2020-02-18 17:42

Prevederi din noul Cod de procedură penală, declarate neconstituţionale de CCR

 |  07:09
Prevederi din noul Cod de procedură penală, declarate neconstituţionale de CCR

Curtea Constituţională (CCR) a declarat neconstituţionale alte două prevederi din noul Cod de procedură penală. Acestea vizează judecarea în cameră preliminară a plângerilor împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală.

CCR a dezbătut, joi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.341 alin.(6) lit.c) şi, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală. Dispoziţiile respective vizează plângerea împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală.

Art. 341 alin.(6) lit.c) prevede că "în cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii: […] c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea".

În ceea ce priveşte art. 341 alin.(7) pct.2 lit.d), aceste prevede că "în cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară: […] 2. verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancţionează potrivit art.280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi: […] d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea".

În urma deliberărilor, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate. Judecătorii constituţionali au constatat că dispoziţiile art.341 alin.(6) lit.c) şi, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale prin împiedicarea accesului la justiţie în cazul soluţiilor de renunţare la urmărirea penală, potrivit CCR. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-30Parerea ta...

”ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE S
30 Oct 2015

DARĂ, ATUNCI CÎND DATU-S-A ”OKIEIUL” ASUPRA CORECTITUDINII, ”DĂ JURE & DĂ FACTO”, ”ESCEPȚONALULUI COD”, SPĂIMOASA ”CCR” UNDE POULLA CALULUI, ”DĂ PĂ” DEALUL FELEACULUI, ERA? AUD? (”REAȚI A DRACULU DĂ TALENTAȚI BĂȘTINOȘI!”)
KYSS MIN KOURR
30 Oct 2015

TITULUS-UL ERA: ”ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE SECĂTURI!”, BĂI GUNOAIE GENETICE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine