2020-05-31 14:23

Scandal politic pe o „fabrică” de diplome din Focşani

 |  21:01
Scandal politic pe o „fabrică” de diplome din Focşani

Situaţie fără precedent în judeţul Vrancea: o şcoală privată pentru asistenţi medicali din Focşani s-a transformat într-un „teatru de luptă” al intereselor de partid. Pe scurt, bătălia se dă între Constantina Negoiţă, fosta directoare a unităţii de învăţământ, consilier judeţean PDL şi secretar general al organizaţiei de femei a PDL, şi reprezentanţii Fundaţiei „Vasile Alecsandri” din Iaşi, care deţine din punct de juridic unitatea privată de învăţământ. Miza ar fi, pe de o parte, imobilul în care funcţionează şcoala, şi, pe de altă parte, o „fabrică de diplome false” şi de bani pentru partid, susţine preşedintele Consiliului Director al fundaţiei din Iaşi, Corneliu Paraschiv. Acesta mai susţine că fosta directoare a încercat să preia şcoala pe numele său, folosindu-se de documente false. De altfel, Constantina Negoiţă a înfiinţat două firme cu sediul în clădirea şcolii, una dintre ele cu acelaşi obiect de activitate: cursuri de calificare profesională. Victimele colaterale sunt pacienţii asistenţilor cu diplome obţinute în mod fraudulos, dar şi elevii care şi-au plătit studiile, aflaţi acum în situaţia confuză de a nu şti exact cum şi unde vor susţine examenul de licenţă care bate la uşă.

Povestea cu iz penal a început în 2012, după ce prof. dr. Longinus Enescu,  cel care a înfiinţat Fundaţia Academică „Vasile Alecsandri” Iaşi, a decedat, iar moştenitorul său, ieşeanul Corneliu Paraschiv, a dorit reorganizarea tuturor filialelor din Moldova. Însă la una dintre filiale, Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focşani, Paraschiv s-a lovit de o întreagă „arhitectură” de interese obscure şi de un posibil caz de „fabrică de bani” din diplome acordate în mod fraudulos, o construcţie dirijată de Constantina Negoiţă, directoare a filialei din 1996. „Din 2009 filiala din Focşani a primit acreditare definitivă de la Ministerul Educaţiei  şi a început să organizeze propriile examene de licenţă pentru asistenţi medicali în domeniul farmaceutic şi de medicină generală”, a explicat, pentru PUTEREA, Preşedintele Consiliului Director al fundaţiei, Corneliu Paraschiv. Trebuie menţionat  faptul că aceste diplome sunt valabile atât în România, cât şi pe teritoriul altor state membre UE, iar profesia este una foarte căutată la nivel european. Toate aceste lucruri fac ca diplomele să fie foarte căutate. În opinia lui Corneliu Paraschiv,  chiar înainte de momentul decesului prof. dr. Longinus Enescu, directoarea Constantina Negoiţă îşi făcuse deja un plan de preluare a şcolii din Focşani. „Ea s-a  bazat de la început pe relaţia apropiată pe care o avea cu şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea, Zaharia Vasilica, şi a încercat să se rupă de Fundaţia de la Iaşi, cea care înfiinţase filiala şi şcoala în cauză la Focşani. Ideea e că o parte din banii încasaţi din cursuri  ar fi trebuit să se întoarcă la Fundaţia din Iaşi, lucru care se pare că o nemulţumea pe directoare. Şi în afară de asta o deranja controlul făcut de Consiliul de Administraţie al Fundaţiei, care cere, aşa cum este normal, rapoarte privind modul în care se cheltuiesc banii”, a spus Paraschiv.

Preluare  „ostilă”, cu documente false

Astfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, prin intermediul inspectorului general Zaharia Vasilica, s-a substituit reprezentanţilor legali ai unei entităţi juridice private şi a făcut o decizie de detaşare pe numele Constantinei Negoiţă, pe care o confirma în postul de directoare. „Inspectoratul nu are dreptul de a detaşa profesori la şcolile particulare. Atribuţiunile sale se opresc la a stabili programa de învăţământ, modulele de studiu, la acreditare, dar nu au nici o competenţă în ce priveşte numirile, Consiliul de Administraţie, partea financiară etc. Detaşarea a fost semnată de şefa ISJ Vrancea, Vasilica Zaharia. Noi nu am ştiut de acest document, care a fost făcut cu câteva luni înainte de decesul membrului fondator, despre care se ştia că va muri în curând. Am aflat de hârtie abia după deces, când directoare nu mai răspundea în faţa reprezentanţilor sediului central al Fundaţiei de la Iaşi, pe baza acestui document de numire a sa în funcţia de director emanat de la  ISJ Vrancea”, a mai explicat Paraschiv. În versiunea expusă de acesta, şefa organizaţiei de femei a PDL şi consilierul judeţean Constantina Negoiţă a pregătit, din timp, preluarea unităţii şcolare cu documente false. „Când am început să primim telefoane că se eliberau contra sume de mii de euro, în mod fraudulos, diplome pentru persoane din străinătate (Spania, Italia) sau din Focşani, care nu  se prezentaseră la cursuri nici măcar o oră, am făcut o procură specială pentru verificarea diplomelor. Iar când am intrat în şcoală să facem aceste verificări, Constantina Negoiţă ne-a blocat accesul la documente, spunând că nu mai recunoaşte Fundaţia din Iaşi, că şcoala este de sine stătătoare, şi, deşi ne-am prezentat cu toate documentele, a chemat jandarmii care au evacuat delegaţia noastră şi au păzit sediul şcolii până seara”, a mai povestit reprezentantul Fundaţiei „Vasile Alecsandri”. Interesant este că în declaraţia de interese a Constantinei Negoiţă figurează două firme cu sediul la adresa  şcolii din Focşani: SC. Marcip Com S.R.L. (unde are 81% din acţiuni) şi Interbus SRL (are 50% din acţiuni, restul de 50% fiind deţinute de fiul său, Marius Negoiţă).

Ştampila şcolii, la fosta directoare

În cele din urmă, ISJ Vrancea a admis că şi-a depăşit competenţele în septembrie 2013, când a emis fără temei legal decizia de detaşare a Constantinei Negoiţă în funcţia de director al Şcolii Postliceale Sanitare „Vasile Alecsandri” Focşani şi a retras documentul în februarie 2014. Însă Constantina Negoiţă a refuzat să înapoieze ştampila unităţii şcolare, iar elevii sunt în situaţia de a nu ştiu cum îşi vor susţine examenul de licenţă. „A luat ştampila, a invocat că s-a îmbolnăvit, nu a vrut  să ne dea ştampila şi ne-a întârziat vreme de luni de zile cu acest detaliu.  În plus, ar fi trebuit să predea până marţi, 1 iulie, toate dosarele elevilor care s-au înscris la examenul de licenţă la şcoala pe care a desemnat-o Inspectoratul pentru organizarea examenului de licenţă şi se opune. Avem zeci de elevi în situaţia asta”, a explicat Paraschiv.

Verificări de la de Corpul de Control

Contactat de PUTEREA, şeful Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, Ion Trămăndan, ne-a declarat că va trimite o echipă în inspecţie la Focşani. „Legat de dosare penale pentru diplome false nu am nici o informaţie. Ar fi bine să fi avut vreo informaţie pentru că eu l-am rugat pe domnul Paraschiv: domnule dă-mi un nume! Pentru că el pretinde că s-au dat diplome în mod fraudulos”. În ce priveşte examenul de licenţă, acesta a spus că Inspectoratul Şcolar a arondat Unitatea şcolară de la Focşani la o altă şcoală, de stat, pentru susţinerea examenelor. “Deci elevii nu vor da examenele acolo, ci la o altă unitate tocmai pentru că există aceste divergenţe între fondatori şi conducerea şcolii. Eu o să trimit o echipă de control acolo. Aţi sunat tocmai când elaboram o strategie în acest sens. Acum informaţiile mele provin de la dl Paraschiv, dar trebuie să verific. E adevărat, acolo a greşit inspectoratul şcolar anul trecut când a dat o decizie şi nu avea competenţa s-o facă şi… eu nu ştiu ce este  între ei. Această doamnă directoare este de mult acolo. După decesul fondatorului au intervenit aceste probleme acolo. Este vorba şi despre patrimoniul fundaţiei, cred, dar acest aspect depăşeşte inspectoratul. Din câte ştiu nu există o plângere penală legat de diplomele frauduloase eliberate de şcoala din Focşani. Am înţeles că dl Paraschiv susţine că mai multe persoane plecate în străinătate, care nu au frecventat cursurile, au obţinut diplomele. Însă dl Paraschiv nu mi-a dat numele lor”, a mai spus Trămăndan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-02

Mai multe imagini:
Scandal politic pe o 'fabrică” de diplome din Focşani
zoom
Scandal politic pe o 'fabrică” de diplome din Focşani
zoom


Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine