2019-12-12 02:49

Politico: Cioloş şi Kovesi, parte a planului lui Macron de a cuceri Europa cu ajutorul ţărilor din Est

 |  14:00
Politico: Cioloş şi Kovesi, parte a planului lui Macron de a cuceri Europa cu ajutorul ţărilor din Est

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, încearcă să-şi extindă puterea în Uniunea Europeană cu ajutorul ţărilor din Est. Acesta construieşte alianţe şi oferă funcţii importante unor personaje cu scopul de a construi o reţea de influenţă cu impact la Bruxelles, notează publicaţia europeană Politico.

Românul Dacian Cioloș, fost prim-ministru, a fost ales lider al grupului Renew Europe în Parlamentul European, în mare parte datorită grupului Renaissance format de Macron.

Sprijinul lui Macron a fost, de asemenea, esențial în nominalizarea Kristalinei Georgieva, din Bulgaria, drept candidată a Europei pentru a conduce Fondul Monetar Internațional, în fața premierului olandez Jeroen Dijsselbloem, care a avut sprijinul Berlinului.

Laura Codruţa Kovesi a rămas singură în cursa pentru Parchetul european. Adversarul său a primit o funcţie importantă în Franţa

Printr-o mişcare care ar fi fost de neimaginat până de curând, Macron a decis să o sprijine pe românca Laura Codruța Kövesi pentru ocuparea funcţiei de procuror al UE, în dauna candidatului francez, Jean-François Bohnert, mai notează Politico.

Ultimele două mișcări au avut loc după ce nicio persoană din Est nu a fost nominalizată pentru a ocupa unul dintre cele mai mari cinci poziţii ale UE - președinții Comisiei Europene, Consiliul, Parlamentul și Banca Centrală și înaltul reprezentant pentru politica externă.

Susținerea pentru Georgieva și Kövesi le permite oamenilor lui Macron să pretindă că preşedintele francez are grijă de europenii din Europa Centrală și de Est, într-un mod în care ceilalți lideri ai UE nu o fac.

"Dacă țările estice au întotdeauna impresia că în timpul nominalizărilor la funcții de vârf nu au niciodată șansa de a câștiga sau ca cineva să le reprezinte, situaţia nu se va îmbunătăți, ci se va accentua diviziunea [în UE]", a declarat un oficial diplomatic francez de rang înalt.

Cu mult înainte de aceste negocieri, Macron arăta deja mai multă atenție către Est decât predecesorii săi. La trei luni de la obţinerea mandatul său prezidențial în 2017, Macron a vizitat România și Bulgaria, care nu au fost vizitate de un președinte francez în 10 ani. La jumătatea perioadei în funcție, el a vizitat deja jumătate dintre membrii ex-comunisti ai UE din Europa Centrală și de Est.

De cele mai multe ori, alianțele lui Macron în Est nu au vizat liderii guvernamentali. În schimb, locotenenții săi au cultivat relații cu partidele și alegătorii care s-ar putea simți dezamăgiţi de acei lideri și de opiniile lor naționaliste.

Pe termen mai lung, tabăra lui Macron pariază că astfel de alianțe vor crește șansele de a se lupta de la egal la egal la următoarele alegeri pentru Parlamentul European cu cei doi mari jucători, Partidul Popular European de centru-dreapta și Partidul de centru-stânga al Socialiștilor europeni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-20Parerea ta...

GHEORGHE
24 Aug 2019

Macron este o forță în U.E,cu alianță Rennesance
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Au oprit inima Europei Daca cineva îmi zicea, înainte sa fim primiţi în UE, că nu avem ce căuta acolo, îl scuipam între ochi. Scurt şi cuprinzător! Acum, parcă mă bucur că România a fost blocată în drumul spre spaţiul Schengen, cu toate că mi se rupe inima! Nu că nu am fost acceptaţi, ci că e mai bine aşa! Iată unde ne-a dus corectitudinea politică exagerată şi prost aplicată, ca şi ecologismul anilor ‘80 finanţat eficient de sovietici. Ca şi corectitudinea politică, de altfel. Ia să vedem, cine zice că nu tot jucătorii de şah geopolitic de la Moscova au inventat-o? Duşmanii euro-atlantismului se simt ca peştii în apă în aceste timpuri fără noimă..
22 Noi 2015

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray