2020-07-03 14:57

Ponta dă înapoi în scandalul legii care sancţiona ziariştii

 |  21:01
Ponta dă înapoi în scandalul legii care sancţiona ziariştii

Ionuţ Mureşan

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care ar trimite la puşcărie orice ziarist sau cetăţean dacă acesta dezvăluie informaţii dintr-o cauză penală în curs de cercetare, a primit “aviz nefavorabil în forma prezentată”, a anunţat joi Guvernul, după ce, iniţial, biroul de presă al Executivului difuzase un comunicat din care reieşea că Executivul a dat aviz pozitiv proiectului de lege.

"A fost ca la Radio Erevan, în sensul în care Ministerul Justiţiei, în urmă cu opt zile, a făcut punctul de vedere negativ. A fost ieri (miercuri - n.r.) în şedinţa de Guvern negativ, după aceea eu am plecat şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu comunicarea. S-a agitat toată lumea tot ca la Radio Erevan: «iată proba cum Ponta vrea să distrugă jurnaliştii», după care seara s-a aflat că, de fapt, am dat aviz negativ şi astăzi (joi - n.r.) aştept toate laudele că vreau să-i apăr pe jurnalişti", a explicat, joi, premierul Victor Ponta, încercând să dezamorseze scandalul.

Controversatul proiect a lui Şerban Nicolae este, de fapt, un amendament la Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, de natură a lăsa presa, în cel mai fericit caz, fără surse, iar în cel mai rău, fără libertate. Iniţiativa prevede că “dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”. Miercuri, în jurul orei 17.00, biroul de presă al Guvernului a dat publicităţii că Executivul a dat aviz favorabil iniţiativei lui Şerban Nicolae. Reacţiile în presă nu au întârziat să apară, jurnaliştii, analiştii şi reprezentanţii societăţii civile criticând decizia Guvernului. Una dintre aceste reacţii a venit din partea Freedom House România. “(…) Misiunea fundamentală a ziariştilor este informarea cetăţenilor în chestiuni de interes public, precum dosarele de corupţie ori de crimă organizată, jurnaliştii nefiind nicidecum responsabili pentru păstrarea confidenţialităţii informaţiilor din aceste dosare. Avertizăm că aprobarea de către Camera Deputaţilor – camera decizională – a acestei iniţiative legislative şi promulgarea ei ar reprezenta o încălcare gravă a dreptului cetăţenilor la informare, drept prevăzut de articolul 31 al Constituţiei României, şi a libertăţii de exprimare, apărată de articolul 30 al legii fundamentale”, se arată în comunicatul Freedom House.

Eroare tehnică

Miercuri seara, premierul a luat apărarea proiectului iniţiat de Şerban Nicolae, spunând că nu are nici o legătură cu presa, ci se referă doar la informaţiile nepublice din dosare. “(…) Eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni”, a spus Victor Ponta. Joi, însă, după ce biroul de presă al Guvernului a revenit asupra anunţului iniţial, premierul a declarat că situaţia privind avizul negativ faţă de propunerea legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae a fost “ca la Radio Erevan”. Guvernul a schimbat comunicatul privind actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul care sancţionează dezvăluirea de informaţii nepublice din dosare penale aflate în cercetare, comunicând că avizul este nefavorabil, nu favorabil, cum s-a transmis dintr-o “eroare tehnică”.

Şefa ÎCCJ nu susţine modificarea legii

Printre vocile care au criticat iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae s-a numărat şi cea a preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Livia Stanciu.

“(…) Sfera obiectului activ a fost lărgită în sensul că propunerea viza orice persoană, orice persoană înţelegând inclusiv presa. (...) Sub acest aspect nu aş fi adepta ideii modificării textului acesta, în sensul propus de domnul Nicolae”, a explicat, joi, Livia Stanciu. Şefa instanţei supreme a adăugat că deja articolul 277 alineatul 2 aduce o serie de probleme legate de publicarea hotărârilor judecătoreşti. “Vedeţi foarte bine că sunt foarte multe hotărâri intermediare, de etapă, în soluţionarea unor cauze penale care este bine să fie cunoscute de colegii magistraţi, judecători, procurori din ţară, inclusiv de reprezentanţii presei. Noi acum nu le mai putem da”, a mai spus Livia Stanciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-30Parerea ta...

ANONIM
31 Oct 2014

Fiinta asta dovedeste pe zi ce trece ca tot mai putini neuroni in timp ce vrea sa se cocoate tot mai sus, oricum si acum e apucat de ameteala avand caciula pe ochi pana la umeri pajbaie continuu....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz