2020-02-25 07:35

Opt disponibilizaţi ai Cancelariei Premierului vor să mulgă spitalele de 12 milioane de euro

 |  20:14
Opt disponibilizaţi ai Cancelariei Premierului vor să mulgă spitalele de 12 milioane de euro

Ce face unbugetar disponibilizat pentru că trebuie redus aparatul administraţieicentrale? Dacă a lucrat la Cancelaria primului-ministru se mută pe un post maibun. Opt oameni care au plecat de sub aripa lui Boc au ajuns să coordonezeacreditarea spitalelor din România, fiind plătiţi cu un milion de euro, până înprezent. Pentru că trebuie să achite cineva nota de plată, Comisia Naţională deAcreditare a Spitalelor va încasa alte milioane de euro de la spitale, deci dela pacienţi. Dacă va fi de acord cu nivelul taxei propus de Co.N.A.S., aceastava fi cea mai profitabilă instituţie din subordinea premierului Boc.

Nou-înfiinţata ComisieNaţională de Acreditare a Spitalelor (Co. N. A. S.) a absorbit cei mai mulţidisponibilizaţi ai Cancelariei primului-ministru, cu toate că aceştia nu aucunoştinţe de medicină şi nici experienţă într-o unitate sanitară. ArasciaDăscălescu, Oana Ducă, Mihaela Lucan, Valentin Petrache, Costin Tudor şi VoicaLavinia au lucrat alături de Emil Boc, iar în urma restructurării au ajuns sădeţină funcţii bine plătite în cadrul Co. N. A. S. Cei 8 angajaţi, conduşi, edrept, de un medic, dr. Dan Romulus Şerban, au avut nevoie de peste un milionde euro pentru primii doi ani de activitate. În primul rând, instituţia s-amutat într-o superbă vilă, la Şosea, în zona zero a Capitalei. Apoi, a începutsă traducă din franceză criteriile de acreditare, folosite în Hexagon în urmăcu10-15 ani. Ministerul Sănătăţii a contestat în câteva rânduri acest proces,considerând că situaţia din ţară nu poate fi judecată la fel ca în Franţa, iarcriteriile vor fi inaplicabile. Până la urmă, criteriile au fost publicate, darevaluarea încă nu a început, neexistând evaluatori şi nici un nivel al taxei deacreditare. Între timp, ca orice structură bugetară care vrea să fie eficientă,Co.N.A.S. s-a procopsit cu doi preşedinţi şi cu un director general, din cauzaa două HG-uri care se bat cap în cap: pe lângă Dan Şerban a fost numit înfuncţia de preşedinte prof. Constantin Ionescu Târgovişte, iar Şerban a cumulatşi poziţia de director.

Cum va funcţiona acreditarea

Pentru a-şiîncepe efectiv activitatea, Co. N. A. S. va angaja 300 de evaluatori, care sevor deplasa la unităţile spitaliceşti pentru a bifa în dosare plusurile şiminusurile spitalelor, conform criteriilor. Evident, după ce spitalul va achitataxa de acreditare. Cât priveşte nivelul taxei, instituţia este în silenziostampa. Din datele aflate chiar de la membri ai CA, s-a avansat un preţ de 480de lei pentru fiecare pat de spital evaluat. Cu alte cuvinte, un mic spital orăşenesccu 100 de paturi va plăti peste 10.000 de euro către Co.N.A.S. Un spitaljudeţean, în loc să-şi renoveze maternitatea sau să doteze o sală de ortopedie,va plăti 140.000 de euro. Managerii de spital consideră aceste solicităriexcesive, preferând să folosească aceşti bani pentru renovări sau utilări. Întotal, la 125.000 de paturi de spital, bugetul Co.N.A.S. va fi de 12.000.000 deeuro.

ReprezentanţiiCo. N. A. S. susţin că unităţile sanitare vor fi obligate să se supunăprocesului de acreditare, în caz contrar nemaiputând atrage finanţare de labugetul de stat. “Până acum, nu a fostevaluată nici o unitate. Nu s-a înscris nici un spital. Mai este nevoie de osingură aprobare a Ministerului Sănătăţii, cea care stabileşte taxa deacreditare. Această taxă a fost propusă de consiliul Co. N. A. S. Nu ştiudespre ce sumă este vorba. Taxa va fi plătită de fiecare spital, din fonduriproprii. Taxa va fi stabilită în funcţie de numărul de paturi.”, ne-a declarat consilierul Co.N. A. S, dr. Vlad Romano.

Profit demn de vânzarea de arme

OficialiiComisiei de Acreditare a Spitalelor susţin că vor fi repartizaţi minim treievaluatori pentru fiecare spital, iar salariul, cazarea şi mesele acestora vorfi asigurate de unităţile sanitare. “Pentru un spital de 100 de paturi se vor deplasa minimum trei evaluatori.Pentru un spital de 1.000 sau mai multe paturi, se vor desemna şapteevaluatori. Toţi evaluatorii vor sta câte trei sau patru zile în localitatea încare se află spitalul evaluat. Taxa va acoperi masa, cazarea şi salariulevaluatorilor. Aceştia vor fi trecuţi în concediu fără plată la actualul loc demuncă, pentru perioada necesară evaluărilor. Sunt doar colaboratori la noi. Nucunosc ce salariu vor avea evaluatorii”, ne-a mai explicat Vlad Romano. Dacă se respectă grila de salarizare dinsistemul bugetar, presupunând că evaluatorii vor fi plătiţi cu 3.000 de lei pelună, plus diurna, cazarea şi transportul, comunicaţiile şi banii pentrufuncţionarea aparatului central, tot nu ar necesita mai mult de 10.000 de leipentru un spital cu 100 de paturi. Adică, Co.N.A.S. face profit de 300 la sută,încasând de patru ori mai mult decât maximum necesar!

Ăsta da plan deafaceri. Cât despre expertiza medicală a foştilor salariaţi ai lui Boc, dr.Romano are o explicaţie: “Pot să vă spun că eu nusunt unul dintre foştii angajaţi ai Cancelariei primului-ministru. În cadrulCo. N. A. S. trebuie să avem şi economişti şi specialişti în alte domenii, înafară de medicină. Este un fost angajat al Cancelariei primului-ministru ladepartamentul de comunicare, altul la departamentul economic. Din câte ştiu eu,sunt trei astfel de angajaţi. Nu pot să spun cât de binepregătiţi sunt. Toate posturile din cadrul Co. N. A.S. au fost ocupate princoncurs”. În plus, instituţia se va finanţa şi din fondurieuropene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-15Parerea ta...

MALINEANU
11 Noi 2010

Din declaratia publicata pe site-ul CONAS, aceasta institutie se declara singura abilitata sa realizeze atat consultanta cat si evaluarea spitalelor. Deci ei fac si tot ei se verifica pe sine, ceea ce numai obiectiv nu este. In nici un stat acest lucru nu se intampla - numai la romani.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine