2020-03-29 13:04

Protejatul Abramburicăi, ajutat de ministrul Monica Anisie să obţină ilegal al treilea mandat de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti

 |  14:26
Protejatul Abramburicăi, ajutat de ministrul Monica Anisie să obţină ilegal al treilea mandat de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti

PUTEREA a semnalat, la sfârşitul lunii octombrie 2019, că prin interpretarea șmecherească și ilegală a Legii educației naționale nr.1/2011, controversatul rector al Universității Polititehnica din București (UPB), senatorul PSD Mihnea Costoiu, protejatul Ecaterinei Andronescu, vrea să obțină un al treilea mandat de rector.

Ulterior, s-a constatat că Mihnea Costoiu a obţinut un al treilea mandat de rector, cu binecuvântarea noului ministru al Educației, Monica Anisie.

 

Realegere pe lângă lege

Protejatul de suflet al Ecaterinei Andronescu - Abramburica, Mihnea Costoiu, a fost ales, prin vot, la sfârşitul lunii octombrie 2019, pentru un al treilea mandat de rector al Universității Politehnica din București, el fiind singurul candidat. Numai că, realegerea acestuia este ilegală și contravine flagrant prevederilor Legii educației naționale nr.1/2011. Astfel, articolul 213, alineatul 7, precizează foarte clar că „Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de invățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Practic, o persoană poate fi rector numai pentru o perioadă de maxim opt ani. Însă, surpriză! Protejatul Ambramburicăi a mai solicitat un mandat pe motiv că, o perioadă de timp, a fost suspendat din funcția de rector pentru diverse probleme și, ca atare, nu a avut un al doilea mandat complet. Numai că, Legea nr.1/2011 menționează, negru pe alb, la articolul 211, că „în cazul exercitării unei funcții de membru al Guvernului sau de secretar de stat, rectorul are obligația de a se suspenda din funcție pe perioada exercitării respectivei demnități”.

Însă, nu a fost cazul lui Mihnea Costoiu care, de la realegerea sa ca rector, în 2016, nu s-a aflat în niciuna dintre aceste două situații, adică de ministru sau de secretar de stat. Mai mult, la articolul 49 din Codul Muncii se stipulează că „în cazul suspendării contractului individual de muncă, se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”. Astfel, reiese foarte clar că suspendarea nu înseamnă că mandatul nu a fost unul complet. Practic, Mihnea Costoiu a avut contract de rector cu UPB pentru patru ani, chiar dacă a fost suspendat ceva timp, iar contractual lui de rector se încheie în acest an. Trebuie precizat că, Mihnea Costoiu a fost pentru prima oară ales rector al Universității Politehnica București în anul 2012, ca urmare a aranjamentelor și susținerii venite din partea Ecaterinei Andronescu. La acea dată, el menționa faptul că este doctorand al UPB, ceea ce era ilegal, întrucât un doctorand nu avea dreptul să fie rector. Dar așa a vrut Ambramburica și așa s-a întâmplat!

Costoiu menționa în CV că este doctorand, dar nu era prea clar dacă din 2002, sau din 2010. Însă, un lucru este cert și anume că, în 2016, Costoiu încă se mai străduia să devină doctor. Dar, el a candidat singur și a obținut totuși un al doilea mandat de rector al UPB, tot cu sprijinul și implicarea Ecaterinei Andronescu. 

 

Reconfirmare surprinzătoare

 

După ce a fost înscăunat a treia oară, la sfârşitul lunii octombrie 2019, „prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților”, Mihnea Costoiu trebuia reconfirmat prin ordin de către ministrul Educației, în termen de 30 de zile de la data selecției. Cum la ora data realegerii nu exista un ministru al Educaţiei, reconfirmarea trebuia să vină de la noul ministru Monica Anisie. Surprinzător, Mihnea Costoiu a fost reconfirmat de noul ministru al Educaţiei, impus de liberali. Surpriza este foarte mare, întrucât noul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, era consilierul ministrului Daniel Funeriu, atunci când acesta a elaborat Legea educației naționale nr.1/2011, ceea ce înseamnă că ştie foarte bine cum poate fi reales un rector. De asemenea, nu trebuie omis faptul că, în prezent, unul dintre prorectorii de la UPB, Gigel Paraschiv, este secretar de stat în Ministerul Educaţiei, fiind menținut pe acest post în ultimii 7 ani, indiferent de cine a fost la guvernare.

Elevul „Iulian” de la Târgu Jiu

În arhivele Securității s-a descoperit că Mihnea Costoiu a avut dosar de rețea și că a fost recrutat în anul 1988 pentru supravegherea informativă din cadrul liceului „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. A semnat un angajament având numele conspirativ „Iulian”. Dar, pentru că nu s-au găsit informațiile furnizate de Costoiu, CNSAS nu i-a atribuit calitatea de colaborator al Securității. 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine