2020-08-13 05:20

Omul de afaceri Mihai Crişan, urmărit penal de DNA Oradea pentru dare de mită în formă continuată

 |  14:30
Omul de afaceri Mihai Crişan, urmărit penal de DNA Oradea pentru dare de mită în formă continuată

Omul de afaceri din Satu Mare Mihai Crişan este urmărit penal de DNA Oradea pentru dare de mită în formă continuată. Acesta este acuzat că ar fi oferit bunuri şi bani fostului director executiv al Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean şi unui inspector al instituţiei, pentru a nu constata nereguli.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că Mihai Crişan, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, este urmărit penal de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea pentru dare de mită în formă continuată.

În acest caz, omul de afaceri Mihai Crişan va fi cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, întrucât Tribunalul Bihor a respins, marţi, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia.

Conform ordonanţei întocmite de procurorul de caz, Mihai Crişan, care era administrator al unei societăţi comerciale, i-ar fi oferit, în ianuarie 2013, fostului director executiv al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean mai multe bunuri alimentare, în parcarea unui local din municipiul Satu Mare.

În schimb, Ioan Mircea Ardelean "a dispus unei echipe de control desemnate să efectueze o inspecţie fiscală generală la firma lui Crişan să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societăţii menţionate". Inspecţia a avut loc în perioada 25-30 martie 2013, iar în acea lună, în acelaşi scop, Crişan i-a remis aceleiaşi persoane suma de 4.000 de euro, potrivit anchetatorilor.

Omul de afaceri Mihai Crişan mai este suspectat de mituirea unui inspector fiscal de la Serviciul de Inspecţie Persoane Juridice al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, desemnat să facă un control fiscal la firma sa, în mai multe rânduri.

DNA a precizat că, în ianuarie 2013 Mihai Crişan "a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumaţiei unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naştere a funcţionarului public", iar în 14 februarie "i-a oferit şi predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajaţi, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant".

De asemenea, în martie 2013, la cererea inspectorului fiscal, omul de afaceri a acceptat încheierea şi semnarea unui contract fictiv între o societate controlată de inculpat şi o firmă deţinută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate să poată accesa un credit bancar, iar în aprilie i-a oferit aceluiaşi inspector 1.000 de lei, cu titlu de împrumut.

"În schimbul oferirii şi remiterii acestor foloase materiale, funcţionarul public a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crişan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relaţiilor comerciale supuse controlului", se arată în comunicatul DNA.

Omul de afaceri Mihai Crişan este patronul unui complex turistic din Satu Mare.

Fostul director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean a fost reţinut, în 15 decembrie 2014, de către procurorii DNA, fiind suspectat că a pretins unui om de afaceri sătmărean, Gheorghe Moiş, "să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica sa", promiţându-i în schimb că va aranja să-i fie aprobată în regim de urgenţă cererea de rambursare a TVA pentru suma de 771.275 lei, care să îi să fie plătită într-un termen cât mai scurt.

În acelaşi dosar a fost reţinut, în ianuarie, şi Soos Istvan, şeful Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare la data faptelor, pe care DNA îl acuza de complicitate la luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz