2019-08-20 22:32

Şantajul de la METROREX a reușit: Salarii mărite cu 20%, flit la DNA, iar Rădoi rămâne vătaf pe spațiile comerciale de la metrou

 |  13:34
Şantajul de la METROREX a reușit: Salarii mărite cu 20%, flit la DNA, iar Rădoi rămâne vătaf pe spațiile comerciale de la metrou

Sindicaliștii de la metrou, păstoriți de eternul lider Ion Rădoi, au amenințat, încă de luna trecută că vor declanșa greva generală dacă nu le vor fi mărite salariile cu 42%.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a reacționat imediat precizând foarte clar că miza reală a conflictului de muncă este contractul de exploatare a spațiilor comerciale de la metrou de către sindicate, contract care a expirat.Însă, în urmă cu două zile, conducerea Metrorex a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a fost încheiat Contractul Colectiv de Muncă pentru 2018 și 2019 între administrația Metrorex și Uniunea Sindicatelor  Libere din Metrou (USLM) și „astfel, conflictul de muncă a fost stins, părtile convenind o mărire salarială de 20%”. Dar, surpriză! Nicio vorbă despre miza reală a grevei, adică despre soarta contractului de exploatare a spațiilor comerciale de la metrou de către firma sindicatelor de la metrou-Sindomet Servcom SRL București. 

 

O mână spală pe alta

 

Directorul general interimar al Metrorex, Dumitru Șodolescu, a avut o explicație de adormit copiii privind contractul de exploatare a spațiilor comerciale de la metrou. „Sunt trei procese pe rolul instanțelor, două deschise către comercianții de la metrou și unul din firma sindicatului. Ca atare, până la pronunțarea instanței, firma sindicatului va încasa chiriile de pe spațiile de la metrou, urmând ca sumele încasate drept chirii de firma sindicatului, de la data expirării contractului până în ziua pronunțării, să fie recuperate de la firma sindicatului de Metrorex”, a precizat Dumitru Șodolescu pentru PUTEREA. Însă, se observă că pe portalul instanțelor este doar un singur proces intentat împotriva SC Metrorex SA de firma sindicatelor - Sindomet Servcom SRL și Asociația comercianților de la metrou. Practic, prin această justificare, directorul general al Metrorex  s-a spălat pe mâni de orice răspundere și, totodată, a dat la pace și cu sindicaliștii lui Rădoi care vor administra în continuare cei peste 5.000 mp de spații comerciale de la metrou pentru procesul sau procesele vor dura anii buni și, după aceea, ai alți ani până când Metrorex va recupera banii de pe chirii de la sindicate. Dacă va recupera vreodată! Practic, o mână (Șodolescu), spală pe alta (Rădoi), și ambele fața lui...Rădoi.

Nu trebuie omis faptul că directorul Direcţiei Juridice de la Metrorex, Sorin Cristea, adică cel care trebuie să reprezinate în instanță interesele companiei, provine tot din pepiniera lui liderului sindical Ion Rădoi şi s-a remarcat prin tergiversarea la nesfârșit a proceselor pe care Metrorex le are cu sindicatul. După anunțul că salariile vor fi mărite cu 20% și, indirect, firma sindicatelor va păstori în continuarea spațiile de la metrou, mai mulți liderii sindicalii au chefuit pe cinste, până seara târziu, în restaurantul unui hotel de lângă Ministerului Transporturilor. Aveau şi ce să sărbătorească!

 

Jokerul Aldea

Ministrul Lucian Şova a precizat că veniturile din exploatarea spațiilor comerciale de la metrou au fost de 2,8 milioane lei în 2016, din care administrația a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei în 2016, din care 734 milioane lei pentru administrație, de 3 milioane de lei în 2017, din care 796.000 de lei pentru administrație și de 2,376 milioane lei în acest an, din care 855.000 de lei pentru administrație. Comercianții au plătit 495 de lei/an/metru pătrat în 2015, 500 de lei/mp/am în 2016, 529 de lei/mp/an în 2017 și 409 lei/mp/am în 2018. Astfel, se poate constata că anul acesta comercianţii au plătit o chirie mult mai mică decât în anii trecuţi, adică tocmai în perioada când contractul a fost prelungit, printr-un act adiţional, de fostul director general al Metrorex, Marin Aldea, ajuns acum director de resurse umane şi strategie la... Metrorex.

Povestea acaparării spaţiilor comerciale de la metrou de către sindicaliştii păstoriţi de Rădoi a început în 1994. Atunci, printr-un aranjament politic, s-a ajuns ca firma deţinută de sindicaliştii lui Rădoi- Sindomet Servcom SRL Bucureşti, să deţină monopolul închirierii spaţiilor comerciale din staţiile de metrou. Astfel, circa 5.000 mp de spaţii comerciale din staţiile de metrou sunt închiriate de firma sindicaliştilor de la Metrorex către diverşi agenţii economici cu sume destul de consistente.

 

Curtea de Conturi: „Asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului generează o relație improprie"

 

În anul 2013, în urma unui control efectuat de către Corpul de control al primului-ministru, au fost identificate deficiențe majore privind asocierea în participațiune dintre Metrorex și Sindomet(încheierea, conținutul și derularea contractelor de asociere în participațiune pentru derularea activităților comerciale), care au fost cuprinse în raportul de control nr.628/13.09.2013.

Raportul, transmis și la Metrorex, cuprinde și o serie de deficiențe care, în opinia controlului, pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapt pentru care se propune sesizarea Direcției Naționale Anticorupție, se arată în raportul amintit. În prezent, la nivelul Metrorex, se cunoaște doar că DNA a deschis dosarul nr.393/P/2013 - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție - și a solicitat în luna octombrie 2013 date de stare civilă referitoare la o serie de persoane care au ocupat funcții de conducere în cadru Metrorex. Ulterior, şi Curtea de Conturi a României a făcut un control privind contractul de administrare a spaţiilor de la metrou. Concluzia generală a fost „că asocierea în participațiune cu Sindomet, pentru activități comerciale, a continuat aproape 21 de ani (din anul 1994 când a fost încheiat primul contract), în condiții relativ puțin schimbate indiferent de contractele în vigoare și fără ca disfuncționalitățile de fond (de felul celor constatate și de Corpul de control al primului-ministru) să fie identificate de către structurile interne specializate - compartimentul comercial, controlul financiar preventiv, controlul financiar de gestiune, auditul intern, sistemul de management al calității ș.a. - și eliminate de către managementul Metrorex la sesizarea acestora”.

Totodată, echipa de audit a mai menționat și faptul că asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului din entitatea respectivă generează, în principiu, o relație improprie între conducătorul entității și sindicat precum și o poziționare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor și obligațiilor acestora, ca angajați, și pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor ca membrii ai sindicatului, astfel:

- conducătorul entității, ca angajator și reprezentat al intereselor patronatului, se asociază cu sindicatul, prin firma acestuia, pentru obținerea de profit, în condițiile în care obiectivele principale și menirea sindicatului sunt să apere drepturile și să promoveze interesele profesionale, economice și sociale ale angajaților în relația cu angajatorul - interese de multe ori aflate în contradicție cu ale acestuia.

- personalul entității din compartimentele implicate în derularea contractelor are, din postura de salariați, sarcini de serviciu privind evaluarea oportunității încheierii și prelungirii contractelor, monitorizarea financiară și pe teren a derulării, verificarea corectitudinii veniturilor cuvenite, aplicarea penalităților și/sau daunelor ș.a., iar din postura de membrii de sindicat are interesul realizării și majorării veniturilor cuvenite firmei sindicatului de care beneficiază direct sau indirect.

Prin comparație, o relație de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma în care un salariat ar avea interese directe, mai ales salariații din compartimentele cu atribuții în monitorizarea asocierii și respectarea legalității, ar genera reale și întemeiate suspiciuni de conflict de interese, se spunea în raportul de audit al Curţii de Conturi.

 

Statul suvenţionează, Rădoi acumulează, iar DNA tergiversează

 

Curtea de Conturi a României cât și Corprul de control al primului minstru au trimis rapoartele privind acest contract extrem de păgubos pentru Metrorex și statul român către DNA, dar până cum niciun răspuns. Au trecut trecut vreo cinci ani, și DNA n-a dat niciun semn că ar vrea să încheie acest dosar. Astfel, Ion Rădoi continuă nestigherit să rămână vătaf peste cei 5.000 mp de spații comerciale de la metrou, grosul încasărilor mergând către firma sindicaliştilor, iar statul român, prin Ministerul Transporturilor, subvenționează, an de an, cu sume uriașe, transportul călătorilor cu metroul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-07Parerea ta...

ANONIM
07 Dec 2018

MUTRA DE GHERTOI ROSU BOLSEVIC . CONDUCTORI SUB INFLUIENTA BAUTURILOR LA SERVICI . L-EA PUS CINEVA BASICA ?
ANONIM
07 Dec 2018

D.I.I.C.O.T si D.N.A. fac ceva in cazul ista pentru a reda poporului dreptatea, ORI PARTICIPA SI EI LA IMPARTIREA FURACIUNII...??? MAFIA CARE A CAPTURAT ROMANIA DUPA 1989 ORGNIZEAZA SI LUPTA PENTRU (ANTI)CORUPTIE.
ANONIM
07 Dec 2018

diicotul si denaul asteapta comanda lui dragnea care este. conducatorul lor suprem.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray