2020-01-26 01:53

UPDATE. Omar Hayssam a fost predat autorităţilor române. Va spune Omar Hayssam cine l-a ajutat şi cum a părăsit ţara?

 |  07:53
UPDATE. Omar Hayssam a fost predat autorităţilor române. Va spune Omar Hayssam cine l-a ajutat şi cum a părăsit ţara?

UPDATE, ora 15.46: Omar Hayssam este vizat într-o cauză penală aflată în instrumentarea procurorilor DNA având ca obiect privatizarea IPRS Băneasa. "Persoana la care faceţi referire în cerere este vizată într-o cauză penală având ca obiect privatizarea IPRS Băneasa.

În cadrul procedurii de privatizare a acestui agent economic, au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme (reprezentată de Omar Hayssam), acte necesare pentru a participa la privatizarea IPRS Băneasa", transmite DNA. Instituţia anticorupţie precizează că, având în vedere stadiul anchetei, în acest moment informaţii suplimentare nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

UPDATE ora 12.38: Premierul Victor Ponta a declarat vineri că în ultimele luni a fost informat de către instituţiile competente asupra posibilităţii ca Omar Hayssam să fie adus în ţară.

"În ultimele luni am fost tot timpul informat de către instituţiile competente asupra posibilităţii de a fi adus în ţară. Am avizat şi aprobat sprijinul logistic pe care Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne l-au dat pentru ca această operaţiune legală să se desfăşoare", a declarat premierul, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Potrivit acestuia, aducerea lui Omar Hayssam în ţară este un succes al unor instituţii ale statului român - SRI, SIE, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei.

UPDATE ora 12.25: Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicină, este dovada că doctorii şi-au făcut datoria şi că medicina românească este foarte bună, a declarat vineri, pentru Mediafax, profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

"Este dovada că medicina românească este foarte bună. Dovada că medicii români şi-au făcut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, intervenţia chirurgicală fiind filmată de cei cărora conducerea Administraţiei Penitenciarelor le-a dat aprobare", a spus Mircea Beuran.

El a adăugat că, în calitate de chirurg, s-a ocupat strict de operaţie, dar îngrijirile i-au fost acordate în Spitalul Penitenciar şi la Institutul Oncologic.

"El a fost operat de mine, dar îngrijirile i-au fost date în Spitalul Penitenciar şi la Oncologie. Operaţia s-a realizat în prezenţa celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lăsat să filmeze. Faptul că este viu este dovada că medicina românească este foarte bună", a mai spus Beuran.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, că este foarte bine că Omar Hayssam a fost adus în ţară, el precizând că justiţia trebuie să facă lucrurile ca lumea.

"E foarte bine că a fost adus, justiţia să facă lucrurile ca lumea", a spus Iliescu precizând că el nu are ce comenta vizavi de cazul Omar Hayssam.

UPDATE ora 12.20: Marie Jeanne Ion, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a declarat pentru Mediafax, că aducerea lui Omar Hayssam este "doar un pas normal" într-o societate civilizată, adăugând: "Îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă"."Pentru mine, ceea ce s-a întâlmplat în această dimineaţă este doar un pas normal din punctul de vedere al unui sistem de justiţie şi de ordine publică şi siguranţă care funcţionează într-o societate civilizată. Şi, este adevărat, trebuie să remarc că a fost făcută o promisiune şi s-a respectat, deşi foarte puţină lume credea", a declarat, vineri, Marie Jeanne Ion.

Ea a subliniat că speră să fie aflate "dedesubturile acestei drame". "Vom vedea ce se întâmplă pe viitor, am văzut declaraţiile oficiale şi este clar că îşi va ispăşi pedeapsa. Sper şi eu, ca toată lumea, ca şi colegii mei, să se afle dedesubturile acestei drame. Pentru noi asta a fost, o dramă", a declarat Marie Jeanne Ion.

Ea a adăugat că tot ce s-a întâmplat în 2005 a fost acoperit, din păcate, "de tot felul de speculaţii".

"Pentru mine personal episodul de atunci arată altfel decât a fost prezentat la TV. Eu îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă. Asta mă interesează. Pe mine nu mă interesează jocurile politice care s-au făcut în jurul acestei poveşti, şi nu m-au interesat niciodată", a subliniat Marie Jeanne Ion.

Sorin Mişcoci, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în ţară, "pentru că preşedintele a promis", precizând că aşteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire şi despre cine l-a ajutat să plece din România.

"Eram convins că o să se întâmple, nu ştiam când, pentru că preşedintele a promis că îl aduce în ţară. Eu am încredere în instituţiile statului, inclusiv în Servicii, ştiam că o să facă tot ce le stă în putinţă ca să îl aducă", a declarat Sorin Mişcoci, care în prezent este cameraman oficial al şefului statului.

El a menţionat că aşteaptă să vadă "ce are de spus Omar Hayssam".

"Aştept să vedem ce ne spune, de la răpirea noastră la plecarea lui din ţară, poate ne motivează acţiunile lui. «De ce ne-ai răpit, până la urmă? Cine te-a ajutat, până la urmă, să pleci?»", a spus Mişcoci.

UPDATE ora 12.17: Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în 2005 la Bagdad, a declarat vineri, pentru Mediafax, că este surprins de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam şi că rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus, despre răpiri, "oameni politici mânjiţi", terorism.

"Este o surpriză neaşteptată, cel puţin pentru mine. Nu credeam că o să-l aducă cineva în viitorul apropiat şi nici chiar în cel îndepărtat. Trebuie să vedem cine l-a adus, pentru că, la fel ca în cazul altor infractori de talie mondială plecaţi în alte ţări, în general ei au cam fost băgaţi pe gât, pentru că noi nu mai voiam să-i luăm înapoi după ce le-am dat drumul, la fel ca şi în cazul lui Omar Hayssam. Rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus de la evaziune fiscală, oameni politici mânjiţi, terorism, răpiri, până la trafic internaţional cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit după fuga teroristului. În rest, aşteptăm şi vedem ce ne rezervă timpul", a spus Ovidiu Ohanesian.

UPDATE ora 11.52: Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, a declarat vineri că în cazul lui Omar Hayssam urmează să fie aplicate procedurile standard referitoare la sănătate, la alte instituţii ale statului, ce vor discuta dosarul.

"Urmează procedurile pe care le ştiţi privitor la sănătate, la alte instituţii ale statului, care vor discuta dosarul şi aşa mai departe", a spus Stroe, care a participat la o ceremonie de acordare a drapelului de luptă Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Stroe a menţionat că nu poate da amănunte privind operaţiunea derulată, pentru că au acţionat mai multe instituţii ale statului şi Poliţia.

UPDATE ora 11.49: Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, a declarat vineri că aducerea lui Omar Hayssam în ţară este o misiune importantă a instituţiilor statului, care şi-au făcut datoria.

"Este bine că instituţiile statului român îşi fac datoria şi că această persoană (Omar Hayssam), care, din câte ştiu, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare a fost readusă în ţară şi asta înseamnă că instituţiile abilitate, în primul rând diplomaţia, şi-au făcut datoria şi cred că pe acordul de extrădare care există cu anumite state se pot realiza anumite obiective, chiar dacă ele sunt realizate aşa în timp. În rest, m-aş abţine de la comentarii pentru că este o misiune importantă a instituţiilor statului. În sfârşit s-a reuşit aducerea în ţară a acestei persoane şi apreciez faptul că instituţiile statului şi-au făcut datoria", a declarat Mircea Duşa, după ce a participat la o ceremonie militară la Muzeul Naţional al Aviaţiei.

UPDATE ora 10.06: Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române şi a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său, a informat vineri Inspectoratul General al Poliţiei Române într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, persoana în cauză a fost condamnată la data de 29 iunie 2010 de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

UPDATE ora 9.28: Iulian Chifu, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, afirmă, referitor la cazul Omar Hayssam, că un "un stat serios îşi aduce acasă toţi infractorii condamnaţi", el adăugând: "Mulţi nu vor mai dormi bine vacanţa asta şi anii următori".

"Un stat serios îşi aduce acasă toţi infractorii condamnaţi. Mulţi nu vor mai dormi bine vacanţa asta şi anii următori...", a comentat pe Facebook consilierul prezidenţial referitor la aducerea în ţară a lui Hayssam.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declarație de presă:

„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.

Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei.”.

Om de afaceri sirian, cu cetăţenie română, Omar  Hayssam s-a născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005.

Pe data de 13 iunie 2007 Omar Hayssam a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.

Modul în care Omar Hayssam a părăsit România a fost un subiect extrem de controversat. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară "ca un domn", prin aeroport, fără nicio problemă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-19

In legatura cu acest articol...

Dosarul în care Omar Hayssam este judecat pentru delapidare este amânat succesiv

Complicii lui Hayssam, achitaţi din vina procurorilor

Omar Hayssam, pedepsit la 16 ani de puşcărie

Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare

DIICOT anchetează un sponsor al PSD și amic al lui Hayssam pentru contrabandă cu cereale

Procesul fugii lui Hayssam, la final

Omar Hayssam poate fi extrădat

Martorul "Radu Vasile": L-am văzut pe Hayssam în Bucureşti, deşi oficial fugise din România

Hayssam, scos din ţară de serviciile secrete

Hayssam, tot 16 ani de închisoare

Va fi extrădat Hayssam în România?

Hayssam este liber în Siria

Extrădarea lui Hayssam, compromisă

Omar Hayssam ar putea fi adus în România în ianuarie 2012

Avocat: Hayssam este închis în Siria din 2008, execută o pedeapsă de 4 ani. Am un act oficial

Procesul fugii lui Omar Hayssam, amânat până la declasificarea documentelor din dosar

Extrădarea lui Hayssam, în linie dreaptă. Deputaţii jurişti au adoptat proiectul de ratificare a Tratatului de extrădare cu Siria

Teroristul Omar Hayssam este încarcerat în Siria

Şase! Vine Hayssam! Ultima piesă din planul de aducere în ţară a lui Omar Hayssam – Tratatul româno-sirian privind transferul condamnaţilor semnat la Cotroceni

Fraţii lui Hayssam pot pleca din România

Hayssam, trei ani de închisoare în dosarul „Foresta”

Teroristul nr. 1 al României a mai primit o condamnare. Hayssam, 16 ani în dosarul ”Volvo”

Patru bancuri cu Omar Hayssam
Parerea ta...

SIMI NINI
30 Dec 2014

E ciudat cu Hayssam asta si ce relatie ar fi avut cu Base... Rapirea ziaristilor e adavarata ,sau o farsa, ca sa fie pedepsit Hayssam si sa i se ia averea, sau sa treaca averea stransa fraudulos de Hayssam la stim noi cine.. Ziaristii au scapat cu bine si sunt sanatosi si cu cel putin 2 milioane de dolari in cont fiecare ,cu bani de la Hayssam, ca daune morale..
CROCODILUL FLAMAND
30 Dec 2014

Eu sunt de parere ca tot ce s-a intamplat in Romania din 1989 pana azi sunt farse orchestrate de "agenturili" din Austria,adica CIA-MOSSAD Cea mai mare farsa a fost "revolutia" din 1989,mineriadele,privatizarile,falimentele bancare,ANRPsi restituirea proprietatilor,furturile de terenuri si paduri etc etc etc De exemplu Raduleasca se combina cu Felix Baumgartner(parasutistul) iar Udroaika sare cu parasuta Chior sa fii sa nu vezi ca ambele sunt curvele Mossadului
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine