2020-08-05 02:51

Prietenia româno-spaniolă, faza offshore (partea a II-a). Fosta firmă a lui Vlad Moisescu, pe lista societăților care au spălat milioane de euro pentru Familia Regală de la Madrid

 |  21:01
Prietenia româno-spaniolă, faza offshore (partea a II-a). Fosta firmă a lui Vlad Moisescu, pe lista societăților care au spălat milioane de euro pentru Familia Regală de la Madrid

Un SRL anonim din București, Area Inmobiliaria Spain Invest, unde printre acționari se găsește și o societate înființată de liberalul Vlad Moisescu, a fost găsită de anchetatorii spanioli pe lista de firme folosite pentru a direcționa șase milioane de euro spre membri ai monarhiei iberice.

În numărul de ieri, PUTEREA a dezvăluit faptul că o fostă firmă înființată de Vlad Moisescu, ex-deputat și ex-trezorier PNL, este asociată într-un srl românesc cu un offshore britanic, prin care s-au spălat bani pentru Familia Regală de Madrid. Astăzi prezentăm probe ale faptului că inclusiv acest srl a făcut parte din rețeaua prin care s-au direcționat bani spre Inaki Urdangarin, ginerele regelui Spaniei, supranumit în presa spaniolă Duce de Majorca.

De altfel, administratorul firmei Area Inmobiliaria Spain Invest srl din București a fost cunoscutul avocat fiscal din Barcelona, Salvador Trinxet Llorca. Acesta este și cel care a pus la punct rețeaua de firme prin care banii plecați de la municipalitatea din Madrid s-au scurs spre Urdangarin (45 de ani), soţul prinţesei Cristina, fiica regelui Carlos.

Un srl printre sute de firme din toată lumea

Conform unei liste pe care am obținut-o de la publicația spaniolă El Confidential, pe lista sutelor de firme pe care avocații le foloseau pentru a ascunde proveniența și destinatorul banilor plătiți de municipalitatea din Madrid se afla și o societate din România.

Reamintim că, în 2013, jurnaliștii spanioli au descoperit că, în mod suspect, o parte dintr-o sumă de 14 milioane de euro plătită de muncipalitatea din capitala Spaniei, a ajuns la o fundație a soţului prinţesei Cristina, Inaki Urdangarin. Acesta a spălat în jur de șase milioane de euro prin intermediul Fundației Noos, care primea bani de la diverse offshore-uri de pe glob.

Banii erau introduși pe un circuit financiar, apoi se întorceau în Spania, fiind investiți în proprietăți imobiliare trecute pe numele unor interpuși.

Pe lista celor aproape 400 de firme se află și srl-ul Area Inmobiliaria Invest. Această firmă este singura din România care ar fi putut fi folosită pentru tranzacțiile suspecte. Alături de acest srl sunt firme din SUA, Panama, Belize, Spania, Portugalia, Hong Kong sau UK.

Istoria srl-ului autohton

În 2006, fosta firmă a lui Vlad Moisescu Mona Trading srl, redenumită la acel moment Almeria Imobinvest, intră în acționariatul altui srl din Capitală. Este vorba de Area Inmobiliaria Spain Invest. Societatea mai cuprinde ca parteneri firma britanică Islandmark UK Limited, plus o altă societate spaniolă, Construmat-Spain SL (sediul tot pe Cale Entreza 32), reprezentată prin Manuel Luis Lopez Ojeda.

Firma din Regatul Unit deține 31,5% din noua firmă, părți sociale preluate de la Daniel Llorca Pouget. Reprezentantul firmei înregistrate la o căsuță poștală din Londra este trecut avocatul Salvador Trinxet Llorca (născut în 1966, cu domiciliul în Barcelona). De altfel, acesta este numit, în 2006, și administratorul firmei Area, firma unde este acționar srl-ul înființat de Vlad Moisescu.

Avocatul catalan este schimbat după doi ani, în funcția de administrator, chiar de fosta asociată a lui Moisescu, Simona Iolanda Ateia.

Adresa Area Inmobiliaria Spain Invest srl este aceeași cu cea folosită de Clinicile Medas, controlate de Simona Iolanda Ateia. Este vorba de o clădire de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

În 2009, în acționariatul Area intră și Disseny Neuva Linea, altă societate din Barcelona. De atunci, acționariatul firmei Area Inmobiliaria a rămas neschimbat până acum (respectiv Almeria Imobinvest -ulterior redenumită Ahasy Investment Company- Islandmark, Construmat-Spain și Dissseny Nueva Linea).

Avocatul Casei Regale de la Madrid

Cele mai interesante prezențe în firmă sunt societatea britanică Islandmark Limited și administratorul Salvador Trinxet Llorca.

Acesta este unul dintre cei mai renumiți avocați din Spania sau Catalunia, dacă ținem cont de orgoliile regionale, specializat în legislația fiscală de pe întreg globul. A devenit celebru în toată lumea după ce a fost implicat în megascandalul anului 2013 în Spania. Mai exact, Salvador Trinxet Llorca organizase un sistem de firme prin care finanțări ilegale ajungeau spre reprezentanții Familiei Regale de la Madrid.

Am încercat să luăm legătura cu avocatul catalan, însă acesta nu a dorit să ne răspundă la mesajele trimise în ultimele luni.

Mai reamintim că Vlad Moisescu nu a dorit să ne răspundă la apeluri sau mesaje. Printr-un apropiat al acestuia și al Simonei Iolanda Ateia ni s-a transmis că nu îi cunosc prea bine pe spaniolii cu care s-au asociat și că aceștia sunt doar investitori care au dorit să devină asociați în diverse firme.

Inaki Urdangarin

Iñaki Urdangarín este fiul lui Juan María Urdangarín Berriochoa (1932-2012), industriaș basc, și al soției acestuia, Claire Liebaert Courtain (n. 1945), aristocrată de origine belgiană. S-a născut în Țara Bascilor, însă a crescut la Barcelona.

La vârsta de 18 ani a devenit jucător profesionst de handbal la FC Barcelona, unde a rămas până la retragerea sa, în 2000. A făcut parte și din echipa națională de handbal a Spaniei, cu care a obținut medalii de bronz la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000. Este membru al Comitetului Olimpic Spaniol din 4 aprilie 2001 și a fost ales prim-vicepreședinte la 16 februarie 2004, funcție pe care a deținut-o până în 2005.

Între timp a studiat la Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas din Barcelona de unde a obținut o licență și un master în administrarea afacerilor.

La Jocurile de la Atlanta din 1996 a întâlnit-o pe infanta Cristina, cu care s-a căsătorit la Barcelona la 4 octombrie 1997. Împreună au patru copii, toți născuți la Barcelona.

În 2001, Urdangarín a primit Marea Cruce a Ordinului Regal spaniol pentru Meritul Sportiv.

Până în 2009, cuplul și copiii lor au locuit la Barcelona, unde Urdangarín a fost director de planificare și dezvoltare pentru Motorpress Ibérica și partener fondator la Instituto Nóos. În 2009 s-au mutat la Washington, unde el a lucrat pentru Telefónica. În septembrie 2012 familia a revenit la Barcelona.

Infanta Cristina a deținut, până în iunie 2015, titlul de Ducesă de Palma de Mallorca. Din acest motiv, soțul ei era de obicei numit în presă „Duce de Palma”, deși în realitate el nu deținea acest titlu.

În noiembrie 2011, Urdangarín a fost acuzat că, între anii 2004 - 2006, a deturnat fonduri publice în interes propriu prin fundația sa Instituto Nóos, inițial o asociație non-profit, apoi un institut de cercetare care organiza evenimente și realiza studii de piață. Un purtător de cuvânt al Casei Regale a declarat că s-a convenit ca Urdangarín sǎ nu ia parte la evenimentele Casei Regale pe durata anchetei.

În decembrie 2011, Biroul Anticorupție a confirmat faptul că Urdangarín a trimis sume importante din bani publici către paradisuri fiscale din Belize și Marea Britanie.

Pe 6 februarie 2012, Urdangarín a fost chemat în instanță pentru acuzațiile de corupție. El este acuzat alături de alte 14 persoane, inclusiv Jaume Matas, fostul premier al Insulelor Baleare.

La data de 26 ianuarie 2013, Casa Regală spaniolă a eliminat secțiunea despre Iñaki Urdangarín de pe site-ul său oficial.

În ianuarie 2014, instanța a decis să o pună sub acuzare și pe Infanta Cristina în cadrul procesului Nóos, ea fiind coproprietară la unele dintre societățile înființate de soțul său. În iunie 2015, regele Felipe al VI-lea i-a retras Infantei titlul de Ducesă de Palma de Mallorca. (Sursa Wikipedia)

Citește și: EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-19

Documente:

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
18 Mai 2016

FRUMUSICA INFANTA....PACAT CA S-A INCURCAT IN AFACERI DUBIOASE....SI CUM DE SERVICIILE ALEA MARI SI TARI NU S-AU SESIZAT DE PERICOL???..DE OBICEI ARISTOCRATII AU SERVICII SECRETE DE TOP....FOARTE CIUDAT
TEO
18 Mai 2016

Ziariști vagabonzi, cu Thiess când dați un material? Era trezorierul campaniei lui Oprescu in 2012. Sau ați uitat? Mai încercați
CROCODILUL FLAMAND
19 Mai 2016

TEO DACA-TI AMINTESTI A FOST O CHESTIE CAND THIESS A SPUS DESPRE OPRESCU CEVA DE GENUL..."UN OM EXTREM DE LACOM,NU-I DORESC SA-I SPARGA MASCATII USA LA 6DIMINEATA"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz