2020-07-03 17:45

Primăria Constanța, decizie controversată de finanțare a turneului final al Cupei României la handbal masculin

 |  17:39
Primăria Constanța, decizie controversată de finanțare a turneului final al Cupei României la handbal masculin

Turneul final al Cupei României la handbal masculin, organizat la Constanța, la sfârșitul săptămânii trecute, de către Federația Română de Handbal (FRH), a generat numeroase controverse.

Asta mai ales pentru că una dintre cele patru echipe participante era chiar AHC Dobrogea Sud Constanța. Potrivit informațiilor noastre, decizia de organizare la Constanța a turneului final pe 17-18 martie 2018 a fost considerată de către oamenii din handbal drept o recompensă acordată de Alexandru Dedu, șeful FRH, pentru “ajutorul” dat de Constanța la alegerea sa ca președinte al federației pe 14 februarie 2018. Însă, finanțarea turneului final de către Primăria Municipiului Constanța, printr-o hotărâre a Consiliului local adoptată în data de 15 februarie 2018, ridică mari semne de întrebare privind legalitatea alocării banilor publici pentru o asemenea acțiune sportivă.

 

 Atribuire cu dedicație

 

Pe data de 15 februarie 2018, Consiliul local al municipiului Constanța a aprobat “alocarea din bugetul local a sumei de 89.011 de lei, cu TVA inclus, Asociației Județene de Handbal Constanța pentru organizarea turnelului “Final Four Cupa României” - handbal masculin. A doua zi, adică pe 16 februarie 2018, FRH postează pe site, un anunț oarecum surprinzător.  “Federaţia Română de Handbal  mulțumește CS Minaur Baia Mare și HC Dobrogea Sud pentru interesul arătat în organizarea la cel mai înalt nivel a Cupei României FAN Courier-Final Four, masculin. În urma analizării ofertelor prezentate de cele două cluburi, Federația Română de Handbal hotărăşte că găzduirea Final Four-ului Cupei României FAN Courier din sezonul competițional 2017 – 2018 să revină Handbal Club Dobrogea Sud Constanța. Federația Română de Handbal urează succes echipelor calificate”, se menționează în anunțul FRH. Însă, încă din data de 17 decembrie 2017, se știa care sunt cele patru echipe calificate pentru turneul final, adică SCM Politehnica Timişoara, CS Minaur Baia Mare, CSA Steaua București și AHC Dobrogea Sud Constanța. Dar, din documente oficiale deținute de PUTEREA, reiese că organizarea şi finanţarea acestui turneu  este cusută cu ață alba, întrucât se știa încă de la jumătatea lunii ianuarie că turneul final se va organiza la Constanța, și nu a fost o decizie adoptată după o procedură normală, așa cum precizează anunțul FRH din 16 februarie 2018.

 

Finanțare publică - DA, respectarea legii - BA!

 

Astfel, pe data de 17 ianuarie 2018, Asociația Județeană de Handbal (AJH) Constanța solicită Primăriei Municipiului Constanţa ”sprijin financiar pentru organizarea turnelului “Final Four Cupa României”- handbal masculin, la Constanța în perioada 16.03.2018-18.03.2018”. Suma solicitată este de 89.011 de lei, adică circa 19.000 de euro, care, ulterior, pe data de 15 februarie 2018, a și fost aprobată de către Consiliul local Constanța (vezi documentul în facsimil). Numai că, potrivit informațiilor noastre, alocarea acestei sume pentru organizarea turneului final al Cupei României la handbal masculin ridică mari semne de întrebare privind leglitatatea acestei hotărâri de finanțarea a acestui eveniment sportiv. Cererea de finanțarea adresată Primăriei Municipiului Constanța în baza căreia s-a și alocat suma de 19.000 de euro, a venit din partea AJH Constanța. Dar, în articolul nr. 68 din Statutul FRF se menționează foarte clar: “Asociaţiile Județene de handbal și Asociația Municipiului București sunt structuri sportive de drept privat, fără scop patrimonial, aflate în coordonarea și controlul FRH și constituite în scopul organizării, promovării și extinderii practicării handbalului la nivel județean și respectiv al municipiului București, în conformitate cu strategiile și reglementările elaborate de FRH”. Deci, AJH Constanţa a fost constituită: ”în scopul organizării, promovării și extinderii practicării handbalului la nivel județean” și, ca atare nu poate organiza turneul final al Cupei României la handbal masculin. Mai mult, în Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, se menționează la art. 72 că printre sursele de finanțare a asociațiilor județene și ale municipiului București, pe ramuri de sport, se asigură și din “sume destinate finanţării programelor sportive proprii și înscrise în contractele încheiate cu direcțiile pentru tineret și sport județene, respectiv a municipiului București, sau cu organe ale administrației publice locale, după caz”. Mai concret, AJH Constanța poate finanța și primi finanțare numai pentru competițiile organizate la nivel local, adică în judeţul Constanţa, și nu pentru competițiile de nivel national, așa cum a fost turneul final al Cupei României la handbal masculin.

 

Primarul bâjbâie, prefectul tace

 

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța,a precizat pentru PUTEREA că finanțarea turneului final al Cupei României la handbal masculin s-a făcut în baza Legii sportului (69/2000), cu completări și modificări, trimițându-ne un link către site-ul MTS unde află actele normative în vigoare, printre care şi unele abrogate… Prevederile Legii nr.69/2000, care sunt invocate de edilul Decebal Făgădău, adică articolele 18, 67 și 69, nu fac referire la finanțarea de către autoritatea locală, cum ar fi Primăria Constanța, a unei activități sportive de nivel national, de genul Cupei României, de către o asociație sportivă locală, aşa cum este AJH Constanța. PUTEREA a solicitat în scris prefectului de Constanța, Ioan Albu, să precizeze dacă hotărârea Consiliului local al municipiului Constanța privind alocarea sumei de 19.000 de euro pentru turneul final al Cupei României s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, dar nu a primit niciun răspuns. Însă, un lucru este cert: AHC Dobrogea Sud Constanța a câștigat Cupa Românie, conform scenariului FRH, iar preşedintele FRH, Alexandru Dedu, s-a achitat onorabil faţă de Constanţa pentru ajutorul dat la alegeri. Evident, printre suporterii din Sala Sporturilor Constanţa s-a numărat și edilul Decebal Făgădău.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-20

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz