2019-10-23 18:26

Rechizitoriu DNA halucinant! ÎCCJ a retrimis dosarul lui VIDEANU înapoi la procurori, pentru că nu se înţelege mai nimic

 |  12:57
Rechizitoriu DNA halucinant!  ÎCCJ a retrimis dosarul lui VIDEANU înapoi la procurori, pentru că nu se înţelege mai nimic

Judecătoarea de la ÎCCJ Ioana Ilie a ajuns la concluzia că nu înţelege mai nimic din actul de acuzare al procurorilor în dosarul Romgaz, în care este vizat în primul rând fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Magistrata a dispus retrimiterea dosarului la DIICOT pentru refacerea actelor de sesizare a instanţei. Aminitim că, ancheta procurorilor a durat 5 ani.

„Se observă că modalitatea de expunere a faptelor deduse judecăţii este lipsită de precizie, claritate, cursivitate şi coerenţă, fiind evidenţiate, în mod repetititiv, în mai multe capitole, aceleaşi aspecte”, arată judecătoarea în motivarea deciziei de restituire.

Iată ce spune judecătoarea şi despre acuzaţiile parchetului la adresa lui Adriean Videanu:

„Nu a precizat în ce au constat efectiv respectivele demersuri şi influenţe, când anume au fost exercitate, în ce împrejurări şi care a fost scopul lor, nefăcându-se vreo menţiune nici cu privire la datele, locurile şi contextul în care s-ar fi realizat”!

Dosarul Romgaz, în care sunt investigate infracţiuni de delapidare a companiei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 2017. Cauza urma a fi soluţionată de instanţa supremă. Printre cei judecaţi se numără fostul ministru Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae.

Alături de cei doi vor fi judecaţi şi Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică Interagro.

Acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare

Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost iniţiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acţionar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, şi cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palaşcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.).

"Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro S.A", transmite DIICOT.

Procurorii spun că grupul ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale "aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu)".

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, în valoare totală de 274.094.041 lei.

"Este de subliniat că în domeniul gazelor naturale în perioada în care inculpatul VIDEANU ADRIEAN a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost iniţiată şi aprobată în Guvern, Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import. Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozobilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC INTERAGRO SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea", mai spune DIICOT.

În perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 mc de gaze natural, cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei.

Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-11Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
11 Apr 2018

nu e nimic halucinant..slugile astea au fost PUSE SA FURE de BILDERBERG,care acum i-a protejat de justitie...seful mafiei este Isarescu securistul DIE papusarit de mafioti la BNR........simplu de tot imprumuti zeci de miliarde si le sifonezi in alte tari cu slugile DIE,dupa care faci paranghelii securiste cu porcul parlit in sufragerie
ENEAS
11 Apr 2018

Nu e nimic confuz in Dosar dar este ordin pe unitate sa fie salvati Videanu si compania din minister(toti SRI-sti acoperiti),precum si Interagro!Sa fim seriosi,ne-am saturat de circul asta al judecatorilor!
ANONIM
11 Apr 2018

Ion Nicolae fost SECURIST BOLSEVIC, Andrian Videanu (vanzatorul la taraba de varza din Videle ) paravanul lui POSTELNICU fost min de int a lui CEASCA, Dreak-nea pui de militian , etc constituie fauna securisto-bolsevica care au ingropat RO dupa 1990.
MOOYAKA
12 Apr 2018

Asta este justitia libera si independenta ! Jos labele de pe ea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray