2019-11-13 00:02

PLÂNGERE PENALĂ depusă la Parchet împotriva Patriarhului Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod. Reacţia BOR

 |  20:04
PLÂNGERE PENALĂ depusă la Parchet împotriva Patriarhului Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod. Reacţia BOR

O plângere penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău împotriva Patriarhului Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod. Toţi sunt acuzaţi de concepţii rasiste şi xenofobe, care sunt prezentate în Biblie.

Plângerea penală a fost depusă în data de 13 septembrie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. “În fapt, susnumiţii (n.r. - Patriarhul Daniel, membrii Sfântului Sinod BOR) au promovat şi promovează public texte care incită la ură religioasă, au propagat verbal şi în scris idei şi concepţii rasiste şi xenofobe precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unei rase şi inferioritatea altora, incitarea la xenofobie”, se arată în plângerea depusă la Parchet.

 “Nu este vorba despre nemulţumirea mea, este vorba despre aplicarea legii în România. Atât timp cât legea a stabilit în mod clar şi explicit interzicerea şi condamnarea promovării în public a ideilor rasiste şi xenofobe, precum şi violenţa pe motive etnice şi rasiale sau religioase, descoperim texte biblice care conţin asemenea idei în care se prezintă explicit crime săvârşite de către sfinţi, proroci, respectiv Moise şi Ilie. (...) Aceştia sunt proslăviţi în mod special de Biserica Ortodoxă Română prin rugăciuni speciale şi sărbătorirea lor”, a declarat, pentru Mediafax, autorul plangerii, Vasilică Militaru, reprezentantul Asociaţiei Neamul Românesc.

“Nu se pune problema a scoate textele Bibliei. Este un demers prea radical. Conform altor precizări făcute în sensul acestei legi, instituţiile statului român au recomandat ca în astfel de situaţie, respectivele texte care conţin astfel de crime să conţină o atenţionare care să prevină cititorul că acolo se poate întâlni cu un Dumnezeu care comandă crime şi un executant ca Moise, care ucide copii. (...) Vi se pare normal astfel de texte? Dacă justiţia românească va stabili că este normal, eu mă supun hotărârii. Eu nu condamn pe nimeni. Eu am supus justiţiei un aspect care afectează grav moralitatea copiilor noştri, pentru că ei învaţă la orele de religie că Biblia este o învăţătură scrisă sub inspiraţia Duhului Sfânt şi e cuvântul lui Dumnezeu”, a mai precizat Militaru.

“Plângerea e depusă pe numele făptuitorului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi membrii Sfântului Sinod ai Bisericii Ortodoxe Române care aprobă tipărirea Bibliei cu aceste texte, aprobă publicarea calendarului creştin ortodox care conţine cinstirea unor sfinţi criminali. (...) Am rămas stupefiat când am descoperit că Patriarhul Daniel a elogiat public personalitatea acestui criminal care a omorât prin înjunghiere 450 de oameni. (...) Criminalul acesta este Sfântul Ilie”, a mai adăugat Vasilică Militaru.

BOR: “O aberaţie pe care nu o vom lua în considerare”

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că totul este o aberaţie şi nu vor lua în serios plângerea. “Acest domn care nu este nici teolog autentic şi nici preot, este un inginer care se recomandă că a studiat teologia, se ceartă cu Sfânta Scriptură, se ceartă cu Biblia şi cu cărţile din Vechiul Testament, cu profeţii biblici, pe care îi acuză la incitare la violenţă. (..) Îl acuză pe Patriarhul Daniel şi pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române că fac trimitere, din când în când, ca orice teolog creştin, la cărţile din Vechiul Testament şi la exemplele din Biblie, pe care le consideră nepotrivite şi pline de mesaje violente. Acesta spune că inclusiv în manualele de religie s-ar fi strecurat uneori asemenea texte. Dumnealui are o problemă de înţelegere a realităţii şi nu poate discuta despre Sfânta Scriptură care este cartea fundamentală atât pentru catolicism, cât şi pentru tot creştinismul universal. Eu nu iau în serios o asemenea plângere şi nici un judecător evident nu va da curs unei plângeri care îi priveşte pe profeţii Vechiului Testament”, a declarat, tot pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

Totodată, Bănescu mai precizează că plângerea depusă de Militaru este “o aberaţie şi o tulburare de percepţie a realităţii cărţii”. “Este o aberaţie, este pur şi simplu o tulburare de percepere a realităţii acestei cărţi (n.r. - Biblia). Nimeni din istoria creştinismului nu s-a simţit lezat de mesajul cărţii Sfintei Scripturi. Dacă cineva e lezat, poate să nu le citească. Nu e obligatoriu să citim aceste cărţi. (...) Biserica Ortodoxă Română nu va face absolut nimic. Nu luăm în considerare o asemenea plângere”, a mai adăugat Vasile Bănescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-15



Parerea ta...

VASILICăăăăă
15 Sep 2018

ești MILITAUR în armata cui, bre? EȘTI DILIU? TRATEAZĂ-TE-N MIZDA MĂ-TII! N-ai de ce te lua? Mai și zici că faci parte din Asociația obscură (dacă are astfel de specimene...) a ne-neamului românesc! Dacă era românesc, nu bătea câmpii la modul ăsta, pe teme d-astea!
B.O.R. ANEXA PSD
15 Sep 2018

Patriarhul Daniel se comporta ca un autentic membru al mafiei psd. El si slugile lui au cântat fara rusine ''VREDNIC ESTE'' puscariasului draknea in schimbul unor favoruri materiale. Este cel mai josnic comportament al unui pseudo-patriarh in realitate proprietar de BOR. SRL. RUSINE SA VA FIE CAND FACETI POLITICA MAFIEI PSD-ALDE.
COADA DRACULUI
15 Sep 2018

Ai luat-o in barba . cu toate ca la-i facut cumatru pe Dragnea . Nu vin 6 milioane pentru niste tradatori
ORACOL
16 Sep 2018

Nu se duce lumea , le este scirba , de el si Dragnea . Cu ocazia asta se vede cit de disperata lumea inpotriva lui banditul mafiot Dragnea
VĂ SUPUN ATENȚIEI
17 Sep 2018

scrierile unui tip care efectiv ARDE din punct de vedere duhovnicesc, care îl iubește cu adevărat pe Dumnezeu, pe care-l doare de ceea ce vede că se petrece în Biserică sau în afara ei, care-l doare pentru noi, care ANALIZEAZĂ foarte bine ceea ce se întâmplă AZI...cu noi, cu ierarhii, cu credința! Și celor mai cârcotași, împotriva credinței și chiar atei, or să le placă vorbele omului ăstuia (Marius Iordăchioaie) :-marți, 2 ianuarie 2018 AȘA NU SE MAI POATE! Fake-ul în Biserică ”Iar dacă Eu cu Duhul lui Dumnezeu scot pe demoni, iată a ajuns la voi Împărăția lui Dumnezeu”.(Mt.12, 28) Mi-am dat seama de ce mă revoltă pastoralele si predicile pe care le aud de ceva vreme: nu sunt expresia și rodul unei lupte cu diavolul, ci, mai curând, a unui armistițiu temporar, scris în cei mai ortodocși termeni, înrămat în cele mai corecte imagini iconografice și în ambientul celei mai ”autentice” psalmodieri. La urma urmei, reproșăm ierarhilor și preoților ceea ce ne reproșăm nouă înșine: am tras, cu evlavie, pe dreapta. Am parcat mașina ca să admirăm puțin peisajul. Duhovnicesc, desigur. Pare, prin magia diavolului, să fie un astfel de răgaz. Cel expus mai sus e genul omului duhovnicesc care alege ”frișca de pe prăjitură” sau ”partea plină a paharului”, doar ”frumusețea și lumina Ortodoxiei”, admiratorul ei estetic (pentru că legitim despre acestea pot vorbi doar văzătorii de Dumnezeu). Acestuia i se alătură tipul de predicator care face litografii de vorbe după icoanele luptelor duhovnicești ale Sfinților Părinți. Ei văd lucrarea divolului dar, de la distanță; sau într-o proiecție cinematografică. Pe care apoi ne-o povestesc și nouă. Asculți predici despre toate relele societății, predici care te lasă rece și plictisit. Cum altfel când ierarhul sau preotul îmi oferă, în loc de predică, o variantă ”ortodoxă” a Știrilor de la ora 5?
O PREDICă ADEVăRATă
17 Sep 2018

este un exorcism live. E un cuvânt care scoate dracii, în direct. Începând cu cei din predicator și continuând cu cei din audiență. Revoltă sau bucură, în nici un caz nu te lasă plictisit. E un cuvânt care aduce sau readuce Împărăția Cerurilor în inimile oamenilor, scoțând , în Numele lui IISUS și prin puterea Duhului Sfânt, dracii din cei ce-l ascultă; începând cu dracii plicitiselii sau ai false smerenii. Dar, pentru o astfel de predică nu-ți trebuie erudiție teologică, nici informații, nici spirit critic, nici abilități analitice deosebite. Astea toate sunt tot atâtea surse de ispită ca auditoriul să doarmă și să viseze frumos că sunt niște creștini ”adevărați” pentru că au nivelul necesar înțelegerii unor astfel de discursuri ”adânci”. Singurul lucru care trebuiește unui predicator este ca acesta să se afle într-o permanentă luptă pe viață și pe moarte cu diavolul. Atât. Dar, B.O.R. tinde tot mai mult să devină o Basilica Travel de dimensiuni naționale, să ofere excursii spre Rai în cele mai confortabile condiții de transport și cazare. La standarde europene. Predica trebuie să fie o șarjă cu Sabia Duhului împotriva demonilor din noi. Dar, azi e doar o paradă militară de zile festive, unde se poate admira strălucirea și podoaba tecii.
P.S. ÎN TOATE RELELE
17 Sep 2018

pe care le atac am căzut eu însumi cu vârf și îndesat. Le cunosc din cercare. Tocmai am șters un blogg care-mi oferea posibilitatea de a absenta, în chip profund și evlavios, din luptă.”marți, 9 ianuarie 2018 Orthodoxia Duhului stins ”Duhul să nu-l stingeți.”(1 Tes.5,19) Scriu aceste rânduri pentru că există iad. Și pentru că vreau să scăpăm cu toții de el. Sfântul Sofronie Saharov spunea, că urmarea credinței în dumnezeirea lui Hristos, semnul ei nemincinos, este bărbăția duhovnicească. Adică, puterea de a sta tari împotriva diavolului, cum spune Ap. Petru; care, în același verset, atenționează că rezultatul firesc al acestei împotriviri este suferința, ca stare normală a Bisericii în lume.(conf. 1 Petru 5, 8-9) Această virtute a fost suficientă ca timp de trei secole Biserica să-l bată pe diavol, așa de categoric încât, acesta a trebuit să ceară pace și să schimbe tactica, o pace și o strategie care să evite activarea și manifestarea bărbăției duhovnicești... Bărbăție pentru a cărei salvare a apărut monahismul.... NU POT UITA!, cuvintele Preotului Martir Calciu-Dumitreasa din acel interviu pe care l-am postat și pe acest blogg:....răul cel mai mare pe care l-a făcut comunismul a fost distrugerea Duhului Bisericii, subordonarea Bisericii, începând de la Sinod și până la ultimul preot, toți făceau plecăciune în fața comunismului...”(min.1,23).... fapt care a dus la ”pierderea AUTORITĂȚII SACRE a Bisericii”....
ATITUDINEA CELOR CA
17 Sep 2018

PĂRINTELE CALCIU, A CELOR NUMIȚI COLECTIV ”SFINȚII ÎNCHISORILOR” A ILUSTRAT ACEST CRITERIU FUNDAMENTAL AL ADEVĂRATEI CREDINȚE ÎN DUMNEZEIREA LUI HRISTOS: BĂRBĂȚIA DUHOVNICEASCĂ. Această virtute nu-și face calcule: ea înfruntă pe diavol asumându-și orice preț. Pentru că orice suferință și orice pierdere este preferabilă cedării în fața diavolului. ERA, DE O MIE DE ORI PREFERABILĂ PIERDEREA TUTUROR BISERICILOR ȘI MĂNĂSTIRILOR, DISTRUGERII DUHULUI BISERICII: Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic.(IOAN 6, 63) Astfel, azi avem mii de biserici și mănăstiri care conservă Duhul stins de compromisul făcut în comunism. Avem posturi de radio și televiziune orthodoxe prin care curge același Duh stins, al cărui efect este o prosperitate exterioară care tinde să camufleze decadența interioară, duhovnicească, a Orthodoxiei contemporane. Nu vreau să judec, ci doar să înțeleg. Sau, dacă judec, nu o fac ca să osândesc, ci ca să înțeleg lucruri vitale pentru mântuirea sufletelor noastre. Am început acest articol cu dorința de a nu merge în iad. Pentru că cele scrise până aici au legătură cu viața mea personală. Și cu experiența, parțială, a iadului. Scriu aceste cuvinte frățești după o noapte în care, lucru obișnuit la creștini, am fost vizitat de diavol. Ca să cad în desfrânare. Un întreg scenariu ca să ajung acolo, o poveste învăluitoare, în mod progresiv, o progresie de o lentoare sedativă. La asaltul final, neașteptat și violent, mă descopăr total imobilizat. Aici, Dumnezeu rupe filmul, salvându-mă... Mă trezesc, plin de sudoare rece, dar fericit și mulțumind cu strigăte înnăbușite Bunului (și cât de bun este El pentru un scos din iad!!!) Dumnezeu. DAR, M-AM TREZIT ȘI CU O TERIBILĂ DURERE LĂUNTRICĂ, CEVA CA O MUSTRARE TRISTĂ A LUI DUMNEZEU, pentru absența BĂRBĂȚIEI DUHOVNICEȘTI cu care ar fi trebuit sufletul meu să reacționeze
îNCă DE LA PRIMELE
17 Sep 2018

imagini, de la primele mișcări ale duhului acelui vis... Am simțit că așa L-ar fi cinstit pe Domnul Hristos o adevărată și vie credință în El! Că așa ar fi fost normal: iar eu am pierdut prilejul.... Absența bărbăției duhovnicești ne poate fi fatală, atât în istorie, cât și în viața de credință personală. Pentru că ea mărturisește o credință formală, nu vie, în Dumnezeirea lui Iisus Hristos. Adică, o temelie șubredă, fărămicioasă, de ”nisip”, înșelătoare, a vieții ortodoxe. Și așa se va ajunge la împlinirea proorociilor acelor sfinți care ne-au spus că nimic nu se va schimba în arhitectura și cultul bisericilor, ci că, în culmea prosperității lor materiale, Duhul Sfânt va fi înlocuit în ele cu duhul lui Antihrist. Asemenea, în biserica zidită din trupul credinciosului. Scriu aceste rânduri cu o sudoare rece pe tot sufletul meu. Și o mare recunoștință în suflet față de Dumnezeu pentru cei ”șapte mii de bărbați” care nu și-au plecat genunchii în fața Baal-lului comunist, lăsându-ne moștenire prin jertfa lor, adevărata și via credință în Dumnezeirea lui IISUS HRISTOS, a cărui rod divin este bărbăția duhovnicească, dovada vie, palpabilă ca și rănile lui Hristos, că ”mai mare este Cel dintru voi decât cel din lume”(1 Ioan 4,4). Doamne, pentru ruga Sfinților Martiri din Comunism, ai milă de mine și fă ca aceste rânduri să nu fie spre sminteală, ci spre trezvirea sufletelor noastre! Și fă ca cel ce NU le poate citi cu folos, să le disprețuiască și să le uite. Îți mulțumesc din inimă. Amin.
JOI, 27 IULIE 2017
17 Sep 2018

LUCRUL de care avem CEA MAI MARE NEVOIE Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei care vor auzi vor învia.(IOAN5,25) Lucrul de care noi, credincioșii ortodocși de azi, avem cea mai mare nevoie, e o ...CRIZĂ MORALĂ! Nu râdeți! Vă rog. Știu că sintagma aceasta e pe buzele Presei de 27 de ani, în gurile politicienilor și analiștilor de tot felul, că toată lumea o invocă și o reclamă: dar, deși omniprezentă în vocile lumii până la saturație, ea lipsește, cu desăvârșire, ÎN INIMILE oamenilor. Am putea parafraza pe Isaia Proorocul: Poporul acesta mă cinstește cu o criză morală a buzelor, dar criza morală este departe de inimile lor. Toată lumea se luptă să rezolve criza morală, dar în sensul de a o depărta de conștiințele oamenilor; NUMAI IISUS HRISTOS SE LUPTĂ SĂ O DECLANȘEZE ÎN INIMILE OAMENILOR! Ba mai mult, nu doar să o declanșeze, ci să o acutizeze până la explozia conștiinței, a mormântului moral în care a fost îngropată; să o acutizeze până la strigătul căinței, pînă la urletul disperat al sufletului care cere MÂNTUIRE, IZBĂVIRE, din această pregustare a iadului care e CRIZA MORALĂ!
DA, TOATă LUMEA
17 Sep 2018

se luptă cu CRIZA MORALĂ, s-o țină afară, în politică, economie, sport, educație, oriunde dar numai în inimă nu, cum mi-a strigat odată un pacient de la Psihiatrie despre Iisus Hristos: că Îl acceptă oriunde, în biserici, în icoane, în slujbe, în cărți, în Cer, dar numai în inimă NU! Și striga asta din toți rărunchii, cu o panică absolută, înspăimântat de Hristos-în-inimă ca de moarte! Iar Scriptura spune că numai ”HRISTOS-CEL-DINTRU-NOI e NĂDEJDEA SLAVEI”! Ținem CRIZA MORALĂ afară, pentru că odată intrată în inimă, Îl cere pe Hristos! Așa cum Hristos, intrat în dialog cu o inimă, îi provoacă, mai întâi, o teribilă CRIZĂ MORALĂ: căci numai CRIZA MORALĂ e ușa pe care poate intra Hristos într-o inimă, numai CRIZA MORALĂ este puntea între Evanghelie și inima omului! E suficient să vă aduc aminte de femeia samarineancă, cum după un început teologic, super-înalt, al discuției, ca să-i ofere, concret, apa vie, Iisus îi declanșează o CRIZĂ MORALĂ: o face să recunoască o viață de desfrâu.... Și după CRIZA MORALĂ, femeia spune: cred că acest om e Hristos pentru că mi-a spus tot ce am trăit, așa cum numai Dumnezeu putea să o facă....
NU SPUN NICI O NOUTATE
17 Sep 2018

când afirm că România contemporană, sub atenta monitorizare a U.E. se transformă, încet și sigur, într-o instituție de boli mintale, de TOATE bolile mintale posibile: prin ”vaccinarea” cu toți microbii și virușii morali ai secularizării, adică ai morții sufletești. O vaccinare care are un singur scop: distrugerea oricărui început de CRIZĂ MORALĂ în sufletul omenesc. Căci, cât mai e posibilă CRIZA MORALĂ, atunci mai e posibilă încă învierea sufletului.... Dar nu mă doare că dracul e drac, că e rău și negru: mă doare că B.O.R. nu e, decât sporadic, individual, accidental, gura lui Hristos. Dacă ar fi, atunci am auzi glasul lui Hristos, glasul care înviază morții. o înviere care începe, ÎNTOTDEAUNA, cu o CRIZĂ MORALĂ, cu ceea ce Sf. Ioan Evanghelistul numește ”învierea osândei” în conștiința omenească, cu un cutremur moral care fisurează și crapă încrederea în sine și în lume, prin zguduirea sufletului care a început să simtă viața proprie ca un mormânt! Pe când, ceea ce auzim din ce în ce mai evident de la Biserică este o evanghelie a cărui glas nu mai înviază morții, ci doar le furnizează morților o integrare ortodoxă, adică smerită, în groapa comună a globalizării.
ÎNTR-O LUME CARE FACE
17 Sep 2018

totul pentru a înnăbuși și lichida orice CRIZĂ MORALĂ autentică, care ar putea trezi omul din vraja morții sufletești, Biserica este singura instituție ce are ca misiune provocarea unei cât mai puternice CRIZE MORALE în indivizi, atât de puternică încât să spargă mormântul individualismului și să învieze persoana; căci odată cu persoana înviază lumea și viața, REALE, ale Omului. Cu ani în urmă scriam că avem o legiune de crize, economică, politică, culturală, socială, educațională, etc. care încearcă să acopere prin corul lor, glasul CRIZEI MORALE, declanșată de Evanghelia Bisericii și desăvârșită mântuitor de Tainele Bisericii. Azi, constat cu tristețe, că Biserica însăși fabrică somnifere pentru conștiință, ba chiar acolo unde evlavia somniferă pe care o produce în prezent nu are succes în avortarea CRIZEI MORALE, apelează la psihologia seculară. Este desăvârșirea unui proces degenerativ care a început în comunism, când instituția bisericească a sacrificat puterea de a declanșa CRIZA MORALĂ a conștiințelor, pentru salvarea logisticii sale: a sacrificat sufletul credinței sale, pentru salvarea trupului credinței sale.
DE ACEEA NE UIMIM
17 Sep 2018

astăzi de ineficiența Tainelor: căci lipsește din oameni tocmai ceea ce Sfintele Taine hrănesc și potențează până la desăvâșita desprindere de lume a inimii: CRIZA MORALĂ. Dar, mai sunt în Ortodoxia contemporană cei neștiuți 7000 de creștini care nu și-au plecat genunchii în fața duhului compromisului, asasinul CRIZEI MORALE și astfel, al Pocăinței. Mai sunt încă, neștiuți de nimeni, urmașii duhovnicești ai Sfinților din Închisorile comuniste, ai celor care nu și-au plecat genunchii în fața Comunismului, ci în fața Crucii.... Dacă le citești biografiile, poți descoperi că viețile lor conțin acelaș adevăr esențial ca și viața femeii din Samaria: că APA VIE a lui Hristos e dorită și primită, cu adevărat, doar de setea morală....”
O PĂRERE
17 Sep 2018

sâmbătă, 22 iulie 2017/Cred că avem scandaluri în Biserică, pentru că lipsește Marele Scandal pe care trebuie să-l propage, neîncetat, Biserica: Evanghelia după care fiecare om va fi judecat de Hristos. Avem scandaluri de fapt divers, pentru că ”scandalul” Evangheliei a devenit, în Biserică, fapt divers. Lipsește Cutremurul despre care consemnează Faptele Apostolilor: Și pe când se rugau astfel, s-a cutremurat locul în care erau adunați, și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și grăiau cu îndrăzneală cuvântul lui Dumnezeu(4,31). Aici este descrisă funcționarea normală a Bisericii; marea problemă a contemporaneității nu este uzurparea normalității de către tot ce este mai aberant, căci aceasta se produce automat după cea dintâi și cea mai mare problemă a lumii: ieșirea din normalitate a Bisericii. Când conștiințele nu mai sunt cutremurate de Duhul Sfânt prin Evanghelie, atunci vor fi cutremurate de duhul lumii, prin presa de scandal.
CâND INIMILE
17 Sep 2018

și trupurile credincioșilor nu mai sunt cutremurate de Duhul Sfânt, atunci vor fi zgâlțâite și tăvălite prin toate noroaiele, de duhul lumii. Când lipsește beția Rusaliilor, se înmulțește cea chimică; când lipsește dragostea frățească, prosperă curvia; când lipsesc fericirile lui Hristos, se înmulțește fericirea contrafăcută a lumii. Omul e o ființă însetată de viață și fericire; chiar și curăția de inimă, atunci când o caută, o face pentru că altfel nu mai poate ajunge la ele.... Această ”criză de normalitate” , de ”scandal binecuvântat”, a Bisericii, se reflectă și în aparatul ei misionar: nu există o agenție de știri mai inodoră, incoloră și insipidă ca Basilica. Știrile ei par să fi fost vii acum vreo două mii de ani. E singura agenție de comunicare care manevrează informațiile doar după ce au fost aduse în stare fosilizată: făcând, astfel, Biserica să pară o instituție specializată în uciderea și conservarea evenimentelor. Și umbra asta rece se lasă, mai întâi, peste Evanghelie.... Trinitas pare a fi postul de televiziune al unei firme de pompe funebre, care se ocupă cu îngroparea ortodoxă a bucuriei de a trăi: prezentatorii par împăiați, iar invitații trecuți înainte de emisiune printr-o donație severă de sânge. Dialogurile miros a dezinfectant și parcă au fost în prelabil pasteurizate: există toate virtuțile creștine și toate citatele patristice posibile, dar sunt servite în stare congelată; e o sterilizare forțată a vieții, pe care, numai o frică atroce de a nu-ți strica imaginea publică, o poate impune.
ȘI FRICA ACEASTA
17 Sep 2018

de a nu-ți compromite imaginea publică, e cea mai sigură cale de a asasina silențios, interiorul, conținutul.... Am fost la Trinitas și știu, din experiență personală, că acolo lucrează oameni în carne și oase, oameni minunați, cu suflete calde și vii; așa cum știu, din mila lui Dumnezeu, că în Biserică, mai există Viață... Dar comunicarea cu lumea e trecută prin filtre de aseptizare, de fariseism și cărturărie, care scot tot viul.... Mă doare inima de ierarhul și preotul acuzați, și parțial dovediți, de păcate strigătoare la Cer.... Și mă tot gândesc că sămânța acestor căderi prosperă tare bine sub ”obrazul curat”, spălat cu dezinfectant nu cu lacrimi, al evlaviei civilizate de tip Trinitas-Basilica. Este exact modelul degenerării europene: ”rezolvarea” problemelor interne, prin investiții tot mai abundente în fațadă: ”rezolvarea” problemelor duhovnicești, prin întărirea aparatului administrativ.... De fapt, o Biserică vie nu poate evita scandalul: ori cel provocat societății păcatului de mărturisirea lui Hristos Cel Răstignit ori cel provocat de coborârea noastră de pe cruce, pe scara compromisului duhovnicesc, până la treapta scandalului penal....
DREPTUL LA CRITICĂ
17 Sep 2018

joi, 20 iulie 2017/”Puteți să criticați prezentul, dar nu deznădăjduiți pentru viitor. Puteți critica pe cei care acum vă reprezintă politic, pe cei care ocupă locuri de frunte în cult, sau pe cei care sunt acum poeți sau oameni de știință....(...) Este dreptul vostru să criticați, însă nu risipiți mult timp criticând prezentul.”(Sf. Nicolae Velimirovici) Mi-a plăcut mult acest cuvânt sănătos al Sf. Nicolae Velimirovici. Spre deosebire de marea majoritate a predicatorilor și sfătuitorilor de azi (între care mă includ și pe mine fără nici o smerenie), cuvântul acestui mare sfânt NU CASTREAZĂ! Dânsul le spune tinerilor că e dreptul lor să critice tot ce se poate critica, INCLUSIV IERARHIA BISERICEASCĂ și POEȚII, că e normal; și, dacă pe urmă, le arată limitele acestui drept și consecințele lui în timp, N-O FACE CA SĂ LE DISTRUGĂ ”DIPLOMATIC” ACEST DREPT, N-O FACE CA SĂ-I DESCURAJEZE ÎN A-L PUNE ÎN PRACTICĂ! CI PENTRU A SE FOLOSI CÂT MAI EFICIENT DE EL!!
IATă UN PREDICATOR
17 Sep 2018

căruia nu-i este frică de viață, nici că Ortodoxia ar putea fi lezată sau distrusă de viață! Rar lucru! Cel mai des găsești ”ortodoxie” pe care o poate dărâma orice vag proiect politic sau civic, erecția precoce a unui copil sau fusta mini a unei adolescente! Și, mai ales, CRITICAREA IERARHILOR și A VIEȚII BISERICEȘTI! Azi, Ortodoxia, pare cea mai fragilă religie din lume, pare că totul o amenință și o poate pune la pământ, dă impresia (după cum o trăim noi) unei credințe țesută din pânze de paianjen pe care o poate distruge orice respirație mai profundă! În mare parte, am făcut din Ortodoxie, o nevroză; am înlocuit în ea frica de Dumnezeu, cu frica de viață... Poruncile lui Hristos nu castrează viața, nu sunt pumni în boașe! Nu-ți taie venele ca să te golească de păcate, nu-ți pune bromură în ceai, nu descurajează pofta de viață, CI ÎI DĂ CURAJUL ȘI PUTEREA DE A DEPĂȘI TRIVIALUL, ORIZONTALA , PATIMA! Ortodoxia, când nu-i măsluită de fricile noastre, nu spune tânărului NU FĂ ASTA!, ci: DOAR ATÂT, dragul meu?! Adică: tinere, vrei DOAR ATÂT de la viața ta? Tinere, vrei DOAR ATÂT, de la relația ta de iubire? Tinere, vrei DOAR ATÂT, de la școala pe care o urmezi?
ORTODOXIA NU CASTREAZă
17 Sep 2018

tinerii, ci îi conduce, cu entuziasm - fie pe cale monahismului, fie pe cea a căsătoriei - la feciorie, starea firească a omului, starea în care se poate bucura cel mai intens de viață (copilăria e dovada). E un exemplu. Căci Ortodoxia, când nu e măsluită de fricile noastre, e plină de îndemnul și puterea ÎNÂLȚĂRII vieții omenești! Critica, deci, e un obicei sănătos, absolut necesar formării unui caracter onest, integru și a unei gândiri lipsite de viclenie; dar, ca orice lucru bun, devine contra-productivă prin exces, adică atunci când criticăm de dragul criticii, nu de dragul unei vieți mai bogate.... Critica firească, sănătoasă, e, în adâncul ei, o sete de iubire; și se manifestă, în stratul ei profund, ca o revoltă împotriva a ceea ce împiedică iubirea.... Respingând dreptul tinerilor la critică sau ignorând exercitarea lui, respingem și ignorăm forma cea mai accesibilă și ”sigură” pentru tineri, de a-și exprima setea lor de a iubi și a fi iubiți.... Setea lor de viață, de viitor... ÎN LUME, PRIN BISERICĂ!”
PESEDISTILOR
17 Sep 2018

NU INTRODUCETI IN DISCUTIE BOR CA INSTITUTIE CI PE CEI CARE O SLUJESC CARE SINT VINDUTI POLITIC MAFIEI PSD ALDE UDMR MINORITATI SI SUSTINUTI DE ZIARU PUTEREA
B.O.R. ANEXA PSD
17 Sep 2018

Multa propaganda bisericeasca a celor care traiesc in opulenta , aur, masini scumpe si privilegii pe spinarea saracilor. Mult fake- news din parte bisericii care face politica mafiei psd pentru bani . Referendumul este o cheltuiala inutila de fonduri si multa propaganda bolsevica.
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray