2020-07-10 04:15

Procurorul general se antepronunță în cazul morții lui Condrea: „Nu e vorba de niciun omor!”

 |  21:01
Procurorul general se antepronunță în cazul morții lui Condrea: „Nu e vorba de niciun omor!”

Robert Veress

Eroare monumentală la cel mai înalt nivel în Justiția din România: Augustin Lazăr, procurorul general al României, se antepronunță în cazul anchetei morții patronului firmei Hexi Pharma, Dan Condrea. Printr-o declarație făcută la sediul CSM, în fața mai multor jurnaliști și camere de luat vederi, Lazăr elimină ipoteza unui asasinat și pune presiune pe procurorul de caz, direcționându-l către o anumită soluție - respectiv, către verdictul sinucidere. Fostul judecător și membru CSM Adrian Toni Neacșu comentează afirmația procurorului general, spunând că este „cel puțin o inabilitate, o gafă la care nu te aștepți la nivelul acesta”. De partea sa, Augustin Lazăr refuză să își asume eroarea și dă vina pe... întrebările jurnaliștilor, care l-ar fi pus în încurcătură.

Expertiza tehnică a mașinii lui Condrea nu e gata

Lazăr chiar a precizat că expertiza tehnică a autovehiculului în care s-a aflat Dan Condrea nu este finalizată. Așadar, la momentul acesta nu se știe dacă mașina a prezentat sau nu o defecțiune care i-a afectat siguranța în deplasare și dacă respectiva defecțiune, dacă a existat, a fost cauzată sau nu de o mână criminală. „Colegii noştri îi audiază pe toţi martorii pentru a identifica circumstanţele în care s-a produs accidentul. De asemenea, este în curs o expertiză tehnică, criminalistică, ce urmează să clarifice modul în care s-a produs accidentul, circumstanţele şi aşa mai departe. Nu e vorba de niciun omor, există o suspiciune că, într-adevăr, ar fi o sinucidere, însă urmează a se clarifica după administrarea probaţiunii”, a declarat procurorul general, prezent fiind la sediul CSM pentru o nouă şedinţă a plenului. Întrebat pe ce se bazează concluzia că ar fi vorba de sinucidere, Lazăr a explicat: „După circumstanţele în care s-au întâmplat lucrurile, modul în care a circulat persoana respectivă pe şosea, de mai multe ori, în zona aceea”.

Filmul accidentului

După ce au analizat imaginile camerelor de supraveghere de la DN1A, anchetatorii au constatat că, în ora dinaintea accidentului (intervalul ora 17.31 - 18.38), Dan Condrea a parcurs de 13 ori drumul dintre Buftea şi Corbeanca.

Afaceristul conducea dinspre Ploieşti spre Buftea, pe DN1A. Autoturismul lui a trecut prin localitatea Corneşti şi se îndrepta spre Crevedia. În 15 minute, parcurge aproape 25 de kilometri și ajunge la intrarea în Crevedia, unde este filmată de o a doua cameră de supraveghere. Două minute mai târziu autoturismul a ieșit din Crevedia, intrând în Buftea. Mai erau circa 30 de minute până la accident. Ultimele imagini cu mașina lui Condrea au fost surprinse de camera amplasată la ieșirea din Buftea. Înainte de intrarea în satul Tamaș-Corbeanca, Dan Condrea întoarce mașina spre Buftea. De aceea, mașina nu apare pe nicio cameră de supraveghere din comuna Corbeanca. A refăcut acest drum dintre Buftea şi Corbeanca, ultima dată, spre Buftea, cu 7 minute înainte de primul apel la 112. copacul de care s-a izbit e undeva la jumătatea distantei dintre Corbeanca si Buftea.

Ipotezele de lucru

Până acum, anchetatorii au evitat să vorbească despre o cauză a morţii lui Dan Condrea. Au confirmat, doar, că decedatul este chiar Dan Condrea și că șoferul nu a suferit un atac cerebral sau un infarct înaintea accidentului. În așteptarea expertizei tehnice a autoturismului, au rămas în picioare următoarele ipoteze de lucru: sinuciderea, asasinatul, accidentul cauzat de neatenție sau de încercarea de evitare a unui obstacol apărut inopinat (de exemplu, un animal care traversa șoseaua) și defecțiunea tehnică neprovocată de o intervenție criminală.

Expertul criminalist Tudorel Butoi favorizează ipoteza accidentului: „Câtă vreme nu există bilet lăsat de sinucigaş, nu există repere ferme prin care el să fi vorbit în cercul de prieteni la modul serios la posibilitatea suprimării vieții... Este departe de a fi profilul sinucigaşului... Rămâne un banal accident de circulaţie”, a declarat Butoi, citat de Digi 24.

Cu toate acestea, elemente care au apărut ulterior aprecierii lui Butoi, au făcut mai logică ipoteza sinuciderii. Procurorii au găsit în telefonul soţiei lui Dan Condrea un schimb de mesaje, înregistrat cu câteva minute înainte de accidentul în urma căruia patronul Hexi Pharma a murit, în care femeia îl sfătuia să „să nu facă vreo prostie”, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, cu câteva minute înainte de accident, soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, i-a transmis un mesaj patronului Hexi Pharma, în care îl întreba unde este şi ce face. Dan Condrea ar fi răspuns, scurt: „Meditez”. Apoi a venit mesajul în care soția îl sfătuia să aibă grijă şi să nu facă vreo prostie.

De ce a greșit grav procurorul general

Toate aceste probe, respectiv mesajele sms și imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, sunt circumstanțiale. Deși, din punct de vedere logic, par să fie puternice, având o mare utilitate în cadrul investigațiilor, din punct de vedere juridic nu dovedesc nimic, ci doar creionează o anume stare de fapt. Una este când un expert ca domnul Butoi își permite să speculeze în privința rezultatului anchetei și cu totul altceva este atunci când o face însuși șeful suprem al procurorului de caz. Teoretic, acesta din urmă este independent în munca sa, poate ajunge la o concluzie diferită decât cea trasată de Alexandru Lazăr, însă procurorul general avizează referatul procurorului. Nu-i place concluzia - îi poate solicita să-l refacă. Așadar, prin afirmațiile sale, Lazăr pune o presiune nejustificată pe procurorul de caz, încălcând legea.  Și o face într-un caz de o importanță capitală pentru societatea românească.

În mod normal, o asemenea atitudine ar trebui sancționată de Ministerul Justiției, CSM și de Președinție, autoritățile cu rol în desemnarea procurorului general. Într-o țară cu o Justiție cu adevărat funcțională s-ar putea ajunge chiar la demisia sau demiterea procurorului general. Până la ora închiderii ediției, însă, deși declarațiile lui Lazăr au fost făcute în cursul dimineții, nu au existat niciun fel de reacții oficiale.

Reacții

Consultat de PUTEREA, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru CSM, crede că Lazăr a greșit în încercarea de a arăta mai multă transparență: „E cel puțin o inabilitate, o gafă la care nu te aștepți la nivelul acesta. Aș fi bănuit că se bazează pe datele din dosar, dar dacă spuneți că expertiza tehnică nu este finalizată... nu știu ce aș mai putea spune”. Neacșu și-a exprimat convingerea că procurorul de caz va continua să investigheze toate pistele din dosar, însă a admis că s-a creat „o mică presiune implicită” prin afirmațiile procurorului general.

De partea sa, Augustin Lazăr refuză să își asume eroarea și dă vina pe... întrebările jurnaliștilor, care l-ar fi pus în încurcătură. Prin intermediul Ramonei Bulcu, procuror șef al biroului de informare și relații publice din Ministerul Public și purtător de cuvânt al instituției, Lazăr precizează, pentru PUTEREA, că ipoteza asasinatului nu este exclusă, iar afirmația se datorează contextului, respectiv întrebărilor jurnaliștilor. „E vorba de felul în care au fost puse întrebările, ceva de genul «Care este ipoteza cea mai probabilă?». Domnul procuror general a dorit să sublinieze că există indicii mai puternice spre o variantă de lucru”, a precizat Ramona Bulcu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-08

Mai multe imagini:
Procurorul general se antepronunță în cazul morții lui Condrea: 'Nu e vorba de niciun omor!”
zoom


GALERIE MEDIA
Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
07 Iun 2016

LA MODUL GENERAL.....IN ROMANIA SE PRACTICA ACCIDENTELE PROVOCATE DE MASINA DE VREO 25DE ANI....CU TEHNOLOGIE BRITANICA FOLOSITA DE ANUMITE PERSOANE IN GENERAL DIN MEDIUL FINANCIAR-BANCAR....SE NUMESC ARME CU ENERGIE DIRIJATA SI FOLOSESC UNDE SCALARE....ADICA MICROUNDE MODULATE INTR-UN ANUME FEL.....INCLUSIV SECURITATEA LUI CEAUSESCU FACEA ASA CEVA,MAI ALES VIRGIL MAGUREANU ERA IMPLICAT INAINTE DE 1989 IN EXPERIMENTE PE OAMENI IMPREUNA CU UN GRUP DE "BAIETI" DE TIP "DOKTORR MENGELE"...IL MINTEAU PE CEAUSESCU CA CREEAZA "OMUL NOU"...SCLAVUL PERFECT CARE EXECUTA ORICE ORDIN......DUPA 1989 AU ARS TOATE DOCUMENTELE LA BEREVOIESTI,LANGA PITESTI ARGES...A FOST UN SCANDAL ENORM,TOTI ZIARISTII INCLUSIV PETRE MIHAI BACANU A SCRIS DESPRE SECURISTII-DOKTORR MENGELE...CARE FACEAU EXPERIMENTE LA AUSCHWITZUL DE LA PITESTI...AU ASASINAT MII DE OAMENI NEVINOVATI IN EXPERIMENTE....SI ALTE ZECI DE MII IN ACCIDENTE DE MASINA...SA TRAITI BINE DOMNUL PROCUROR GENERAL...BAIETII ASTIA INTR-O BUNA ZI O SA VA OMOARE SI PE DUMNEAVOASTRA....DACA VRETI SA-I OPRITI ACUM AVETI OCAZIA....NU MA REFER LA CAZUL HEXI-PHARMA.....DAR LA MODUL GENERAL....IN ROMANIA SE FAC MII DE CRIME ODIOASE..SI PRESEDINTELE NU ARE NICIUN FEL DE CUNOSTINTA DE ELE....SERVICIILE AU SCAPAT COMPLET DE SUB CONTROL
PENTRU CROCODIL
07 Iun 2016

AI VAZUT URMELE DE AUTOTURISM OPEL , DIN SOSEA SPRE POM , LASATE IN SANT SI IARBA ? CE LATIME AU CIT UN CAMION . DAR SI DIMENSIUNEA DINTRE ROTI ? AM FOST ACOLO . ERA PREA MULT ULEI HIDRAULIC CU GRAFIT IN EL , PE IARBA , DAR SI PE COPACI 2 SI 3 . IN TIMPUL ACELA BARIERA DE LA BUFTEA ESTE PUSA CIRCA 25 - 30 MINUTE CEL PUTIN . AM FOST LA ACEASI ORA CA ATUNCI . SE POATE TRECE PE LINGA BARIERA DACA VI DIN MOGOSOIA SI O IEI LA DREAPTA IMEDIAT PE LINGA POD CALE FERATA BUFTEA . STRADA ESTE FULGER - ADICA PRIN TIGANIE , DRUMUL HOTILOR DIN INAINTE . CAUTA STRADA SI OCOLESTI BARIERA .
CROCODILUL FLAMAND
07 Iun 2016

SCURT PE DOI>>>>>UN IMPULS ELECTROMAGNETIC TRANSMIS CATRE SOFER SI ACESTA ORI NU MAI VEDE NIMIC CATEVA MINUTE......ORI TRAGE DE VOLAN BRUSC DIN GRESEALA....ESTE CA SI CAND VIRUSEZI UN COMPUTER.....DOAR CA VIRUSEZI CREIERUL SOFERULUI.....TEHNOLOGIE BRITANICA.....ASA AU ASASINAT-O PE PRINTESA DIANA LA PARIS..I-AU IRADIAT SOFERUL DIN SPATE CU NISTE MOTOCICLETE DE "PAPARAZZI" DE LA MI6..........DAR NU E OBLIGATORIU SA FOLOSESTI MOTOCICLETE....POTI SA MONTEZI ARMA CU MICROUNDE PE O DRONA CARE ZBOARA PARALEL CU MASINA...POTI SA PLASEZI UN AGENT ACOPERIT IN PUNCTUL RESPECTIV..(DE OBICEI DE LA O FIRMA DE PAZA CARE CICA PATRULEAZA)...SUNT MULTE METODE...ORICE E POSIBIL...MAI ALES INTR-O TARA CORUPTA UNDE SERVICILE NU MAI AU NICIUN CONTROL DE 25DE ANI
TOBA DE ESAPAMENT
08 Iun 2016

SI MARMOTA CE FACEA ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz