2019-08-21 06:18

Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti

 |  19:56
Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti

Prodecanul Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti, Florin Mihail Filipoiu, vrea să-şi dobândească titlul de profesor universitar folosind, la concursul organizat de instituţia de învăţământ superior, lucrări copiate de la alţi autori. Filipoiu s-a trecut coordonator pe o lucrare a regretatului profesor Cezar Niculescu, republicată aproape identic. Acesta este doar unul dintre numeroasele cazuri de fraudă în care au fost implicate mai multe figuri importante din conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, în ultimii ani. Decanul Facultăţii de Medicină Dentară, Alexandru Bucur, prorectorul didactic Ecaterina Ionescu şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu (profesor universitar al UMF Bucureşti), sunt cele mai importante nume care completează lista cazurilor de plagiat şi fraudă la concursuri pentru ocuparea unor posturi scoase la concurs de Universitate. Ministerul Educaţiei se spală pe mâini de toate aceste scandaluri, în timp ce rectorul UMF, Ioanel Sinescu, încearcă să le muşamalizeze.

Prodecanul Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti, Florin Mihail Filipoiu, vrea să-şi dobândească titlul de profesor universitar folosind, la concursul organizat de instituţia de învăţământ superior, lucrări copiate de la alţi autori. Filipoiu s-a trecut coordonator pe o lucrare a regretatului profesor Cezar Niculescu, republicată aproape identic.

Un nou scandal ia amploare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucureşti. De data aceasta, prodecanul Facultăţii de Medicină Generală, conf. univ. Florin Mihail Filipoiu, este acuzat că a plagiat două lucrări ştiinţifice, pe care, acum, le foloseşte la concursul pentru obţinerea titlului de profesor universitar.

În cartea „Anatomia chirurgicală a nervilor cranieni”, apărută în anul 2007, la Editura Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, printre ai cărei autori se numără şi Florin Mihail Filipoiu, apar pagini întregi identice cu cele din lucrarea „Anatomia funcţională a sistemului nervos” a profesorului Armand Andronescu, apărută în 1998, la Editura Infomedica. Sursa informaţiilor nu este precizată. În cartea la care a lucrat prodecanul Filipoiu lipsesc însă ilustraţiile din cartea profesorului Andronescu.

O altă lucrare cu ajutorul căreia Florin Mihail Filipoiu vrea să devină profesor universitar, în urma concursului organizat în această toamnă de UMF „Carol Davila” Bucureşti, este „Lucrări practice de anatomie. Aparatul digestiv subdiafragmatic şi splina” (2010, Editura Universităţii „Carol Davila” Bucureşti). În această carte, al cărei coordonator este Florin Mihail Filipoiu, numeroase capitole sunt identice cu cele din lucrarea coordonată de prof. univ. dr. Cezar Th. Niculescu (2001, Editura Tehnoplast Company SRL). Cu toate că nu a făcut parte din echipa ce a lucrat la cartea din 2001, Florin Mihail Filipoiu apare coordonator al unei lucrări aproape identice, publicate în 2010, după decesul profesorului Niculescu. Prodecanul Facultăţii de Medicină Generală i-a cooptat în echipa sa pe doi dintre autorii care au lucrat şi la volumul coordonat de Cezar Niculescu.

Prodecanul Facultăţii de Medicină Generală nu se află la primul scandal de acest tip. Florin Mihail Filipoiu a fost acuzat că a copiat, într-o lucrare a sa din 2001, mai multe figuri explicative şi ilustraţii, din lucrarea „The developing human. Clinically Oriented Embriology” a lui K. L. Moore (2001, a cincea ediţie, publicată la W.B. Saunders Company). În acel caz, s-a spus că a fost vorba de o eroare tehnică. Totuşi, prodecanul Filipoiu nu a mai trecut şi această carte pe lista lucrărilor depuse în portofoliul pentru concursul de acordare a titlului de profesor universitar, organizat de UMF Bucureşti.

Pagini identice între lucrările lui F.M. Filipoiu şi C. Niculescu

Capitol

pag. carte C. Niculescu

pag. carte F. Filipoiu

Cavitatea abdominală

78

2

Peritoneu

83

21

Esofag abdominal

107

35

Stomac

113

41

Intestin subţire. Duoden

127

52

Jejuno-ileon

141

63

Intestin gros

151

73

Cecul

154-155

75-76

Apendice

159

78

Colon

164

83

Rect

180

94, 95 (cu paragrafe inversate)

Ficat

195

105-106 (cu paragrafe inversate)

Ficat

197

107 (cu paragrafe inversate)

205, 207

114, 115

Canal inguinal

317

11

Regiunile peretelui abdominal

311

18

Anatomia radiologică a aparatului digestiv

340,341

159

Conducerea ar trebui să se judece singură, după Ministerul Educaţiei. Cosa Nostra de la Medicină

Este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România, dar, cu toate acestea, imaginea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucureşti are de suferit din cauza unor persoane devenite celebre pentru falsurile comise şi acuzaţiile de corupţie.

Mai multe persoane ce conduc destinele UMF au plagiat şi au folosit date false pentru a avansa în plan profesional şi pentru a-şi asigura un venit mai consistent.

Prodecanul Facultăţii de Medicină Generală, Florin Mihail Filipoiu, acuzat de plagiat, este doar unul dinre exemplele de fraudă, din ultimii ani, de la UMF. Dacă Filipoiu se foloseşte de textele ştiinţifice ale altor autori, copiindu-le sub semnătura sa, pentru a deveni din conferenţiar profesor universitar, în acelaşi scop, prorectorul didactic al UMF Bucureşti, Ecaterina Ionescu, a folosit date false la concursul organizat de instituţia de învăţământ superior în anul 2006.

După cum a demonstrat cotidianul PUTEREA, Ecaterina Ionescu a dobândit titlul de profesor universitar după ce a notat în fişa sa de autoevaluare, de la concursul din 2006, că are publicate 13 articole cotate ISI (baza de date ce reuneşte cele mai importante texte ştiinţifice publicate în ultimii 100 de ani), cu toate că, în realitate, nu avea nici două, minimul necesar la acea dată pentru a deveni prof. univ.

Şi decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila”, Alexandru Bucur, a fost implicat într-un scandal de plagiat, după ce tezele de doctorat şi de licenţă ale mai multor studenţi îndrumaţi de el au fost identificate cu un conţinut aproape identic. Acelaşi Alexandru Bucur face subiectul şi unei anchete penale, fiind acuzat că a desfigurat o pacientă, în urma unei intervenţii medicale.

O altă persoană importantă în interiorul UMF, chiar dacă nu deţine o funcţie de conducere, este primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Suspiciuni de fraudă au planat asupra dosarelor de concurs ale acestuia, atât când şi-a dobândit titlul de conferenţiar, cât şi pe cel de profesor universitar.

Rectorul UMF, Ioanel Sinescu, a făcut tot posibilul ca aceste scandaluri să fie muşamalizate.

Ironic, reprezentantul UMF Bucureşti în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), singurul for care poate decide retragerea titlurilor universitare, este chiar prorectorul Ecaterina Ionescu, acuzat la rândul său de fraudă.

În aceste condiţii, nu e de mirare că la concursul de admitere organizat de UMF Bucureşti anul acesta subiectele oferite candidaţilor au conţinut erori. Două erori au fost recunoscute, însă alte 18 întrebări din fişele de concurs ar fi conţinut erori, potrivit mai multor profesori.

Ministerul Educaţiei se spală însă pe mâini de toate aceste scandaluri. Ministrul delegat pe învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a anunţat de fiecare dată, în cazul scandalurilor iscate anul acesta, că va demara anchete, dar a trimis mereu problema în curtea UMF, pentru a fi rezolvată chiar de conducerea acuzată de ilegalităţi.

Prorectorul Ecaterina Ionescu a folosit date false în fişa de autoevaluare

Prorectorul didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucureşti, Ecaterina Ionescu, a folosit date false în fişa sa de autoevaluare de la concursul organizat de instituţia de învăţământ superior în 2006, în urma căruia a devenit profesor universitar.

În fişa de autoevaluare, Ecaterina Ionescu declara, în anul 2006, că are nu mai puţin de 13 articole ştiinţifice recunoscute ISI (baza ce reuneşte cele mai importante articole ştiinţifice din întreaga lume). În realitate, potrivit bazei de date ISI Web of Knowledge, până în anul 2008, Ecaterina Ionescu nu a avut publicat nici măcar un articol cotat ISI.

Potrivit bazei de date, primul articol ISI al Ecaterinei Ionescu a fost publicat în 2008, iar până în prezent, profesorul universitar de la UMF „Carol Davila” are 9 articole de acest tip, nu 13 cum declara încă din 2006. Pentru a deveni profesor universitar, în 2006 erau necesare două articole ISI publicate, dar Ecaterina Ionescu nu avea nici unul.

Ce este ISI

ISI Web of Knowledge este o bază de date academică online şi care este administrată de Thomson Scientific (actualmente Thomson Reuters).

ISI Web of Knowledge este o platformă de cercetare comprehensivă care înglobează diverse tipuri de materiale variind de la articole în reviste, brevete, site-uri, volume ale conferinţelor, materiale Open Access etc., ce pot fi accesate printr-o singură interfaţă, utilizând instrumente de analiză şi căutare. Web of Science® se regăseşte în cadrul ISI Web of Knowledge, oferind acces la articole din reviste specializate în ştiinţe, ştiinţe sociale şi umaniste, dar şi în arte. Web of Science include peste 100 de ani de cercetare valoroasă complet înregistrată şi uşor de accesat.

Primarul Oprescu şi-a însuşit textele studenţilor săi pentru a avansa la „Carol Davila”

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, profesor universitar la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, nu a îndeplinit criteriile necesare pentru a deţine această din urmă titulatură. Conform documentelor din arhiva Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila”, în lista lucrărilor depuse la dosarul prin care Sorin Oprescu era promovat ca profesor universitar, în anul 2000, erau trecute şi texte ale studenţilor actualului primar general. Sorin Oprescu nu figura însă nici coordonator, în cazul mai multor lucrări trecute în dosarul său de concurs. Cu toate acestea, Oprescu a obţinut titulatura de profesor universitar, păstrându-şi postul şi în prezent la UMF Bucureşti şi având imaginea unuia dintre cele mai bune cadre didactice de predare ale instituţiei de învăţământ superior. Sorin Oprescu a avut primul articol cotat ISI (baza de date internaţională ce reuneşte cele mai importante texte ştiinţifice publicate în ultimii 100 de ani) abia în 2009, până în prezent publicând în total 5 astfel de lucrări.

Edilul-şef al Capitalei este bun prieten cu ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dar şi un apropiat al actualului prorector didactic de la UMF „Carol Davila”, Ecaterina Ionescu, care şi-a trecut, la rândul ei, date false în fişa de autoevaluare depusă la concursul în urma căruia a devenit profesor universitar.

Cariera edilului şef la Medicină

- Profesor Doctor, Chirurgie Generală 1973 – 1981;

- Decembrie 1978 - Asistent universitar stagiar, prin concurs - clinica chirurgicală a Spitalului Clinic Brâncovenesc (prof. dr. Florian Mandache);

- Noiembrie 1982 - Asistent titular după susţinerea examenului de medic specialist chirurg;

- 1981 - Doctor în ştiinţe medicale - specialitatea chirurgie generală;

- 1985 - Asistent universitar titular - medic specialist chirurg la Clinica Chirurgie II, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (prof. dr. Dan Gavriliu);

- 1990 - Medic primar chirurg la Clinica Chirurgie Digestivă Superioară Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

- 1996 - Conferenţiar universitar al UMF „Carol Davila” Bucureşti;

- 2000 – Profesor universitar al UMF „Carol Davila“ Bucureşti.

Plagiatul “suprem”

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de plagiat a fost chiar cel al premierului Victor Ponta. Şeful Executivului a fost acuzat de revista britanică ,,Nature” că şi-a plagiat lucrarea de doctorat susţinută în anul 2003. Deşi două din trei instituţii cu atribuţii în domeniu au confirmat verdictul, anunţând că lucrarea respectivă conţine elemente de plagiat în 115 pagini din totalul de 297, premierul a scăpat cu titlul de doctor intact. Şi aceasta pentru că decizia finală a trebuit să o ia Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei la acea dată, subordonatul lui Ponta pe linie de partid.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-09-29

Mai multe imagini:
Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti
zoom
Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti
zoom
Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti
zoom

Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti
zoom
Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti
zoom
Prodecanul Florin Mihail Filipoiu, un nou caz de plagiat la UMF Bucureşti
zoom

Parerea ta...

EXPERT
25 Sep 2013

Atata timp cat in aproape toate universitatile de stat domneste camarila politica si ocuparea functiilor didactice de rude apropiate (s-a ajuns ca, practic, toate universitatile sa fie afaceri de familie, posturile sunt mostenite, in fapt), nu are cum sa rezulte performanta didactica si de cercetare la nivel de UE. A incercat sa sparga sistemul acesta, nenorocit, ministrul Funeriu dar, nu a avut si nu va avea sanse. Miticii mafioti sunt multi, tupeisti si foarte adaptabili (coloana vertebrala poate face niste contorsiuni incredibile....nu stiati ?). La UMF exista, mai nou, grupe de studenti formate din copiii cadrelor didactice si care sunt invatati meserie pe bune, tot in familie. Restul sunt fraieri care platesc taxe, inclusiv cei din strainatate (astia invata meserie abia dupa ce pleaca inapoi). RUSINE !!!
STUDENT
26 Sep 2013

Pai seamana ca avem aceleasi organe, e greu sa inventezi anatomia la om poate gasim ceva nou la extraterestrii.
MARIA
26 Sep 2013

Regretatul prof. Cezar Niculescu a fost cel mai libidinos, badaran si scelerat profesor din cati am avut. Cartile lui erau de fapt scrise de asistentii de la catedra, pe care nu-i trata cu mult mai frumos decat pe noi studentii
DAN
26 Sep 2013

Pai Filipoiu sau Filipescu (tabel) ca nu mai inteleg.... ziaristi de doi bani
ROBIN ASASINESCU HOOD
27 Sep 2013

Toti acest hoti fac de rusine o emblema a medicinei nationale, dar nimeni nu da pedeapsa. Atata timp cat acesti banditi dirijeaza, contra unor sume fabuloase, tot ce misca in medicina romaneasca, muritorul de rand nu mai are nevoie decat de sapun si funie.
MONICA LESBYNSKI POP
27 Sep 2013

Noi am fost impotriva lor, dar ne-au tras in piept ca sa aiba doar ei ciolanu!
CUCUR CLONISTUL
27 Sep 2013

Noi estem!
AMANTINA C-TINESCU
27 Sep 2013

Noi putem orice.
ANUL 6
28 Sep 2013

dar de la studenti vreti bani pentru promovarea examenelor
CARAMBOL
29 Sep 2013

Filipoiu este unul dintre cei mai iubiti profesori din facultate. Duceti-va la un curs al lui sa vedeti cum este inainte sa vorbiti.
VERA COSA NOSTRA
26 Iun 2015

Plagierea se pedepseste! Scurt! Iar Ciolanele se arunca!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray