2020-04-08 15:04

Primarul celui mai bogat oraș din România își ține averea la secret și își cumpără cadouri cu bani din vistieria localității

 |  15:12
Primarul celui mai bogat oraș din România își ține averea la secret și își cumpără cadouri cu bani din vistieria localității

Inspectorii Curții de Conturi încearcă să îi facă pe edilii Primăriei Otopeni să respecte legea de mai bine șapte ani: să nu mai cheltuie bani ilegal, să facă licitații, să afișeze planul de investiții și bugetul și să încaseze impozitele conform legii. Numai că, se pare că edilii de la Otopeni cred că primăria este SRL-ul lor. Cheltuie banii după bunul plac, nu fac licitații și își cumpără chiar și cadouri din banii publici. Impozit plătesc fraierii în Otopeni, primăria lăsând în pace pe unii și executând pe alții, potrivit rapoartelor întocmite de inspectorii Curții de Conturi în ultimii șapte ani și analizate de jurnaliștii ziarului Puterea.

Orașul Otopeni, condus de edilul liberal Silviu Constantin Gheorghe, este localitatea din România cu cel mai mare venit pe cap de locuitor. La un buget de peste 175 de milioane de lei, adică vreo 35 de milioane de euro, revin peste 2.000 de euro pentru fiecare cetățean, în condițiile în care în sectoarele Capitalei venitul nu depășește 350 de euro, pe cap de locuitor. Degeaba, oamenii trăiesc că-n Evul Mediu.

Otopeniul are multe străzi fără canalizare. Asfaltate, aparent moderne, cu proprietăți cochete. La Otopeni e în trend să ridici bloc cu fosă septică, pentru clientela cu pretențîi. La care viitorii cumpărători trebuie să se obișnuiască și cu finisajele de lux și cu vidanjă.

Pe unde nu sunt utilități, localnicilor li se spune de ani de zile că stația de epurare a orașului are capacitatea depășită. Bani au fost, dar s-au cheltuit aiurea de actuală administrație. 

Cadouri ilegale din bani publici

Ultima decizie a Curții de Conturi, din data de 21.10.2019, arată cum edilul actual al localității, Constantin Gheorghe, își bate joc efectiv de banul public. Potrivit documentului citat, pe anul auditat 2018, s-a constatat că la nivelul UATO Otopeni, au fost efectuate plăți nelegale pentru achiziționarea de cadouri: obiecte de îmbrăcăminte, jucării, etc., în suma totală de 21.868 lei, cât și pachete produse (cadouri aniversare pentru salariați), achiziționate în cursul anului2018, în sumă totală de 73.500 lei.

Mai mult, edilul a făcut achiziții după ureche, fără a respecta principiul economicității și nici măcar legea achizițiilor, spun inspectorii Curții de Conturi. 

"Angajarea și plata în anul 2017, a unor cheltuieli reprezentând servicii de consultanță, mentenanță anuală sistem control intern managerial (SCIM), în sumă de 14.000 lei, cu încălcarea principiilor economicitățîi, eficienței și eficacitățîi în utilizarea fondurilor publice, iar în anul 2018, a unor cheltuieli reprezentând servicii de consultanță fiscală și consultanță în gestiune financiară, în sumă de 84.000 lei, cu încălcarea principiilor economicitățîi, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice", scrie în Decizie. 

Edilul PNL care nu respectă nicio lege

Afacerile controversate în care este implicat primarul Otopeniului, Silviu Gheorghe, sunt deja bine cunoscute publicului larg. Cu toate acestea, cel puțin până acum, nicio autoritate publică nu a îndrăznit să bată la ușa Primăriei Otopeni pentru a vedea dacă dezvăluirile jurnaliștilor sunt sau nu reale. Dealtfel, edilul celui mai bogat oraș din România, Silviu Grigore, nu și-a depus declarația de avere nici în 2019 și nici în 2020, cum prevede legea. 

Declarația nu este depusă nici la Agenția Națională de Integritate și nici pe site-ul Primăriei Otopeni.

Declarația de avere, la vedere!

Conform Legii 115/1996 privind declararea și controlul averii demnitarilor, a magistraților, a funcționarilor publici și a unor persoane cu funcții de conducere să-și declare averea, edilul liberal din Otopeni este obligat să-și posteze pe site-ul Primăriei Otopeni agoniseala de la începutul și finalul mandatului. Cu toate acestea, dovedind un dispreț față de lege, dar și față de contribuabilii care i-au acordat votul, Silviu Gheorghe a preferat să-și țină secretă averea. Din acest motiv, dacă ar fi să ne luăm după lege, edilul din Otopeni ar fi trebuit să facă obiectul unui control din oficiu al averii. Cu toate acestea, până ieri, nimeni nu s-a sinchisit să-l caute pe liberal. La avere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine