2019-07-20 12:36

"Răpirea jurnaliștilor în IRAK": un procuror îl implică pe COLDEA în furtul a 4 milioane de dolari

 |  16:59
"Răpirea jurnaliștilor în IRAK": un procuror îl implică pe COLDEA în furtul a 4 milioane de dolari

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, care a instrumentat dosarul Omar Hayssam, scrie în cartea sa, „Prădarea României” despre cazul jurnaliștilor români răpiți în Irak, ca "răpitorii au primit 9 milioane de euro, nu 12 milioane sau 13 milioane de euro. (Aproximativ 4 milioane de euro au fost delapidați. (...) Eu însumi l-am văzut pe maiorul SRI Coldea (în prezent, general și director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci când ostaticii au fost eliberați, asumându-și o mare responsabilitate pentru deznodământul crizei".

"Știam că jurnaliștii fuseseră eliberați pentru o sumă semnificativă, însă nu avusesem niciodată motive să mă concentrez pe acest detaliu. De la o excelentă sursă de informații irakiană am aflat că suma se situa între 12 milioane și 13 milioane de euro, iar aceasta a fost confirmată de mai multe persoane din eșaloane diferite ale complexului militar și de securitate din Bagdad.

Ȋntorsătura consta în faptul că, potrivit irakienilor, răpitorii au primit 9 milioane de euro, nu 12 milioane sau 13 milioane de euro. (Aproximativ 4 milioane de euro au fost delapidați.) Cum eu făceam parte dintr-o delegație «oficială» cu competențe de investigație, oficialii americani au presupus că deja cunoșteam povestea banilor lipsă!Știam că banii veniseră dintr-un fond special, administrat de SIE român. Eu însumi l-am văzut pe maiorul SRI Coldea (în prezent, general și director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci când ostaticii au fost eliberați, asumându-și o mare responsabilitate pentru deznodământul crizei. Știam cu toții că președintele era implicat în fiecare detaliu.

Așadar, nu mi-am putut imagina că vreun ofițer escroc putea pierde pur și simplu 3-4 milioane de euro, pe drumul către locul unde trebuia plătită răscumpărarea. Poate că grupul de criză estimase costurile guvernului român – care dura deja de aproape două luni și implicase o muncă intensă, suplimentară – la 3-4 milioane de euro, astfel încât i le-au rambursat guvernului din fondul special… sau poate că anumite persoane, care au avut acces și au participat la acțiunea de eliberare, au scos acești bani din suma totală de răscumpărare și i-au împărțit între ele. 

Celulă de criză era formată din președintele României și din cei responsabili de serviciile secrete – Radu Timofte, director SRI, Gheorghe Fulga, director SIE, și Virgil Ardelean, director DGIPI. Însă directorii nu participau de fapt la întâlniri. Cu siguranță că această «acțiune» ar fi putut fi dusă la îndeplinire fără știrea lor. Cu toate acestea, nimic, vreau să spun nimic semnificativ în chestiunea ostaticilor, nu a avut loc fără știrea și permisiunea expresă a președintelui țării. (…), afirmă Nastasiu in cartea sa, „Prădarea României” despre cazul jurnaliștilor români răpiți în Irak, potrivit flux24.ro.

foto: flux24.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-16Parerea ta...

RACEANU OVIDIU
16 Ian 2017

ESTE EVIDENT CA4 MILIOANE AU FOST IMPARTITE INTRE EI UNUL DINTRE EI ESTE SI GUR BASESCU
MAFIA IN FLOARE SI COLABORARE
16 Ian 2017

CURVA AIA DE MARIJUANE ER A TERFELITA DE ARABOI CU CIOCIOLINA DE PLESCOI , SE INTILNEAU CU EI . BARE M IA DAT MACIUCI LA TOATE APARATELE DE SA SATURAT . DAR SI CIT A FURAT PAD URI , TASU DOCTORU CU M AFIA ARABEASCA DIN JUD BU ZAU ? SA VEZI CE CONACE A U ARABOI PE MELEAGURI DE PADURI IN JUDET .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray