2020-02-28 12:02

Românii rămân majoritari în Spania, după ce criza i-a gonit pe imigranţii non-UE

 |  19:18
Românii rămân majoritari în Spania, după ce criza i-a gonit pe imigranţii non-UE

Crizai-a determinat pe imigranţi să plece din Spania în ultimele luni, dar îngeneral este vorba despre cetăţeni originari din ţări care nu fac parte din UE,în timp ce persoanele din blocul comunitar au continuat să vină în Spania, underomânii rămân cea mai mare comunitate de străini.

Numărulimigranţilor originari din ţări membre UE care au venit în Spania a continuatsă crească în al doilea trimestru al anului, în ciuda crizei şi a şomajuluimare cu care se confruntă această ţară, potrivit unor statistici publicatesâmbătă.

Totuşi,numărul străinilor care locuiesc în Spania a scăzut cu aproape 100.000 în aldoilea trimestru al acestui an, potrivit unui studiu publicat de ObservatorulPermanent pentru Imigraţie. Este vorba însă cu precădere de cetăţeni din ţărinonmembre UE, care s-au întors acasă. În schimb, numărul străinilor care auvenit din ţări membre UE a crescut cu 38.613 în al doilea trimestru. Cei maimulţi cetăţeni străini care locuiesc în Spania sunt români (793.205, potrivitdatelor oficiale), urmaţi de marocani (758.900), ecuadorieni (382.129) şicolumbieni (264.075). Pe locul al V-lea se situează britanicii - 225.391 decetăţeni s-au mutat în Spania.

Întotal, statisticile arată că în Spania, ţară cu aproximativ 46 de milioane delocuitori, sunt 4.744.169 de cetăţeni străini, dintre care 2.436.399 sunt dinţări care nu fac parte din UE, iar restul de 2.307.770 sunt din ţări membre UE:

Lasfârşitul lunii iunie erau, totuşi, cu 98.330 de străini mai puţini în Spaniacomparativ cu sfârşitul lunii martie, ceea ce reprezintă o scădere cu 2,03% anumărului de imigranţi. Majoritatea cetăţenilor britanici şi din UE carelocuiesc în Spania s-au mutat în această ţară după pensionare, pentru a sebucura de climă, în timp ce rezidenţii din ţăriaflate înafara UE auvenit ca să caute de lucru,arată statisticile oficiale ale Ministeruluispaniol al Muncii.

Unraport dat publicităţii la începutul acestei luni arăta că rata şomajului i-alovit mai dur pe imigranţi decât pe spanioli. Rata oficială a şomajuluiînregistrată în momentul întocmirii studiului era de 18,8%, dar nivelul pentruspanioli erade 16,8%, în timp ceîn rândulimigranţilor creştepână la 29,7%, afectând mai ales bărbaţii. În Spania, majoritatea imigranţilordin ţări nonmembre UE sunt din America Latină, estul Europei şi nordul Africii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine