2019-11-15 00:26

Orfanii, distracţia bogaţilor, de sărbători. Vieţile copiilor din centrele de plasament, distruse de „părinţii” de fiţe

 |  18:39
Orfanii, distracţia bogaţilor, de sărbători. Vieţile copiilor din centrele de plasament, distruse de „părinţii” de fiţe

Nu luaţi un copildintr-un centru de plasament acasă doar pentru perioada sărbătorilor, dacă nuaveţi de gând să-l mai vizitaţi apoi! Acesta este sfatul persoanelor carelucrează cu micuţii fără familie. Persoanele care oferă unui copil iluzia căpoate avea o nouă familie pot „spulbera” viitorul minorului. Depresia,anxietatea, pierderea stimei de sine şi fobia socială sunt doar o parte dintreproblemele copiilor „minţiţi” de Crăciun, avertizează psihologii.

Printrepersoanele cu dare de mână din România a devenit o adevărată „modă”, în ultimiiani, să primească în casă unul sau chiar mai mulţi copii din centrele deplasament, pe perioada Sărbătorilor de iarnă. Aceasta întrucât adopţia „de sezon” le dă oamenilor cu puterefinanciară ocazia de a poza în mari filantropi.

Puţini micuţi sunt însă adoptaţi de persoanelecare le-au oferit puţină atenţie în preajma sărbătorilor. De cele mai multeori, „familia de ocazie” uită să mai viziteze copiii reîntorşi în centrele deplasament. Experţii în psihologie avertizează că minorii cărora li s-a creatiluzia că s-ar putea bucura de o familie, ulterior fiind „abandonaţi” pot rămânecu traume. Depresia, anxietatea, pierderea stimei de sine şi fobia socială suntdoar o parte dintre problemele micuţilor „minţiţi” de Crăciun.

Organizaţiilenonguvernamentale din domeniu susţin că tot mai multe persoane se intereseazăsă ofere gazdă unui copil fără familie, fără a cunoaşte însă ce presupune acestlucru. „E perioada în care unii se gândesc «să facă un bine», expresieînţeleasă subiectiv de fiecare în parte. Recent, această expresie s-aconcretizat, în cazul unui apelant, prin dorinţa de a dărui unui copil dintr-uncentru de plasament posibilitatea de a petrece sărbătorile în sânul familieisale, bucurându-se de afecţiune şi de atenţie. Un gest nobil, ar spune unii, unlucru dificil din cauza birocraţiei, ar spune alţii. Eu îndrăznesc să propun oaltă abordare: aceea prin care analizăm ce urmări poate avea asupra unui copilacest gest de bine pe care doreşte să îl facă cineva”, ne-a declarat Ana,consultant al Asociaţiei Telefonul Copilului. Aceasta a prezentat situaţia încare ajung numeroşi micuţi din centrele de plasament după ce petrec un Crăciunminunat. „Să luăm cazul unei familii care a vizitat în câteva rânduri un centrude plasament, le-a adus copiilor de acolo dulciuri şi îmbrăcăminte. Cei doisoţi s-au ataşat de un anumit copil şi doresc să petreacă sărbătorile alăturide el, în familie. Scenariul ideal este acela în care copilul este fericit desărbători alături de familia «de împrumut» şi legătura nu se pierde după cesărbătorile s-au încheiat, ci familia continuă să îl viziteze în cadrulcentrului sau să petreacă timp cu el şi în afara centrului. Ce se întâmplă însădacă după nişte sărbători minunate, în care sentimentul de a avea o familie îlface pe copil să se ataşeze, să îşi facă speranţe că poate într-o zi nu va maitrebui să se întoarcă la centru, ci va rămâne acolo, având o mamă şi un tatănumai pentru el? Ce se întâmplă dacă într-un weekend sau la sărbătorileviitoare familia nu îl mai poate lua acasă? Sau poate apar alte priorităţi oripoate un copil al lor? Cui rămâne acest copil şi cine îi poate vindecasuferinţa de a fi din nou părăsit, de a fi din nou pus pe ultimul loc laprioritizări?”, a afirmat consultantul.

Lipsa de informare,principala problemă a celor care vor să ajute un copil

Puţinepersoane realizează că primind în casă un copil fără familie, doar pentruperioada sărbătorilor, nu fac decât să agraveze situaţia acestuia. „Ne gândimcă e un gest frumos să îi oferim unui copil un vis frumos de câteva zile, unvis cu care s-ar putea obişnui, în care ar vrea să trăiască mereu. De fapt, îioferim o iluzie, dar el trăieşte în realitate: realitatea de a locui într-uncentru rezidenţial, de a împărţi cu altcineva camera, atenţia şi afecţiuneapersonalului centrului, poate de a nu păstra sau păstra prea puţin legătura cufamilia sa naturală. E mult mai dificil pentru un copil care a fost dezamăgitîn trecut, care s-a simţit respins de propria sa familie sau care nu abeneficiat de condiţii minime în cadrul familei sale şi care şi-a recăpătat cugreu sau parţial încrederea în adulţi, să facă faţă unei noi dezamăgiri. Copiiise simt deseori vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă în jurul lor, pentru o supărarea adulţilor sau pentru un refuz din partea lor. Să încercăm să nu le atribuimvini pe care nu le poartă, de care nu sunt răspunzători”, ne-a mai explicatconsultantul 116 111.

Reprezentanţii Telefonul Copilului ne îndeamnă săne alăturăm campaniei lor pentru a oferi sărbători cu adevărat fericitecopiilor ce nu se pot bucura de o familie. „Cu siguranţă există şi situaţii încare efortul constant depus pentru un copil, dăruirea şi afecţiunea adulţilordin comunitate contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului şi ajută larecăpătarea încrederii în el sau în ceilalţi. Admir persoanele care se dedicăacestor copii, care sunt conştiente de rolul pe care îl joacă în viaţa lor şifac tot ce le stă în putinţă să nu îi dezamăgească. Puneţi pe primul loc sentimentelecopiilor şi, oricând aveţi nevoie de o opinie, fie a unui specialist sau pur şisimplu obiectivă în legătură cu o decizie în care este implicat direct sauindirect un copil, nu ezitaţi să ne contactaţi!! 116 111 ascultă deopotrivăcopiii şi adulţii! Fiţi alături de noi în campania PIERDUT, printr-un simpluSMS la 876, până la 31 decembrie 2010 (valoarea donaţiei – 2 euro, numărapelabil gratuit în reţelele Cosmote, Orange şi Vodafone, nu se percepe TVA).Şi nu uitaţi să transmiteţi mesajul nostru mai departe! Cu sprijinul tot maimultor persoane, putem să fim aici pentru tot mai mulţi copii! Iar orice ajutorpoate însemna o viaţă mai bună pentru un copil!”, concluzionează Ana.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-07-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray