2020-07-05 03:58

Primarul din Rădăuţi, doi judecători, un procuror şi un om de afaceri, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

 |  07:32
Primarul din Rădăuţi, doi judecători, un procuror şi un om de afaceri, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, procurorul Dumitru Dâmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, în cazul unor decizii privind atribuirea unui teren de peste 40 de hectare.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe primarul Aurel Olărean, judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc.

Potrivit DNA, primarul minicipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, este acuzat de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Bogdan Bărbuţă, judecător la Judecătoria Rădăuţi , este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, complicitate la şantaj, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dumitru Dâmbu, procuror la Parchetul Tribunalului Suceava, şef al Secţiei de urmărire penală la momentul săvârşirii faptelor, este acuzat de trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului, complicitate la şantaj, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite.

Constantin Babiuc, administrator la SC Nikodemus "Babiuc" SRL - de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, sub control judiciar, Daniela Mariana Prandea, judecător la Judecătoria Rădăuţi, pentru luare de mită şi complicitate la şantaj, Isabela Zorica Vega, avocat în Baroul Suceava - pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uz de fals, Constantin Mihai Prelipcean, ofiţer de poliţie judiciară la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şeful Punctului Poliţiei de Frontieră Siret la data faptelor - pentru favorizarea făptuitorului şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei, Victoria Ţîşcă - pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, Ancuţa Alina Solovăstru - pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA îi acuză şi pe Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, judeţul Suceava, de complicitate la abuz în serviciu care a avut ca urmare obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual, pe Silvia Panţîru, de complicitate la cumpărare de influenţă, şi pe Maria Cociorvan, de cumpărare de influenţă.

De asemenea, şi SC Nikodemus "Babiuc" Exim SRL va fi judecat în acest dosar, pentru spălare de bani.

Procurorii DNA au precizat în rechizitoriul trimis instanţei, că judecătorul Bogdan Bărbuţă, alături de alţi funcţionari, "a dat o aparenţă de legalitate" şi l-a sprijinit pe Constantin Babiuc în obţinerea unor venituri ilicite, prin tranzacţiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri.

Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat de anchetatori că a asigurat mai departe protecţia lui Constantin Babiuc, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri.

"Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării într-un fel sau altul, la beneficiile obţinute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente. Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite", au menţionat procurorii DNA în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au mai precizat că, în perioada martie - octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă a pronunţat 69 de hotărâri judecătoreşti cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vândut ulterior, obţinând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

Totodată, în 20 iunie 2006, la solicitarea şi cu sprijinul lui Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuţă, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, a unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

"Imobilul respectiv, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 euro. Prin acţiunea descrisă mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar, proprietarului real al imobilului, persoană vătămată în prezentul dosar penal, cât şi Primăriei Municipiului Rădăuţi", au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.

Judecătoarea Daniela Prandea este acuzată că, la judecarea unei acţiuni în rectificare, formulată în 2011 de Aurel Olărean în numele Primăriei Rădăuţi prin care se solicitase radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului, a tergiversat soluţionarea cauzei, acordând 32 de termene, ultimul fiind stabilit în 24 iunie 2014.

Acţiunea a fost susţinută de primarul Olărean Aurel în intervalul 2011-2014, deşi nu avea temei legal, "cu scopul de a exercita constrângeri şi presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deţinea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril şi, drept consecinţă, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuţi, în cuantum de 65.000 euro".

Procurorii susţin că, în 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecătoarei Prandea, prin intermediul lui Bogdan Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

Primarul Aurel Olărean mai este acuzat că, pentru a sprijini acţiunea de şantaj exercitată de Babiuc asupra părţii vătămate, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 euro (15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitaţie.

În urma acestor intervenţii, o parte din imobilul din municipiul Rădăuţi a deveni proprietatea SC Nikodemus "Babiuc" Exim SRL, al cărei reprezentant legal era Constantin Babiuc.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean a fost suspendat din funcţie în 19 septembrie, după ce cu o zi înainte instanţa supremă hotărâse definitiv arestarea preventivă a edilului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-08Parerea ta...

SE FURA PESTE TOT ???
08 Oct 2014

Tupeu si nesimtire la maxim ? “Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanţu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract?” DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai… “Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca” Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Vasile Secara, Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz