2019-10-20 22:26

Procurorii deschid dosar penal pentru ucidere din culpă. Fetiţa care a murit după ce a fost aspirată de conducta de evacuare a unui bazin din Oradea, fiica unor profesori penticostali

 |  20:29
Procurorii deschid dosar penal pentru ucidere din culpă. Fetiţa care a murit după ce a fost aspirată de conducta de evacuare a unui bazin din Oradea, fiica unor profesori penticostali

Fetiţa în vârstă de 7 ani care a murit aspirată de conductade evacuare a apei la un ştrand din Oradea era copilul unui pastor penticostal,profesor de religie la Liceul Teologic Penticostal Betel din municipiu, iarmama fetiţei este profesor de istorie şi geografie la acelaşi liceu. Părinţiifetiţei au ridicat, duminică dimineaţă, de la Serviciul Judeţean de MedicinăLegală, corpul acesteia. Fetiţa a fost înmormântată, ieri, la Lugaşu de Jos.

În acelaşi timp, medicii legişti au stabilit că fetiţa amurit înecată. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă TribunalulBihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat, ieri, că anchetatorii au primitrezultatul necropsiei efectuate de medicii Serviciului Judeţean de MedicinăLegală, care arată că moartea fetiţei s-a produs prin înecare. ParchetulJudecătoriei Oradea a constituit un dosar penal în acest caz. Purtătorul decuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a precizat că dosarul s-adeschis pentru acuzaţia de ucidere din culpă, iar în prezent se facinvestigaţii pentru identificarea persoanelor responsabile de producereatragediei. Incidentul de la ştrandul din Oradea unde o fetiţă de 7 ani a muritaspirată de o conductă de evacuare a apei s-a petrecut în timp ce bazinul eragolit, reprezentanţii ştrandului susţinând că fetiţa era nesupravegheată şi cănu avea ce să caute în bazin pentru că se anunţase că apa va fi golită.Incidentul s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 16.00, când angajaţii ştranduluiau început să evacueze apa din bazine.

Grilajul gurii de evacuare a „dispărut”

Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonomede Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS) de care aparţine ştrandul, a declaratcă la ora respectivă în bazin mai erau câteva persoane, deşi se anunţase căacesta va fi golit, iar fetiţa era în apă nesupravegheată. „În ştrand sunt douăbazine mari. Unul s-a umplut sâmbătă, iar celălalt vineri. Cel cu o zi vechimese goleşte de regulă după ora 16.00, ca să poată avea apa proaspătă.Regulamentul prevede că în momentul în care se anunţă golirea, salvamarul areobligaţia să supravegheze tot ce se întâmplă în bazin în momentul golirii. Aşas-a întâmplat şi ieri (sâmbătă -n.n..), când fata a fost prinsă de vârtej.Numai că până când salvamarul şi ceilalţi oameni au sărit să o salveze, dinpăcate, fetiţa a decedat”, a declarat Florin Alexandru. Potrivit acestuia, gurade evacuare care a absorbit-o pe fetiţă se află pe fundul bazinului, laintersectarea cu peretele, iar forţa de absorbţie este foarte mare. În plus,gura de evacuare era neacoperită de grilaj. Purtătorul de cuvânt al RAPASsusţine că la momentul la care bazinul fusese umplut cu apă sita se afla pegura de evacuare, însă între timp aceasta a „dispărut”.

Ştrandul din Oradea, redeschis imediat după tragedie

Purtătorul de cuvânt al RAPAS a mai susţinut că oameniisunt anunţaţi când se goleşte apa din bazin. „Oamenii care vin aici la bazinştiu foarte bine că se goleşte bazinul, care urmează să fie umplut cu 3-4 oreînainte de închidere, ca să aibă timp să se golească şi să se cureţe. Golireabazinului se anunţă de către un angajat, prin staţie sau verbal. De dataaceasta, omul nostru declară că i-a anunţat pe oameni verbal, de la capătulbazinului. Fiind ştrandul în care bazinul se foloseşte mai mult de cătrepensionari, nu îi prea poţi scoate din apă. Sâmbătă, mai mulţi copii s-aubălăcit în continuare, văzând că apa scade. Fata n-a fost supravegheată, dindeclaraţiile oamenilor am înţeles că era cu bunica şi aceasta stătea pe pătură,iar pe copil l-a prins vârtejul. Regulamentul spune că, atunci când se dă drumulla apă, oamenii trebuie să înceapă să părăsească bazinul”, a mai declaratpurtătorul de cuvânt al RAPAS. El susţine că, în noaptea de sâmbătă spreduminică, gura de evacuare a apei care a tras fetiţa la fundul bazinului a fostdin nou acoperită, fiind montat un nou grilaj, astfel că ştrandul, inclusivbazinul în care s-a produs incidentul au fost redeschise duminică. „Poliţiane-a dat voie să umplem bazinul şi am început să îl umplem. Între timp, îlcăutăm pe cel care a smuls grilajul de acolo”, a mai spus purtătorul de cuvântal RAPAS.

Iresponsabilitatea angajaţilor la ştranduri, trasă laindigo. Alte două fetiţe au fost victimele unor accidente similare în 2007 şi2009

Cazul fetiţei care a fost aspirată de conducta deevacuare a unui bazin din Oradea este al treilea de acest gen din ultimii cinciani. În vara anului 2009, o fetiţă de 13 ani a fost la un pas de moarte după ceşi-a prins mâna într-o astfel de conductă, la un ştrand din Piatra Neamţ. MagdaDrăgan se afla împreună cu o prietenă la ştrandul din Piatra Neamţ, iar aceastadin urmă a povestit reporterilor că a simţit la un moment dat că vor fiaspirate de conducta de evacuare. La vremea respectivă, directorul ştrandului arecunoscut că respectiva conductă de scurgerenu avea grilajul pus. „Capacul a fost ori împins, ori scos, ori tras.Cineva a umblat la el, a rămas cu mâna blocată în apă şi n-a mai putut să otragă”, declara, la vremea respectivă, directorul ştrandului. Deşi fetiţa astat în apă două minute până să fie scoasă la suprafaţa, aceasta a fostinternată o bună perioadă de timp la secţia de terapie intensivă, conectată laaparatele de ventilaţie.

Cazul fetiţei aspirate în 2007 de conducta de scurgere abazinului din Ştrandul Parc din Caracal nu a avut un final la fel de fericit.Pompierii au muncit nu mai puţin de cinci ore până au reuşit să aducă lasuprafaţă trupul blocat în conducta de scurgere a bazinului. Raluca Giurea seafla la ştrand, pe 8 iulie 2007, împreună cu fratele ei. Potrivit preseilocale, un angajat al ştrandului a decis să deschidă scurgerea pentru a golibazinul de înot, în ciuda faptului că în apă încă se aflau oameni. Curenţiiproduşi au tras-o în conducta de scurgere, iar trupul ei s-a blocat, astfelîncât intervenţia a două autospeciale de pompieri s-a întins pe o perioadă decinci ore până când bazinul a fost golit. Cristian Popescu, purtătorul decuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal declara, la vremearespectivă, că cercetările magistraţilor vizau două persoane, directorul IGOCaracal, Stelian Veselin, respectiv angajata ştrandului care a decis golireabazinului, Maria Andrei. El a precizat că cei doi erau cercetaţi sub aspectulsăvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă şi riscă o pedeapsă cu închisoareade la 2 la 7 ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639249-09-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray