2020-07-07 03:38

Programul „Săli de sport", raport incendiar: S-au construit săli și la 1-2 kilometri de școală, iar multe dintre ele au deficienţe. Primarii spun că nu au bani să le întrețină

 |  10:46
Programul „Săli de sport", raport incendiar: S-au construit săli și la 1-2 kilometri de școală, iar multe dintre ele au deficienţe. Primarii spun că nu au bani să le întrețină

Demarat la începutul anilor 2000, în urmă unui pariu între fostul prim-ministru Adrian Năstase şi omul de afaceri Ion Ţiriac, programul guvernamental prin care Năstase s-a ambiţionat să construiască peste 400 de săli de sport se dovedeşte a fi astăzi un eşec naţional de proporţii.

Programul Guvernului Năstase, prin care se construiau săli de sport în sate şi oraşe, a fost preluat ulterior de Elena Udrea şi continuat apoide Liviu Dragnea, ambii foști miniștri ai Dezvoltării. S-au construit peste 1.000 de săli de sport, în valoare de sute de milioane de euro. Cele mai multe sunt însă în mijlocul câmpului, la marginea satelor, şi nimeni nu le foloseşte. Deși în perioada 2003-2004 programul ”Săli de sport” a înregistrat o ascensiune deosebită, iar apoi o ușoară revitalizare în perioada 2007-2009, începând cu anul 2010 s-a înregistrat un trend descendent evident al programului, explică inspectorii de la Curtea de Conturi în cel mai recent document privind verificarea modalității de construire a sălilor de sport. 

În perioada 2002-2016 au fost construite 1.080 săli de sport, iar în anul 2017 au fost finalizate numai 8 săli de sport și au fost încheiate doar 23 de contracte pentru obiective de investiții noi, în condițiile în care la 31.12.2017 erau aprobate și incluse pe lista-sinteză un număr de 1.216 solicitări care așteptau finanțare de la bugetul de stat, potrivit unui raport al Curtii de Conturi finalizat recent.

„Au fost identificate situații în care amplasamentul unor săli de sport este la o distanță foarte mare, depășind în unele situații 1-2 km (aprox. 13% din săli sunt la peste 500 m, iar 7% din sălile verificate sunt la peste 1 km față de școală)”, se precizeaza in documentul citat. 

Amplasamentul sălii, în raport cu unitatea de învățământ pe care o deservește, influențează semnificativ modul de utilizare a obiectivului de către elevi. Deși marea majoritate a sălilor de sport au fost construite fie în curtea școlii, fie la o distanță rezonabilă (max. 500 m), au fost identificate mai multe săli de sport care la momentul auditului nu erau utilizate pentru activități didactice din cauza distanței prea mari față de unitatea școlară (7% din sălile verificate sunt la peste 1 km față de școală). Deși alegerea amplasamentului sălii de sport nu este atributul CNI SA sau al MDRAP, carențele identificate demonstrează faptul că la nivelul unor UAT-uri a existat un nivel redus de responsabilitate, care s-a reflectat prin alegerea unor amplasamente greșite și a determinat scăderea eficienței și eficacității programului, au mai scris inspectorii Curții de Conturi în document.

De ce nu pot fi folosite sălile de sport

În perioada 2015-2017, peste 60% din săli au avut perioade de neutilizare între 1 și 12 luni, iar aproximativ o treime dintre săli a înregistrat perioade de neutilizare care depășesc 90 de zile. Principalele cauze sunt generate de slaba finanțare a întreținerii și reparațiilor necesare sălilor de sport, mai ales în cazul celor situate în mediul rural, după cum urmează: neasigurarea condițiilor corespunzătoare practicării activităților sportive (lipsa utilităților, încălzirii, electricitate etc.); lipsa fondurilor pentru reparațiile instalațiilor aferente construcției, în special la hidroizolații, sistem de încălzire, ventilație, instalație electrică, respectiv defecțiuni majorenereparate într-un termen rezonabil; în unele cazuri, nu au fost asigurate racordurile la utilități, chiar și pe perioade mai îndelungate (de ex. rețeaua de gaze naturale); s-au identificat situații unde nu există rețele de gaz, apă, canal în localitate și nici nu s-au adoptat alte soluții tehnice (GPL, combustibili solizi, puțuri de apă, fose septice etc.); în unele cazuri nu s-au alocat resurse, invocându-se lipsa de eficiență a cheltuielii, respectiv numărul mic al utilizatorilor și distanța mare față de unitățile de învățământ.

„Au fost semnalate numeroase probleme privind calitatea construcției la sălile de sport, iar remedierea acestora s-a făcut în unele cazuri cu mare întârziere. Cele mai frecvente deficiențe constau în infiltrații de apă pluvială la acoperișuri și la lucrările de hidroizolații, în timp ce deficiențele cu cel mai mare impact asupra modului de utilizare a sălilor sunt cele la sistemele de încălzire și ventilație, întrucât pot conduce până la imposibilitatea utilizării sălilor", au mai explicat inspectorii Curții de Conturi, care au luat la pas țara ca sa verifice modul cum sunt utilizate sălile de sport. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-12Parerea ta...

CAPUSE
12 Dec 2019

SALILE AU FOST CONSTRUITE DE PARIUL NASTASE , TIRIAC , CU RELATI DUBIOASE INTERNATIONALE . NU AU MATERIALE , DESCHIDEREA NECESARA OBLIGATORIE . IAR STRUCTURA ACOPERISULUI , ESTE DIN FIER MORT . PERICOLE DE ACCIDESTARI ALE SPORTIVILOR . TOATE AU FOST PE RELATIA , FOSTI SPORTIVI , ACTIVISTI SI PRIMARI PSD .
FGE BYS
06 Mai 2020

hjfgjhmnbuhkuh
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz