2020-06-02 18:55

Rețeta de succes a ingineriilor “țesute” de un vicepreședinte ANAT, chiar sub ochii Consiliului Concurenței

 |  13:04
Rețeta de succes a ingineriilor “țesute” de un vicepreședinte ANAT, chiar sub ochii Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a anunțat, luni, sancționarea a 13 agenții de turism și a Asociației Nationale a Agențiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare totală de 11.419.539.35 lei, adică aproximativ 2,45 milioane euro, pentru coordonarea comportamentului pe piață comercializării produselor turistice prin agenții de turism.

Practic, s-a constatat că, „în perioada iunie 2013 - septembrie 2016, 13 agenții de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informații sensibile din punct de vedere concurențial, cu scopul de a nu permite scăderea prețurilor produselor/pachetelor turistice comercializate”. Printre cele 13 agenții sancționate de Consiliul Concurenței, două- Nova Travel S.R.L. și Touring Europabus România S.R.L. sunt controlate de către controversatul afacerist liberal Dragoș Anastasiu. De fapt, agenția Touring Europabus România a încasat cea mai mare amendă, adică 5.397.762,87 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 1.158.368 de euro. În plus, cealaltă agenție păstorită de Anastasiu - Nova Travel, a fost amendată cu 124.616 lei, adică circa 26.743 euro. Practic, afaceristul liberal, în prezent vicepreședinte ANAT, dar și fost președinte ANAT, a fost amendat cu 1.185.111 de euro. Numai că, surpriză! 

 

Aceeași Mărie, cu altă pălărie!

 

Potrivit informațiilor noastre, anul trecut, în perioada când autoritatea de concurență se pregătea să finalizeze investigația, Dragoș Anastasiu a vândut cele două agenții de turism către turoperatorul numărul doi din Germania, Dertour, parte a Rewe Group, înființat în 1917. Între timp, deja afaceristul liberal a început să opereze, direct și prin interpuși, pe piață cu o altă agenție de turism - Travel Brands. Adică, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie! Și astfel, Dragoș Anastasiu va continua să ne dea lecții de antreprenoriat pe la diverse televiziuni. Iar prietenii știu de ce, mai ales că marți este ziua unuia dintre prietenii săi de suflet. 

 

Alin Burcea: „Mă, mânca-v-ar tata, hai să facem o regulă: MAFIA”

 

Trebuie precizat că autoritatea de concurenţă a aplicat aceste amenzi pentru că „agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienți pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate (ex.: bilete de avion în zborurile tip charter - atât ca produs turistic individual, cât și ca o componentă dintrun pachet de servicii turistice)”.

De asemenea, „acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoționale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şiau împărțit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creșterii prețului de vânzare”.

Însă, nu trebuie omis faptul că, în 2016, Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat „prima investigație în urma unor informații primite printr-o sesizare anonimă inregistrată pe Platforma avertizorilor de concurență". Dar, ceea ce se știe mai puțin este faptul că investigația s-a declanșat în urma unei înregistrări video din perioada 13-15 septembrie 2013, de la Predeal, unde patronal de la Paralela 45-Alin Burcea, îi îndemna pe cei de la agențiile de turism să se organizeze după regulile mafiei, spunându-le totodată că ideal ar fi să devină un cartel. „După părerea mea, asta cu cedarea comisionului dacă nu o rezolvăm prin semnarea unui protocol de touroperator, hai să fim realiști, șansele sunt zero. Dar știți cum e aici. Ca la MAFIE. Mă mânca-v-ar tata, hai să facem o regulă: MAFIA. Dacă tot cedăm, hai să stabilim să cedăm "x". Nu mă înjurați de mamă! Gândiți-vă! Păi dacă fraierul tot face turul la agenții să găsească în p…a mă-sii, dacă tot e cedat, să găsești ăla...Dacă prețul de vânzare e 590 de euro, și noi stabilim 2% (n.r. - comision) și putem să stabilim, și se duce vorba - 2%. Dacă el găsește 2 % cedat peste tot, se închide cercul", susținea Alin Burcea. Ulterior, discuția ajunge în punctul în care unul dintre cei prezenți la întâlnirea de la Predeal spune că „Hai să facem un cartel!". Răspunsul vine imediat de la Alin Burcea: „Asta ar fi ideal!".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine