2020-05-25 15:17

Psihologii, a căror meserie a fost radiată, obligaţi să plătească atestări de mii de euro în conturile COPSI

 |  21:01
Psihologii, a căror meserie a fost radiată, obligaţi să plătească atestări de mii de euro în conturile COPSI

Valentina Grigore

În loc să se preocupe de majorarea alocaţiilor pentru copii sau să mai dea nişte bani în plus amărâţilor de pensionari, ministrului Muncii i s-a pus pata pe mii de profesionişti din sistemul medical. Mai exact, dintr-o simplă mişcare de pix, Rovana Plumb a radiat ocupaţia „psiholog” din Clasificarea Ocupaţiilor din România, lăsând însă alte ocupaţii similare. Principalul beneficiar al acestei măsuri este Colegiul Psihologilor din România (COPSI) în conturile căruia vor intra câteva sute de mii de euro rezultaţi din atestarea (obligatorie acum) a profesioniştilor din sistemul medical. Întrucât actualizarea COR se face din iniţiativa utilizatorilor, se pare că preşedintele Colegiului, prof. dr. Mihai Aniţei, a făcut un lobby serios pe lângă Rovana Plumb pentru a se asigura că îi sporesc veniturile. Ministrul Muncii a semnat un ordin care încalcă dreptul la muncă, deoarece condiţionează exercitarea meseriei de plata unor taxe, dreptul la asociere, deoarece psihologii sunt obligaţi să se înscrie la COPSI, şi, mai mult, ignoră acte oficiale emise şi recunoscute de statul român.

Milioanele de euro care intră anual în buzunarele Colegiului numai din cotizaţiile obligatorii ale miilor de psihologi nu mai sunt de-ajuns pentru preşedintele organizaţiei. Ne întrebăm ce a putut să-i şoptească Mihai Aniţei doamnei ministru al Muncii de a determinat-o să decidă radierea acestei ocupaţii, măsură care înseamnă taxe importante, ce ajung până la câteva mii de euro, pentru atestări pe „ramuri şi rămurele”, ca şi pentru reatestările periodice decise, evident, tot de COPSI, despre care chiar psihologii spun că deţine monopolul naţional al acestor profesii. Explicaţia este simplă şi o dau chiar cei care activează în domeniu: acest ordin este numai despre „a face bani mulţi şi repede”.

Începători după zeci de ani de meserie

Prin Ordinul nr. 123/123/2015 privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România - nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobat de Ministerul Muncii şi Institutul Naţional de Statistică, a fost radiată ocupaţia de psiholog, poziţia 263411. Au rămas doar psihologii şefi de laboratoare/secţii, psihologii pe ramuri (industriali, clinicieni, educaţionali etc.) şi cercetătorii în psihologie. Practic, toţi care au fost încadraţi pe ocupaţia Psiholog sunt consideraţi începători, odată cu intrarea în vigoare, la data de 9 martie, a Ordinului, indiferent câtă experienţă au la activ. Astfel, după plata (obligatorie) a taxelor de dosar şi interviu către Colegiul Psihologilor, fiecare începător trebuie să îşi aleagă un supervizor pe care îl va plăti lunar, suma minimă fiind de 200 de lei, după cum afirmă sursele PUTEREA. Apoi fiecare „începător“ va trebui să acumuleze credite prin participarea la cursuri de formare profesională, plătite, evident, tot din buzunarul lor.

Taxe şi cotizaţii

Pentru a putea profesa în continuare, psihologii vor trebui să obţină atestate pentru ocupaţiile rămase în COR. Atestate care înseamnă, înainte de toate, alte şi alte taxe plătite Colegiului Psihologilor, suplimentar de cotizaţia anuală de 250 de lei.

• taxa pentru analizarea dosarului şi organizarea interviului/examenului, pentru obţinerea atestatului de liberă practică într-o specialitate - 300 lei;

• taxa pentru analizarea dosarului pentru eliberarea certificatului de înregistrare a formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică - 300 lei;

• taxa pentru analizarea dosarului pentru înscrierea unei menţiuni la certificatul de înregistrare a  formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, ce implică preschimbarea anexei - 150 lei;

• taxa pentru analizarea dosarului pentru înscrierea unei menţiuni la certificatul de înregistrare a formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, care implică preschimbarea certificatului de înregistrare  şi a anexei, cu excepţia cererilor de preschimbare formulate pe baza modificării actelor de identitate - 300 lei;

• taxa pentru analizarea pentru emiterea avizului de funcţionare a structurii de psihologie înfiinţate în cadrul unei entităţi din sectorul public sau privat – 300 lei;

• taxa pentru analizarea dosarului pentru înscrierea unei menţiuni la avizul de funcţionare a structurii de psihologie înfiinţate în cadrul unei entităţi din sectorul public sau privat, care implică preschimbarea anexei - 150 lei;

• taxa pentru analizarea dosarului pentru înscrierea unei mențiuni la avizul de funcţionare a structurii de psihologie înfiinţate în cadrul unei entităţi din sectorul public sau privat, care implică preschimbarea certificatului de înregistrare şi a anexei - 300 lei;

Împărţeala banilor

Pentru atestare, un psiholog ajunge să plătească între 5.000 şi 10.000 de euro pentru:

• Colegiul Psihologilor - taxe

• Supervizare - salariu supervizor

• Cursuri de formare obligatorii - minimum 500 de lei, către entităţi private care plătesc, la rândul lor, taxe de mii de lei către COPSI.

Aniţei ne-a trimis la jurist

Preşedintele Colegiului, Mihai Aniţei, nu este la primul scandal cu iz financiar. În 2013 a fost acuzat de numeroşi psihologi de prestigiu de îndatorarea Colegiului la bănci, fără acordul comitetului director, precum şi ipotecarea sediului instituţiei, pentru garantarea creditelor.

În lumina acestui nou scandal care implică sume importante de bani, deşi am încercat să obţinem lămuriri de la prof. dr. Mihai Aniţei, dânsul a refuzat să stea de vorbă, spunând ba că „este în tren”, ba că este într-o şedinţă, ba că nu dă interviuri prin telefon, trimiţându-ne la site-ul Colegiului, unde a fost postat un comunicat legat de acest subiect. Totuşi, la insistenţele noastre, Aniţei ne-a indicat să luăm legătura cu juristul COPSI care, deloc surprinzător, a avut telefonul închis, neputând astfel oferi lămuriri suplimentare.

Astfel, potrivit comunicatului postat pe „după măsura radierii ocupaţiei de psiholog, angajatorii şi beneficiarii serviciilor psihologice vor putea accesa doar servicii psihologice specializate, în acord cu standardele de calitate în serviciile psihologice, potrivit reglementărilor naţionale şi practicii internaţionale în domeniu. Prin noua măsură, preconizăm o limitare şi chiar o eliminare a cazurilor în care psihologii sunt obligaţi prin fişa postului să desfăşoare nenumărate activităţi profesionale, în condiţii profesionale şi economice dezavantajoase. De asemenea, furnizorii de metode şi tehnici de evaluare şi asistenţă psihologică standardizate nu vor mai putea comercializa aceste servicii către societăţi comerciale sau către persoane care invocă angajarea în ocupaţia de psiholog, în condiţiile în care nu deţin atestat de liberă practică. Se anticipează o creştere a numărului de angajări şi contractări de servicii psihologice, o creştere a importanţei sociale şi economice a profesiei în societatea românească şi o eliminare a practicii ilegale în profesie“, menţionează Colegiul Psihologilor, condus de prof. univ. dr. Mihai Aniţei, într-un comunicat postat pe .

Limitarea dreptului la muncă

„Prin radierea ocupaţiei de psiholog, dar neintroducerea unei ocupaţii alternative, de exemplu cea de psiholog stagiar, consider că s-a comis un abuz groaznic şi care oferă puteri absolute şi discreţionare COPSI, limitând dreptul constituţional la muncă. Acest lucru este cu atât mai ciudat cu cât ocupaţia «psihopedagog» rămâne. Consider că, prin această radiere, un absolvent de psihologie nu va avea nici o posibilitate să se angajeze direct în muncă şi să beneficieze de rezultatele muncii, munca fiind condiţionată de alte cheltuieli obligatorii către organisme de specialitate. Mai mult, prin decizia sa, MMFPSPV lasă fără obiect diplomele de psiholog emise de către instituţiile de învăţământ superior, pe care tot statul român le recunoaşte“, a comentat Cristian Opariuc-Dan, doctor în psihologie, cadru didactic la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Acţiuni juridice

„Deoarece consider că statul român a comis un abuz, îmi rezerv dreptul de a da spre studiu această speţă persoanelor mai competente în domeniul juridic (chiar dacă am aflat că şi eu am competenţe) şi de a acţiona în consecinţă”, anunţă Cristian Opariuc-Dan pe blogul propriu.

Oficial: radierea, solicitată de COPSI

Ministerul Muncii a anunţat, într-un comunicat remis la solicitarea PUTEREA, că  cererea şi documentaţia prin care s-a solicitat radierea ocupaţiei „psiholog” din COR au fost întocmite de Colegiul Psihologilor din România în baza prevederilor legilor în vigoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-12Parerea ta...

PSD-STA-MPUTITA, ORDINARA
12 Mar 2015

cu mintea stramba - ce altceva poate fi scarba asta politica??!!!
PSIHOLOG INROBIT
12 Mar 2015

pe langa cheltuielile mentionate mai avem de dat 100 lei/luna pentru timbrele profesionale si x lei/benzina pe luna pentru a ridica timbrele de la filiala care in general se afla in resedinta de judet.
PSIHOLOG NEOBEDIENT, POSESOR "
13 Mar 2015

100 x 7000 psihologi x 12 luni + 8.400.000 lei cca 2mil euro doar din timbre. adaugati multitudinea de taxe, formari, avizari supervizori si formari si metodologii. suma a cam crescut asa-i ?!
PSIHOLOG NEOBEDIENT
13 Mar 2015

posesor "ilegal" de creier cf legii 213
ANONIM
13 Mar 2015

PSIHOLOG SPOLIAT - Grecu Mariana Masura aberanta a doamnei Plumb - atinge psihologii din spitale, scoli, armata, politie, SRI, SPP s.a. care sunt ANGAJATI ; Ei nu practica profesia liberala in cabinete sau ca persoane fizice autorizate. Este ca si cum ai obliga juristul de intreprindere sa intre in Barou sau in Uniunea Executorilor sau la notari adica aberant. De ce nu dispare si medicul? Sa ramana pediatrul, internistul, urologul ?
NICU MARDARE
13 Mar 2015

Medicul are rezidentiat platit si specializare . Aici la psihologi imi miroase a fabrica baneasca . Nu se mai inscrie lumea la aceasta facultate fiindca sunt mii de tineri fara loc de munca de psiholog si ei cauta sa-si extinda baza de impozitare. Pentru cei care sunt salariati la stat ii convine Rovana Plumb sa plateasca stagii de 5.000-10.000 de euro?! Ca sa fie ca la medici - formare platita. Si ce sa mai formeze cand oamenii (unii) au muncit o viata? DNA ce faci? Ancheteaza si aresteaza!
RAUL
13 Mar 2015

Daca ministra Plumb a fost mintita si angajatii ei sunt asa incompetenti ca nu s-au prins singura sa se autodenunte la DNA
ANONIM
13 Mar 2015

Excroaca PLUMB a fost dresata in aceeasi cusca cu BOMBONEL. In cazul tuturor profesiilor liberale (notari,avocati,experti in diverse domenii,traducatori,etc) in Ro se procedeaza in stil mafiot.Nimic din reglementarile de organizare si functionare a acestora nu este ca in tarile din UE. La noi totul este o golanie si o perversitate nemaiitalnita ca si democratia originala care ne arata acul ca am ajuns cu oistea in gard si nu o mai poate scoate nimeni.........
PSIHOLOG SATUL DE CPR
13 Mar 2015

aceasta institutie asa zis organism profesional nu a prezentat niciun audit financiar prevazut prin lege anual membrilor.de ce nu sunt afisate pe site ?
FANEL
13 Mar 2015

urist la Colegiul Psihologilor, prins cu droguri în maşină Articol de: Publicat in: Observator Publicat la date de: 03 Feb 2012 - 10:06 Stefan Iulian Laurentiu, in varsta de 35 de ani, jurist la Colegiul Psihologilor, a fost prins cu droguri in jurul orei 10:15, de politistii sectiei 19 din Bucuresti, pe strada Stoian Militaru.Tanarul conducea o masina Kia Sid Break, iar drogurile au fost gasite in spatarul scaunului din dreapta. Potrivit unor surse apropiate anchetei, el a sustinut ca are banuieli ca totul ar fi fost pus la cale de fosta sotie, cu care este in divort. Juristul a sustinut ca nu stie cum au ajuns drogurile in masina sa. Cazul va fi preluat de politistii de la Brigada Antidrog din Bucuresti, dar intre timp se asteapta si rezultatul analizelor de laborator.
IANCU JIANU
13 Mar 2015

Pai nu a fost aceasta pupaza ofiter acoperit SIE, impreuna cu Ponta? Nu a fost ea in delegatia cu procurorii care s-au dus in vizita de lucru in SUA pe vremea lui Emil Constantinescu? Nu vedeti ca este atotprezenta la varf de 15 ani incoace? Apropo, pe-asta n-o verifica nimeni la galci? Alo, Codruta, se aude?
FLORIN
13 Mar 2015

Duhul comunismului n-a pierit. E încă în mințile politrucilor care ne conduc. Mai are cineva curaj să râdă de Partidul Comunist Chinez? Ăia măcar sunt consecvenți. PCR s-a dat de trei ori peste cap și s-a metamorfozat într-o creatură care continuă opera de construcție a utopismului. E drept că azi au alte argumente, dar cu aceleași efecte. Activista de partid Măria și-a schimbat pălăria. Cum scăpăm noi de blestemul ăsta?
ANONIMMM
13 Mar 2015

Poate ar trebui sa aflam si ce a fost cu cele 3 ipoteci de peste 300000 euro facute de anitei fara acordul comitetului director si achitate putin pana.n alegeri. Rusine alegatorilor din noiembrie 2013 !
AS FROM USA
13 Mar 2015

cu ce se ocupa psihopupu astia///?/////? (cu nimic evident....)
ADRIAN
14 Mar 2015

Ce se va intampla cu absolventii de facultate din anii anteriori, pana in 2006, pe vechiul sistem de invatamant, care au facut 4 sau 5 ani de facultate fara obligatia de a face master? De ce nu se recunosc si studiile lor universitare? Nimic din ce a fost inainte de 2005 nu mai este valabil acum. 2+3 ani de facultate nu mai fac 5. 2+3 fac 5000 - 6000 de euro. Deturnati probabil in sponsorizari politice. Eu cred ca pricipalul scop al acestei radieri a meseriei de psiholog din COR este demiterea personalelor licentiate in psihologie, angajate cu contract de munca in posturi de psiholog. Ele vor fi puse in situatia de a alege intre a plati nspe mii de euro spaga la COPSI sau a renunta la serviciu si a fi inlocuite cu noua tagma de psihologi cu aviz de la colegiu. Eu cred ca acesta este adevaratul scop: psihologii cu avize si cabinete sa fie favorizati la angajarea cu contracte de munca, deoarece psihologia in sistem de libera practica este practic in faliment. Pe de alta parte, eu cred ca angajatorii isi doresc un psiholog pentru firma, nu unul care vine cand vrea el si face ce vrea el. De aceea, pana acum era foarte greu sa te angajezi si cu contract de munca, si cu libera practica, iar de acum va fi poate mai usor. Asistam la o noua epurare, dupa modelul celor comuniste din anii 50, cu incalcarea drepturilor constitutionale ale unor cetateni romani, cu invrajbire la ura, un model atat de cunoscut si drag in Romania. Prin aceasta masaura cei din Colegiu vor doar sa-si acopere furturile si incompetenta din cei 10 ani de existenta. Rusine !!!
SOLICITATI DOSARUL CARE STA IN
14 Mar 2015

Se poate solicita de la MMuncii dosarul care a stat in spatele radierii, solicitantul radierii trebuie sa fundamenteze baza/motivele care determina radierea, cel mai important motiv ar trebui sa fie acela ca in piata muncii NU ESTE SOLICITATA ACEASTA OCUPATIE, ceea ce nu cred ca este adevarat, dimpotriva, radierea in acest caz pune bazele unui monopol al acestui Colegiu
AURA GARDOS
14 Mar 2015

psihologii sunt taietori de frunza la caini.ei si asistentele cu tate mari de la tv mai bine ar fi folositi la strans rosiile si cartofii de pe camp vara, ca sa-si merite si ei viata. banii ca re se duc spre ei ar trebui folositi pentru marirea pensiilor
GOGU
14 Mar 2015

ar trebui sa se termine era nesimtittilor gen Rovana si Anitei. DNA sa le asigure cazare la Jilava.
PETRE
14 Mar 2015

AURA GARDOS, nu e mai frumos sa ii pupi in fund tu pe acei psihologi care dupa mintea ta cu retard taie frunza la caini? de aia sunt specimene ca tine care ar trebui sa traiasca la iesle, legate, nu in societate, pentru ca psihologii nu au cum sa isi faca treaba. SICTIR ca esti chiar retardata irecuperabila
MIMI
14 Mar 2015

Dragilor, problema nu e ministerul muncii si modificarea din COR. Problema sunt taxele colegiului si cele pe formare, supervizie, formare continua, atestare si reatestare (incluzand si drumul pana la Bucuresti pentru cei care stau in celalalt capat de tara, ca doar filialele locale sunt pentru...timbre). Basca asociatiile care s-au prins ca pot sa nu crediteze workshop-uri si sa te oblige sa mergi la conferinta anuala, unde taxele sunt duble (700-800 ron pentru cele 10 credite anuale la COPSI pe formare continua/ an, pana la pensie). Stiti cat e pentru mine ora de supervizie? 80 ron. Stiti cate ore de supervizie trebuie sa fac in termen de 3 ani (obligatoriu in 3 ani, conform COPSI) ca sa trec de la practicant sub supervizare la practicant autonom? 160. Do the math. Si asta e dupa terminarea formarii. Alta chestie: COR = Codul OCUPATIILOR din Romania. Conform "Consiliere si orientare. Ghid de educatie pentru cariera" (coord. Mircea Miclea), “PROFESIA reprezinta calificarea pe care o persoana o dobandeste prin studiu, iar OCUPATIA este activitatea pe care o desfasoara efectiv o persoana, intr-o unitate economico-sociala, si care reprezinta pentru aceasta sursa de existenta.” De unde deducem posibilitatea recunoasterii competentelor dobandite la locul de munca. Recunoscute si acum, dar numai pentru cei pe educationala care deja erau de 10 ani pe un post in momentul schimbarilor de la COPSI din sept. 2014.
MATRAGUNA
14 Mar 2015

Doar Ceauseascu a mai desfiintat profesia de psiholog si acum COPSI...si-l mai si platim pentru asta!
MATRAGUNA
14 Mar 2015

Legea 213/2004 reglementeaza doar exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica,si cum prin titulatura legii nu reuseau sa detina monopolul si sa colecteze suficiente taxe(desi din punctul meu de vedere cumulate taxele erau mai mult decat prejudiciul din dosarul Microsoft) au gasit cea mai buna solutie...RADIEREA!
DAN C
15 Mar 2015

intentiile acestui colegiu au fost clare de la prima hotarare in 2006. incalcand art 6 din lege acolo fac talmes-balmes cu notiunile psiholog si psiholog cu drept de libera practica si introduc atestarea psihologilor angajati (segment pe care nu-l puteau taxa) interzicandu-le prestarea de servicii catre terti. cat despre transparenta financiara nimeni nu a vazut vreodata ce se face cu banii multi colectati. o serie de norme tampite in contradictie cu legea este toata activitatea lor. in plan legislativ au pierdut toate reglementarile favorabile ale ministerelor muncii si sanatatii. iar cu transporturil;e se stie ce au facut. nimeni din votanti nu a fost interesat de explicatii privind ipotecile de peste 300000 euro.sau de contractul incheiat cu posta pt timbre fara acordul comitetului director. istoria lor este un lung sir de abuzuri prezentat ca lupta intru propasirea psihologilor. o mizerie !
BEA C
15 Mar 2015

Ce mizerie...nu stiu cum sa mai suga bani de la psihologi.ce sa mai zic de acea taxa inutila anuala la Copsi...
DAN C
15 Mar 2015

pt acest presedinte ca si pentru iliescu astept ca singura solutie : Puscaria !
MARIUS ULMEANU
15 Mar 2015

SCHIMBATI LEGEA PARLAMENTARILOR !!! ALTFEL SUNTETI IN COMPLICITATE. Acest colegiu sa fie doar deontologic nu sa incaseze !!!
DAN C
15 Mar 2015

pt bianca p : cati habarnisti sunt in acele comisii cpr ? stiti d-ra ? ca copsi poate te trimite la studiu , scuza.mi imitatia de cacofonie
ANA O
16 Mar 2015

Colegiul Psihologilor ....fara profesia de Psiholog... :))
ADRIAN
18 Mar 2015

MAI recunoaște radierea ocupației de psiholog. Ordinul nr. 23/2015, Ministerul Afacerilor Interne - MAI, 16 martie 2015.
MARES
27 Mar 2015

Si in aceste conditii,intentionate,va trebui sa continuati cumva scoaterea cit mai multor fiinte umane la lumina !!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine