2020-04-06 23:27

Reacție dură: "Arhitectul Capitalei să vină la televizor și să își rupă diploma". Firea favorizează samsarii imobiliari

 |  11:46
Reacție dură: "Arhitectul Capitalei să vină la televizor și să își rupă diploma". Firea favorizează samsarii imobiliari

Unul dintre ele, o fosta casă boierească de peste o sută de ani vechime construită chiar la șosea, va fi modernizat, consolidat și extins, conform proiectului urbanistic zonal (PUZ). Celelalte trei corpuri din spate vor fi demolate pentru că „nu reprezintă niciun interes arhitectural”.

Calea Victoriei este zonă protejată, astfel că fațadele clădirilor de aici nu pot fi modificate, iar înălțimea maximă este de 16 metri. Cu toate acestea, primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, da undă verde distrugerii monumentelor de pe Calea Victoriei. 

Conform planului, construcţia din faţă va avea două etaje, cea din spatele acesteia trei etaje, iar în spatele lor va fi realizat imobilul cu cinci etaje, fără a depăși cu mai mult de trei metri înălțimea celorlalte clădiri din jur. La subsolul noii construcții vor fi două niveluri de parcare, după cum reiese din documentația tehnică. 

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul PMB până pe 27 ianuarie 2020, iar apoi va intra în dezbatere și vot în Consiliul General. Deja, documentul a starnit reactii dure: "Aș vrea că domnul arhitect șef, Ștefan Dumitrașcu, să vină la TV și să-și rupă diplomă de arhitect. Dacă dansul și-a permis să dea avizul de oportunitate pentru asemenea construcție într-o zona protejată cu grad maxim de protecție atunci nu văd sensul celor cel puțin 6 ani de facultate.O astfel de decizie putea fi luată de orice drojdier la colț de stradă", a comentat o persoană sub pseudonimul: Unuia care îi pasă de oraș.

Reactiile de pe site-ul pmb:

"Ma opun acestui proiect de hotarare din mai multe motive: care mai este rolul zonei protejate din moment ce o vandalizam cu astfel de constructii ce nu isi gasesc locul intre cladiri de patrimoniu, cladiri cu un regim de inaltime mic si arhitectura ce nu se mai reproduce in zilele noastre ? De asemenea, acel imobil va constitui un precedent pentru alte astfel de imobile, distrugand ideea, arhitectura si patrimoniul zonei protejate. De asemenea, Biserica Sf. Vasile cel Mare este monument istoric, iar orice activitate de constructie alaturata o poate pune in pericol", a reactionat Balsa Emanuel. 

"Nu sunt de acord cu supraînălțarea propusă pentru casa monument istoric și nici cu regimul de înălțime propus pentru noul imobil P+5. 

Trebuie să recunosc că în imediata vecinătate avem ceva similar, care arată decent, dar nu este nici pe departe o zonă atât de tranzitată și de încărcată de istorie ca și Calea Victoriei. Pentru această stradă trebuie să imaginăm proiecte absolut excepționale, care să câștige premii internaționale în competiții de arhitectură și să fie făcute de birouri de arhitectură de renume mondial. Momentan, din ce se poate observa o să avem o cutie. 

Acest imobil nou are din start o mare problemă cu parcarea/aprovizionarea, pe care nu o văd adresată suficient, mai poate afecta structura clădirilor monument vecine (și nu ne dorim un nou caz Cathedral Plaza) și aduce în peisajul urban forme și materiale exagerat de disruptive. 

Altă problemă este că la această fază nu s-a detaliat aproape deloc forma finală pe care o va avea proiectul. Pentru această zonă cred că este nevoie să vă folosiți de toate mijloacele disponibile: randări, machete 3D, mostre de materiale, etc ca să convingeți că ce propuneți este valoros pentru zonă. Ce ați prezentant până acum sperie lumea, nici nu e de mirare. Pe scurt, nu arătați respectul cuvenit unei astfel de zone și nici bucureștenilor, care sunt complet demoralizați de cum se fac lucrurile în oraș. Puteați fi altfel. 

O soluție de mansardare a casei monument istoric care să aducă înălțimea imobilului la nivelul superior al clădirii vecine și o continuare a noului imobil pe maxim 3 etaje pe restul proprietății cred că ar fi o soluție de compromis pe care ar trebui să fiți deschiși să o acceptați. De asemenea, lucrați împreună cu reprezentanții Arhiepicopiei Bucureștilor pentru a vedea în ce fel puteți reduce la minim riscurile asupra clădiriilor din proprietatea lor, atât pe parcursul lucrărilor cât și după ce noua clădire devine funcțională. 

Orice bucureștean ar trebui să respecte dreptul dumneavoastră de a valorifica terenul respectiv, și e perfect normal să construiți acolo, dar vă asumați că veniți într-o zonă protejată, specială din toate punctele de vedere, și atunci nu cred că mai trebuie să întindem legea și să punem maximul de etaje, maximul de POT/CUT și maxim de termopan. Faceți un bine orașului și construiți un spațiu de care să fim mândrii, să nu simțim proiectul acesta ca pe o nouă pedeapsă și să fie o dovadă că ne-am schimbat după 30 de ani de democrație și libertate", a scris Tudor Chira.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine