2019-10-22 09:03

PROIECT DE LEGE privind Comisiile de anchetă: REFUZUL de prezentare la audieri se pedepseşte cu amendă sau ÎNCHISOARE

 |  13:51
PROIECT DE LEGE privind Comisiile de anchetă: REFUZUL de prezentare la audieri se pedepseşte cu amendă sau ÎNCHISOARE

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat, luni, că va depune în Parlament un proiect de lege prin care persoanele care refuză să se prezinte la Comisia de anchetă să fie pedepsite cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu interzicerea de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

Comisia care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, condusă de deputatul PSD Oana Florea, a prezentat luni un proiect de lege privind funcţionarea Comisiilor de anchetă, potrivit căruia refuzul de prezentare în faţa Comisiei se pedeapseşte cu închisoare de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă de 10.000 de lei şi interzicerea ocupării unei funcţii publice timp de 3 ani.

Deputatul a precizat că marţi, de la ora 12:00 va avea loc o şedinţă a Comisiei care anchetează scrutinul prezidenţial din 2009, la finalul căreia va fi prezentat un bilanţ.

“Refuzul persoanelor citate la Comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate şi de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţi comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani”, se arată în Articolul 5 al proiectului de lege care va fi depus în Parlament, potrivit News.ro.

De asemenea, potrivit proiectului, Comisia de anchetă poate cita orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, iar persoanele citate au obligaţia să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

În cazul în care un membru al Comisiei de anchetă încalcă prevederile alin. (3), acesta îşi pierde calitatea de membru în Comisie, urmând să fie înlocuit cu primul supleant din lista grupului parlamentar respectiv.

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a mai spus că proiectul prevede şi că “persoanele sunt citate de către preşedintele comisiei de anchetă cu cel puţin două zile înainte de data convocării”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-22Parerea ta...

ANONIM
22 Ian 2018

Comisiile de specialitate ale Parlamentului ca de alfel si majoritatea structurilor Guvernamentale NU au in componenta experti din vreun domeniu (ba din contra), dar nici nu consulta oameni de stiinta sau cu experienta (consilierii fiind recrutati pe alte criterii neortodoxe decat cele de competenta si integritate morala) din aceasta cauza legislatia romaneasca elaborata in ultimii 28 de ani este dezlanata, in unele situatii fiind aberanta si inaplicabila. S – a dovedit in cele mai multe situatii ca legiuitorii au ca tinta sau obiect de reglementare interese de grup MAFIOT sau individuale nelegitime ori imorale. Romania va pasi pe calea progresului general cind relatia actuala POLITICA = MAFIOTISM + IMORALITATE + INCOMPETENTA + GOLANEALA va fi inlocuita cu POLITICA = MORALITATE + COMPETENTA + DARUIRE PENTRU SEMENI + NOBLETE si cind sfera politica ori sistemul politic va contine mai putina demagogie decat exista in prezent si va ave mult mai multa credibilitate, oameni cu cu spirit dezvoltat de voluntariat, cu demnitate si de caracter.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray