2020-01-19 12:43

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea PUZ cu dedicație pentru rechinii imobiliari din sudul Capitalei

 |  23:39
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea PUZ cu dedicație pentru rechinii imobiliari din sudul Capitalei

La sediul Primăriei Capitalei, vineri, Primăria Sectorului 4 va supune dezbaterii publice Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona de sud a Bucureștiului, adică este vorba despre reglementarea urbanistică a circa 1.730 de hectare, ceea ce înseamnă 54,1% din suprafața acestui sector păstorit de către edilul Daniel Băluță.

Însă, acest PUZ este extrem de contestat de către locuitorii sectorului dar și de către o parte a consilierilor locali pentru simplul fapt că nu sunt respectate o mulțime de reglementări legislative și urbanistice. Trebuie precizat că, până la sfârșitul acestui an, Primăria Capitalei trebuie să realizeze Planul Urbanistic General (PUG), fapt pentru care primăriile de sector trebuie să aibă PUZ-urile la zi și, ulterior, să le transmită Primăriei Capitalei și Consiliului General spre aprobare.

 

 Zona verde nu există nici pe …hârtie

 

PUZ-ul supus dezbaterii publice de către primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, are o mulțime de încălcări ale legislației în vigoare. Fostul primar general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, în prezent liderul consilierilor PNL de la Sectorul 4, a precizat pentru PUTEREA că „acest PUZ nu este gândit în sprijinul antreprenorilor și nici pentru confortul cetățenilor din sector” și, totodată, „nu respectă nici cele mai elementare cerințe urbanistice privind delimitarea spațiilor verzi, a parcărilor dar și a accesului la rețeaua de transport în comun sau la cea școlară”. Potrivit informațiilor noastre, în proiectul de PUZ propus de Daniel Băluță, spațiile verzi sunt subdimensionate cu 3,56%. Astfel, spațiile verzi propuse prin PUZ se prezintă astfel : 

 V1a – parcuri, grădini, scuaruri și fâșii palantate publice - 1.44%

 V4 - spații verzi pentru protecția cursului de apă - 0.49%

 V5 – culoare de protecție față de infrastuctura tehnică - 2.25%

 V7 – păduri și plantații forestiere - 2.68%

Dar, articolul 10 al Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, stipulează foarte clar: “municipiile de rang zero și unu au obligația să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi”  și ”la extinderea suprafeței intravilanului localităților, autoritățile publice locale au obligația să asigure o cotă de 5% pentru amenajarea de spații verzi publice”. „Prin lege se cere un procent de 5% spații verzi publice. În acest caz doar 1,44% corespund cerinței legale. Deci, deși în bilanțul teritorial apare un procent de 6,86% de spații verzi, nu este îndeplinită cerința legală, 5,42% fiind alte tipuri de spații verzi (cu un caracter tehnic)”, a avertizat Răzvan Sava.

 

Parcări în…aer

 

În PUZ-ul propus de edilul Daniel Băluțâ, la capitoul privind staționarea autovehiculelor, se menționează că “pentru zona funcțională L se recomandă ca gruparea prin cooperare a parcajelor la sol să se facă în suprafețe dimensionate și dispuse astfel încât să permită ulterior, odată cu creșterea gradului de motorizare, construirea unor parcaje supraterane”. Însă, potrivit informațiilor noastre, pentru zona funcțională L (locuire), indiferent de regimul de înălțime – RLU PUZ Sector 4 propus stabilește recomandarea (nu obligativitatea) grupării prin cooperare a parcajelor la sol în suprafețe dispuse, astfel, încât să permită ulterior, odată cu creșterea gradului de motorizare, construirea unor parcaje supraterane. „Nu este identificat unde se fac aceste parcaje, pe stradă (domeniul public) sau în interiorul parcelei. Nimeni nu are o responsabillitate clar atribuită sau obligativitatea de a atribui spațiu acestei funcțiuni. Prin truncherea informației preluate din PUG (atenție există obligativitate din partea proiectantului să preia acest tip de reglementări și să facă corelarea între documentația pe care o întocmește și toate prevederile legale valabile în momentul întocmirii) se creează cadrul legal prin care nimeni nu mai trebuie să asigure spații de parcare. Lipsa obligativității se traduce prin eludarea cerinței”, a precizat, pentru PUTEREA, unul dintre cei mai renumiți arhitecți ai Capitalei. „Abordarea este incorectă și prin faptul că nu sunt preluate prevederile legale din PUG, documentație care trebuie să stea la baza întocmirii PUZ și reprezintă cerințe legiferate”, a subliniat fostul primar general interimar, Răzvan Sava.

 

 Demersuri și dezbatere pentru legalizarea…ilegalităților

 

Specialiștii consultați de PUTEREA au mai constatat că PUZ-ul propus de Daniel Băluță nu respectă prevederile legale privind amplasarea clădirilor destinate locuințelor, dar și a instituțiilor. „Zona mixtă, conținând instituții, servicii și echipamente publice, servicii de interes general (servicii manageriale, tehnice, profesionale, sociale, colective și personale, comerț, hoteluri, restaurante etc), activitățti productive mici-nepoluante și locuințe”, așa se definește zona mixtă în PUG-ul propus de Primăria Sectorul 4. Potrivit legislației în vigoare, zona mixtă este definită ca zonă în care, alături de locuire, într-o proporție însemnată, se găsesc dotări de folosință periodică sau rară, servicii care se adresează unei populații mai numeroase decât în zona de serie directă, birouri, restaurante, etc. Dar, aceste cerințe nu sunt menționate în PUZ-ul propus de primarul Daniel Băluță. Potrivit informațiilor noastre, prin acest PUZ, edilul Sectorului 4 urmărește intrarea în legalitate a unor construcții ridicate ilegal în zona de sud a Capitalei, adică pentru câțiva rechini imobiliari care își fac veacul prin această zonă. Rămâne de văzut dacă noul arhitect șef interimar al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, va da undă verde PUZ-ului propus de Daniel Băluță.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-06Parerea ta...

MITICA GOARNA
06 Iul 2018

Singurul interes al acestei zdrete care este zdreanta, este cum sa-si umple conturile. Nu conteaza prin ce metode. Si trebuie sa recunoastem ca este inventive.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray