2019-09-16 11:30

Remunerații de nababi pentru directorii care au pus umărul la devalizarea Romsilvei

 |  21:01
Remunerații de nababi pentru directorii care au pus umărul la devalizarea Romsilvei

De-a lungul timpului, Regia Națională a Pădurilor (RNP)-Romsilva a fost jefuită în mod sistematic de către anumiți directori plantați politic la conducerea regiei.

Ca atare, noul director interimar al RNP-Romsilva, impus de PSD, vâlceanul Gheorghe Mihăilescu, are o misiune destul de delicată, pentru că va trebui să aleagă între darea afară sau menținerea unor directori controversați, care, în anii trecuți, au pus umărul la devalizarea regiei. Printre “vătafii” controversați din boardul Romsilva, remunerați regește, se numără Gheorghe Dima, directorul Direcției de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor și șeful serviciului Pază Fond Forestier, Dan Ioan Aldea, care a fost și directorul regiei în perioada 2007-2008.  Apogeul jafului la Romsilva a fost atins în anul 2008, când trioul Dan Ioan Aldea - Cristian Apostol - Gheorghe Dima a reușit „performanța” de a înrăutăți substanțial indicatorii Romsilva. Astfel, profitul brut al regiei a fost mai scăzut cu 63,6% decât valoarea realizată în 2007. Mai mult decât atât, 15 direcții silvice au înregistrat pierderi totale de aproximativ 30 de milioane de lei. Datoriile Romsilva au fost mai mari cu 116% decât cele din 2007, iar cele către furnizori cu 130%, față de același an. Nici cheltuielile nu au fost mai mici: 108%, în raport cu cele din 2007. De fapt, acest trio a dorit ca, sub masca reorganizării, cele 41 de direcții silvice din țara să fie desființate, iar în locul lor să apară 27 de unități cu personalitate juridică.

În realitate, însă, se dorea desființarea regiei și transformarea ei în mai multe societăți comerciale, care să fie capitalizate cu patrimoniul Romsilva și înstrăinate apoi cu dedicație către anumiți oameni de afaceri. Tripleta Aldea – Apostol – Dima, dirijată de fostul ministru al Agriculturii de la acea vreme, Dacian Cioloș, a vrut să înființeze o agenție de silvoturism, care avea ca obiect atragerea de turiști pentru structurile de cazare ale regiei. Cei patru, Aldea – Apostol – Dima – Cioloș, au intenționat să privatizeze toate hergheliile din țară, dar nu au mai avut timp, deoarece au fost debarcați. Ulterior, Cristian Apostol a fost promovat secretar de stat pentru Silvicultură, în perioada 2010-2012, adică pe vremea guvernului Boc, iar acum este implicat în ceva afaceri prin Ucraina.

Conflict de interese și spargere suspectă

Când Dan Ioan Aldea era director la Romsilva, era și reprezentant al regiei în Comisia de atestare a agenților economici care licitau pentru lemnul pus în exploatare de Romsilva, de această data din partea Asociației Patronale a Forestierilor (ASFOR). În această calitate, la acea vreme, pe lângă salariul de peste 70.000.000 de lei vechi, a mai încasat vreo 30.000.000 de lei, fără a se sinchisi de faptul că se află într-un grav conflict de interese: ca director, aprobă ceea ce recomandă că reprezentant al asociației. Înainte de alegerile parlamentare din 2008, din vila lui Dan Aldea de la Băicoi-Prahova, patru hoți au furat, ziua în amiaza mare, un seif, dar când a venit Poliția, Aldea nu știa câți bani și ce valori a deținut în fișet.

Calculatoare din epoca de piatră și vaccinuri la comandă

 

De departe, unul dintre cei mai mari afaceriști ai regiei este Gheorghe Dima, care, atunci când era șef al Direcției Împăduriri Dezvoltare, nu a făcut nicio investiție fără comision în avans. Acesta s-a remarcat în perioada 1997-2000, când se ocupa de achizițiile RNP. Atunci, împreună cu Apostol și Aldea, a umplut magaziile regiei și ale direcțiilor silvice cu calculatoare în valoare de circa un million de dolari, care și acum zac nefolosite, ele fiind practic din „epoca de piatră”, deși au fost cumpărate la prețuri de ultima generație. În plus, a avut grijă și de sănătatea silvicultorilor, obligându-i pe toți angajații RNP (circa 30.000), în anul 2000, să se vaccineze antigripal numai cu seringile unei singure firme, iar prețul unui vaccin a fost de trei ori mai mare decât cel practicat de cea mai renumită firmă de pe piața mondială. 

Bani de bani

Potrivit ultimei declarații de avere, Gheorghe Dima, ca director al director al Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, este unul dintre cei mai bogați directori din RNP, încasând lunar de la Romsilva 12.000 de lei, adică circa 2.600 de euro. În plus, el deține două apartamente, o casă de vacanță la Bușteni și o altă casă, de locuit, tot în județul Prahova. Totodată, este posesorul a 14 conturi bancare, burdușite cu 26.000 de euro și 340.019 de lei, ceea ce reprezintă circa 75.000 de euro. Celălalt „tovarăș” de suferință silvică al lui Dima, Dan Ioan Aldea, este remunerat ca șef de serviciu cu vreo 9400 de lei, adică 2.000 de euro. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray