2020-04-09 04:51

Procedura REVOCĂRII procurorului-şef al DNA, Laura Codruța KOVESI

 |  19:35
Procedura REVOCĂRII procurorului-şef al DNA, Laura Codruța KOVESI

Revocarea procurorului general al României sau a procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza şi din oficiu.

Astfel, potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere menţionate, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

”Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, prevede articolul 54 la alineatul 4.

Articolul 51 stabileşte că revocarea din funcţia de conducere se dispune pentru următoarele motive: a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.

La verificarea organizării eficiente a activităţii vor fi avute în vedere, în principal, următoarele criterii: folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, raportul resurse investite - rezultate obţinute, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor în cadrul parchetelor, noteaza News.ro.

La verificarea comportamentului şi comunicării vor fi avute în vedere, în principal, comportamentul şi comunicarea cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, alte instituţii, mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul instanţei sau parchetului şi transparenţa actului de conducere.

La verificarea asumării responsabilităţii vor fi avute în vedere, în principal, îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege şi regulamente, implementarea strategiilor naţionale şi secvenţiale în domeniul justiţiei şi respectarea principiului distribuirii aleatorii sau, după caz, al repartizării pe criterii obiective a cauzelor.

La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute în vedere, în principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativă şi capacitatea de adaptare rapidă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-22Parerea ta...

CORUL PENALILOR IN ACTIUNE
22 Feb 2018

cel mai tare e articolul cu "DEFAiMAREA ROMANIEI"............adica cum si-a permis sa vorbeasca cu presa,si mai ales ziaristii straini..........Ce mai urmeaza acum,dupa modelul pLESITA-CARLoS SACALUL care au aruncat in aer EUROpA LIBERA o sa puneti bombe la EURoNEWS?????sau ceva ziaristi ciomagiti la mineriade>>>>>>>Ca de obicei astia vor sa arunce Romania in eVUL MEDIU in ceea ce priveste statul de drept...dar sa-si plimbe cu limuzine de lux beizadelele prin capitalele occidentale O sa intinda coarda pana se rupe,si dupa aia o sa acuze pe altii,ca de obicei
HMM.....
22 Feb 2018

PÂINE (cu aditivi, sare iodată) și CIRC...în trepte = în funcție de decizia CSM-lui și-apoi a lui Palton Vodă care, dacă e sprijinit ”din afară” va face pe nebunul, numa s-o salveze pe Mona Lisa de România! SCÂRBOS! SE CONFUNDĂ OMUL CU INSTITUȚIA și este scoasă ”eroină”, o tipă ȘTEARSĂ, care s-a delimitat ÎN DIRECT, LA B1TV de începerea spre finalizare a Dosarului Revoluției, mineriadelor....NU POT SĂ UIT RĂSPUNSUL EI NĂUCITOR DE SEC, PLAT, INODOR, INCOLOR, dres cu o răceală de gheață, așteptând să moară toți factorii implicați...ÎN REST, Mona Lisa de România, ca-n și tabloul lui Da Vinci - MUTĂ, uneori UȘOR IRONICĂ și CAM ATÂT! Am înțeles că a fost promovată în funcție în 2006, neavând sclipiri de inteligență peste medie în d-alde d-astea, sprijinită de maimuțoiul Ponta și de turbatul Băsescu! SĂ LE FIE DE CAP! Le-a fost de folos = în toți acești 12 ani, N-A RECUPERAT PREJUDICIUL și N-A ARESTAT NICIUN DERBEDEU POLITIC...oferindu-ne DANSUL CĂTUȘELOR TELEVIZAT, prin intrarea-ieșirea derbedeilor în/din DNA, în urma TURNĂTORIEI ACESTORA, și nu datorită TALENTULUI procurorilor de a-i face să spună și intra-uterin ce-au auzit/făcut MĂ-SA! Dacă ar fi fost vorba de arestări răsunătoare și finalizate prin/cu ajutorul Justiției, aș fi ieșit și eu în stradă....așa, beau o bere și mă distrez pe prostia ălora care au ales să dârdâie de frig pentru o Monalisă!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine