2019-07-18 05:52

Predoiu pedalează pentru 2019, Iohannis pentru 2014. SUA ne arată cum se face politică

 |  16:20
 Predoiu pedalează pentru 2019, Iohannis pentru 2014. SUA ne arată cum se face politică

Mihai Pâlşu

• Când am uitat să ne punem întrebări? • De fapt, când am uitat să punem întrebări? • Dar, mai ales, când am încetat să nu ne mai luptăm pentru răspunsuri? Din capul locului vă spun că nu cred că relaţia cu SUA de tipul „Micul Stat” la căruţa „Marelui Licurici” este cea mai bună soluţie pentru România. Dar sunt convins că marele nostru strateg de politică externă, Nicolae Titulescu, a enunţat foarte bine drumul de construit: „Întreaga politică externă pe care am urmat-o n-a avut decât acest ţel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o reţea de alianţe de aşa fel încât războiul să devină imposibil”. Bătălia pentru funcţia de Preşedinte al Românie este în plină desfăşurare chiar dacă principalii candidaţi se feresc ca dracu’ de tămâie să-şi prezinte programele în faţa românilor. De mai mult timp, în preajma lui Ponta, Antonescu, Iohannis, MRU şi Predoiu mişună tot felul de „arhitecţi”, „topografi”, „constructori”, „antrenori” de modelat personaje politice. Iar în tot acest iureş dâmboviţean observ că arhitecţii americani au o ţintă precisă: „inginerul” Cătălin Predoiu să devină „doctor” în „construcţii” cu lucrarea de masterat „2019, Reamenajarea Palatului Cotroceni”.

Adios, Gringo!

De ceva vreme, mai multe informaţii conlucrează pentru o singură concluzie: „Marele Licurici” s-a împăcat cu ideea că nu are un candidat „propriu” pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 din România şi trebuie să meargă pe mâna Germaniei. Cei aflaţi acum la vedere - Victor Ponta, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu - nu sunt croiţi pe calapodul americanilor lui Obama.

În concepţia Administraţiei SUA, relaţia cu Ion Iliescu a fost catastrofală, cea cu Emil Constantinescu – satisfăcătoare, iar cea cu Traian Băsescu, bună.

În politica internaţională, în momentul când ai croit un drum nu te întorci niciodată să reasfaltezi ce ai cimentat ani întregi. Poţi desprinde din el scurte alei, dar şi acestea trebuie să se termine în orizontul drumului iniţial.

Dacă Antonescu şi Iohannis pot fi acceptaţi de „constructorul” SUA drept scurte alei deviate de la drumul principal, Ponta este o „relocare” de utilaje extrem de costisitoare. Cât îl priveşte pe Mihai Răzvan Ungureanu, fostul şef al SIE şi prim-ministru păcălici nu mai reprezintă nimic, nici măcar o provizorie „organizare de şantier”. În fine, Cătălin Predoiu este „inginerul” proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, fără experienţă în „citirea planurilor”.

Evident, „Marele Licurici” nu se simte confortabil în aceste zile. Dar este de notorietate că Administraţia SUA ştie să joace la mai multe capete. Nu veţi avea nici o surpriză când veţi descoperi arhitecţi americani în grupul de consilieri ai principalilor candidaţi.

Ponta, Antonescu, Iohannis şi MRU au fost topografiaţi şi anexaţi de arhitecţi planului principal. Antonescu şi Iohannis sunt mai „cool” decât Iliescu, iar MRU merge doar de o „plombă” cu termen de garanţie expirat înainte de... turnare.

Cât îl priveşte pe Victor Ponta, acesta a primit mesajul corect de la constructorii yankei: Adios, Gringo! „Victore, ai fost şcolit de Iliescu şi Năstase, iar coordonator de masterat l-ai avut pe domn’ profesor Voiculescu. Eşti prizonierul doctrinei lor, nu mai poţi să desenezi americăneşte. Ne-ai demonstrat vreme de doi ani şi jumătate că nu-ţi place orizontul de peste Atlantic”, i-au spus preşedintelui PSD principalii arhitecţi din echipa lui Obama.

Iohannis şi Predoiu, la Washington

Dintre cei doi ingineri, Iohannis şi Predoiu, să începem analiza cu proaspătul preşedinte al PNL. Klaus Iohannis ne-a arătat zilele trecute că ştie să aprindă fără scăpărici focul, doar punând lupa pe vreascurile prea uscate din PDL. Iar primul care s-a fript a fost inflamantul Predoiu. Dar dacă este să ne luăm după Dan Andronic, cel care îl toacă mărunţel pe Iohannis în „Ev. Zilei“ - ziar lăudat, alături de B1TV, de Traian Băsescu pentru „eroismul” dovedit în vara lui 2012 faţă de „omul cu tricoul albastru” - lucrurile ar sta aşa: candidatul liberalilor pentru fotoliul de la Cotroceni nu este agreat de preşedintele-jucător. De ce? Pentru că Iohannis nu este şi candidatul PMP sau pentru că Băsescu doreşte să nu fie scos din jocuri de către arhitecţii americani?

Încercăm să răspundem la această dilemă întrebându-ne: De ce exact cu o zi înainte de 4 iulie - American Independence Day -, partidul condus de Elena Udrea, PMP, a ţinut o conferinţă despre democraţie în incinta Parlamentului României, la care principalul oaspete a fost preşedintele Traian Băsescu? Simultan, premierul Victor Ponta, duşmanul politic al PMP, a fost invitat de Ambasada SUA la Bucureşti pentru a fi alături de yankei la sărbătorirea importantei zile americane, unde i s-a permis să ţină un speech? Oare organizatorii PMP au pus din greşeală conferinţa lor taman în preziua de 4 iulie? Nu. PMP a avut cunoştinţă despre programul preşedintelui, iar în ziua de 3 iulie 2014 Traian Băsescu avea agenda politică goală.

Practic, preşedintele Traian Băsescu a fost îndepărtat de „antrenorul” Obama de pe terenul de joacă şi trimis la cabine. Săgeţile aruncate de Băsescu spre Iohannis prin intermediul trusturilor de presă eroice s-au frânt în scutul ţintei. Concluzia primară? Arhitecţii americani doresc să lucreze direct cu inginerii Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, nu prin intermediul „antrenorului-jucător”.

De fapt, în aceste zile, constructorii lui Obama i-au invitat pe cei doi ingineri la Washington. Să joace americanii la două capete? Nu. Arhitecţii yankei îl doresc pe Iohannis preşedinte al României începând din 2014, iar pe Predoiu, din 2019 până în 2029. După cum vedeţi, americanii sunt darnici cu Germania, dar îşi iau partea leului!

Master pentru Predoiu

Vă întrebaţi de ce l-am lăsat la urmă pe Cătălin Predoiu, care se află şi el în aceste zile, alături de Iohannis, la Washington? Pentru simplul fapt că Administraţia SUA vrea să zidească o temelie pentru Predoiu aşa cum inegalabilul politician Corneliu Coposu a făcut-o pentru Emil Constantinescu. Da, o să spuneţi, dar Emil s-a prăbuşit lamentabil, îngropând pentru mulţi ani ideea de dreapta. Este adevărat, dar ce vină a avut arhitectul Coposu pentru faptul că profesorul universitar Emil Constantinescu s-a dovedit a fi un „zidar” de mâna a 14-a?

Topografii ştiu foarte bine unde să pună mira pentru a sprijini constructorii să nu greşească axa drumului conceput de arhitecţi.

Americanii nu mai dau „cu pasul”, ci folosesc tehnologie de ultimă generaţie. „Laser, frate!”. Iar pentru ei Cătălin Predoiu este inginerul avid de tehnologie care înţelege „limbajul binar”.

În viziunea arhitecţilor yankei, inginerul Predoiu va fi candidatul ideal pentru funcţia de preşedinte al României în alegerile din 2019, după ce îşi va lua doctoratul „pe bune”, nu prin „copy-paste”.

Precupeţul Videanu

Dar, oare, când va fi pe fotoliul de Preşedinte, Predoiu va „munci” pentru români? Ei bine, nu! Cătălin Predoiu nu are calităţile necesare pentru a sta „drept la drapel”. Predoiu este „contorsionistul” perfect extrem de maleabil în mâinile păpuşarilor. De aceea a fost ales de constructorii americani. Am şi un prim argument: arhitecţii au postat la dreapta lui Predoiu un „precupeţ” în persoana lui Adriean Videanu, cel care ştie foarte bine să se metamorfozeze în „bandă transportoare” financiară - vezi cazul Ioan Niculae, în care Videanu a demonstrat că nu are nimic sfânt când vine vorba despre banul public atât de drag „investitorilor” autohtoni sau de peste Atlantic.

Desigur, la prima vedere pare că antrenorii echipei Obama nu au găsit un inginer mai de soi în România. Total fals! Arhitecţii yankei NU au VRUT să găsească un inginer dintre NOI pentru NOI. De ce? Pentru că americanii au cunoştinţe vaste în „cizmărie”, cunoştinţe acumultate în acţiunile diversioniste din Cuba, America Centrală şi de Sud, Africa şi, mai nou, Orientul Apropiat. Practic, nu este bine să-ţi baţi singur cuie în talpă, pentru că-ţi va curge sânge! De aceea e bine să creşti un inginer pe care trebuie neapărat să-l transformi, printr-un doctorat, într-un contorsionist, nicidecum într-un „dresor”.

Închei analiza cu eterna noastră dilemă politică peste care am turnat gaz de două ori în ultimul deceniu - o dată cu parteneriatul NATO şi a doua oară cu includerea în Europa Unită: „Cât de mult trebuie să ne apropiem de Rusia?”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-06

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

ANONIM
06 Iul 2014

Ca să vă pcopiez, intreb: Bine domnule Palsu şi noi cu ce ne alegem din această manevră a americanilor? Cu o viată mai bună sau vom continua sa platim taxe si tarife la servicii si benzină de parca am trai in Germania sau America? Voi jurnalistii va spuneti punctele de vedere si bine faceti, bravo. Sincer, imi place cum ati scris, cum ati pus problema. Dar, eu platitorul captiv de taxe voi avea o viata mai buna ca sa merite sa mai traiesc in Romania? Cu meseria mea asi castiga in Germania circa 2000 de euro pe luna. Aici castig cel mult 800 de euro dar platesc toate acareturile ca nemtii. Vreau sa traiesc in Romania, e tara mea, dar nu mai vreau sa platesc taxe aberante si abuzive dupa cum au chef guvernele conduse de oameni fara caracter.
PSD
06 Iul 2014

Îi face Ponta pe toţi de o sa vorbeasca singuri americanii lui Basescu...
ELENA UDREA
06 Iul 2014

Elena Udrea s-a luat de MRU, adica de "plombă". MRU i-a dat peste nas, adica a "curs sange". Dreapta se sfasie singură, iar Predoiu este mult prea slab in viziunea lui Basescu. Iohannis nu este diferit de Antonescu. Cine ajunge preşedinte în noiembrie 2014? Ponta pentru ca asa vrea poporul prostit de PSD. Nu vedeti ca astia ne-au adus benzina la 6,5 lei şi nimeni nu face galagie nici măcar pe "faţăbuci"!!!
TARE, FOARTE TARE ASTA
06 Iul 2014

Topografii ştiu foarte bine unde să pună mira pentru a sprijini constructorii să nu greşească axa drumului conceput de arhitecţi.
TARE SI ASTA
06 Iul 2014

Americanii nu mai dau „cu pasul”, ci folosesc tehnologie de ultimă generaţie. „Laser, frate!”. Iar pentru ei Cătălin Predoiu este inginerul avid de tehnologie care înţelege „limbajul binar”.
FOARTE BUN ARTICOLUL!
06 Iul 2014

Insa, adeverirea a ceea ce spuneti, nu mai este de incadrat la 'bun', nicidecum la foarte...
ANONIM
07 Iul 2014

Predoiu arată a om fals , Iohannis a șmecher de asfalt, Ponta a parazit intenstinal. Măi oameni buni sau răi, noi cu cine votăm la toamnă?
PROBLEME
07 Iul 2014

Analiza e bună dar noi ce facem domnule ziarist înghițim în sec și mergem mai departe? Iohannis pae din acelasi aluat cu cel din care este plămădit Ponta. noi ce vom alege sau nu vom alege pentru că nu vom merge la vot? situație tare complicată.
HO PONTA
07 Iul 2014

Bă să nu vă aud că nu v-am spus Nu mai este de trăit cu ăștia hai să-i dăm jos. Poate Iohannis și Predoiu nu sunt ce ne dorim dar cu ăștia nu se mai poate. când fac plinul la mașină mă ia cu tremurat. muncesc trei zile pentru un plin. ho Ponta
DUMNEZEU
25 Iul 2014

ȘÎ, ÎN FINAL, O SA LI-O ARATI RUȘII; CUM SA FACI...POLITICÎ...ROHMANCII POUTT ”DĂ” TELIGENȚĂ!(”REAȚI A DRACULU DĂ TALENTAȚI!”)
Doresc sa comentezMAI VECHI...

La mintea copiilor. Cu inocenţii Crin, Zgonea şi Ponta Renunţarea la candidatura pentru alegerile prezidenţiale l-a făcut pe Crin Antonescu, în ochii lui Klaus Iohannis, pentru care s-a dat la o parte, un mare om politic. Mai sunt vreo 18 milioane de români care nu candidează
01 Iun 2014 |

PUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray