2020-07-02 09:31

PSD a pregătit un tun imobiliar de proporții cu patrimoniul sportiv al marilor centre universitare

 |  12:47
PSD a pregătit un tun imobiliar de proporții cu patrimoniul sportiv al marilor centre universitare

Un număr de 21 de parlamentari, dintre care 16 de la PSD, doi de la PMP și câte unul de la UDMR, USR și PNL, au promovat pe 10 aprilie 2019, la Camera Deputaților, un proiect inițiat de controversatul președinte al Federatiiei Române de Box, deputatul PSD de Iași Vasile Cîtea (vezi documentul în facsimil), prin care susțin că vor „dezvoltarea sportului școlar ca bază a piramidei a sportului românesc”.

Dar, în spatele acestui proiect legislativ, trecut pe repede înainte de Camera Deputaților, Senatul fiind forul decizional, se „țese” unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare de după 1990, care vizează zestrea imobiliară a celor mai mari universități de stat din România.

Federația de pe lângă lege care „toacă” 500.000 de euro anual

Prin Hotărârea nr. 1239/1996, dată pe ultima sută de metri a guvernului Văcăroiu, s-a înființat Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU), care „coordonează, supraveghează și controlează din punct de vedere metodologic structurile sportive din subordinea M.E.C.T.S”. De asemenea, „pentru buna desfășurare a activității, F.S.S.U. beneficiază de acces în bazele sportive care aparțin unităților de învățământ preuniversitar și universitar, cu acordul conducerilor acestora”. Deși au trecut aproape 15 ani de la înființarea FSSU, activitatea acestei federații este sublimă, dar cam lipsește cu desăvârșire, cu excepția a trei-patru directori din Ministerul Educației Naționale care știu cam cu ce se ocupă și cum se face finanțarea de la bugetul de stat. Și astfel, an de an, cam o jumătate de million de euro se duce de la Ministerul Educației către casieria FSSU, unde de câțiva ani sunt împărțiți de tandemul Claudia Georgescu - Constantin Căliman, impus de USL la FSSU și garantat ulterior de tehnocrații lui Cioloș.

Însă, ceea ce se știe mai puțin este faptul că FSSU păstorește activitatea sportivă a 29 de cluburi sportive din marile centre universitare, care dispun de o bază sportivă de invidiat, foarte râvnita de către rechinii imobiliari. Deputatul PSD de Iași Vasile Cîtea a promovat acest proiect legislativ „având în vedere necesitatea luării de măsuri urgente în domeniul vizat de prezenta propunere legislativă”, fapt pentru care cere deputaților „să aprobe adoptarea în procedură de urgență”.

Care este urgența? Nu prea reiese din expunerea de motive. În schimb, reiese că „în realitate, Asociațiile Sportive Școlare și Asociațiile Sportive Universitare sunt nefuncționale, nefinanțate și neorganizate”. De ce? Pentru că, susține Vasile Cîtea, „activitatea nu este coordonată de cele două federații în conformitatea cu prevederile Legii Educației Fizice și Sportului (Federația Sportului Școlar și Federația Sportului Universitar) ci de instituția publică aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale - Federația Sportului Școlar și Universitar, ceea ce contravine prevederilor legale în vigoare”. Ca atare, deputatul PSD de Iași propune „separarea Federației Sportului Școlar și Universitar în cele două federații (Federația Sportului Școlar și Federația Sportului Universitar), așa cum este stabilit dealtfel prin Legea nr.69/2000”. În opinia sa, realizarea acestei operațiuni „va acorda celor două structuri sportive șansa de dezvoltare a acestor domenii și consolidarea relațiilor cu Federațiile Naționale pe Ramuri de Sport, pentru organizarea campionatelor naționale școlare și universitare în parteneriat”. Însă, ceea ce nu spune deputatul Vasile Citea este faptul că FSSU a funcționat de prin anul 2000 fără respectarea prevederilor Legii nr. 69/2000. În acea lege se menționează clar că „federațiile sportive naționale se vor constitui numai cu avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului”, iar “federațiile sportive naționale se înscriu în Registrul sportiv, pentru obținerea Certificatului de identitate sportivă”. Ori la ora actuală, FSSU nu are nici avizul expres al MTS și nici certificatul de identitate sportivă.

Semne de întrebare „țesute”de interese uriașe

Viteza cu care acest proiect de lege a trecut de Camera Deputaților, dar mai ales faptul că el a fost însușit și avizat chiar de către președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Carmen Gavrilă, a ridicat mari semne de întrebare pentru conducerea Ministerului Educației Naționale, în special pentru ministrul Ecaterina Andronescu. Mai mult, proiectul a fost susținut în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport de secretarul de stat din cadrul MEN Petru Andrea, cam fără știința ministrului Ecaterina Andronescu. Potrivit informațiilor furnizate de către mai mulți oficiali ai MEN, graba cu care a trecut acest proiect este legată de interesul uriaș din jurul bazelor sportive în care își desfășoară activitatea cele 29 de cluburi sportive universitare. „Faptul că FSSU a funcționat cam pe lângă lege va trebui stabilit de organele abilitate ale statului. Însă, prin promovarea acestui proiect de lege se urmărește ca baza sportivă a marilor centre universitare să fie preluată de către diverși “binevoitori” ai sportului, adică să fie gestionată și administrată în alte scopuri decât activitatea sportivă a studenților și elevilor. Și slavă Domnului că există o mulțime de baze sportive, de la terenuri de sport și bazine, până la săli care se pot transforma peste noapte în surse de venit pentru anumite persoane și grupuri de interese”, a precizat, pentru PUTEREA, un oficial al Ministerului Educației Naționale. Rămâne de văzut dacă și senatorii vor fi de acord cu acest proiect legislativ extrem de controversat, inițiat de deputatul PSD de Iași și adoptat de Camera Deputaților în procedură de urgență chiar înaintea alegerilor europarlamentare. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz