2020-02-26 22:45

Scandal uriaş pe Litoral, între ministrul Bogdan Trif şi patronatele din turism, aplanat temporar de Dragnea

 |  22:08
Scandal uriaş pe Litoral, între ministrul Bogdan Trif şi patronatele din turism, aplanat temporar de Dragnea

În goana disperată după imagine, ministrul Turismului, Bogdan Trif, e în stare să taie panglica și la copertina unei terase de pe Litoral.

Dar pe zi ce trece, specialiștii din turism constată că Bogdan Trif nu numai că este paralel cu activitatea din acest domeniu, dar mai pune serios şi bețe-n roate celor care vor să dezvolte și să promoveze turismul românesc. Ca atare, săptămâna trecută, patronatele din turism i-au cerut, din nou, demisia ministrului Turismului, ceea ce l-a înfuriat rău de tot pe Liviu Dragnea chiar înainte de Paște. 

 

Şușa estivală regizată de Ţuţuianu pentru Trif 

 

După o urecheală zdravănă, liderul PSD i-a cerut imperativ lui Trif să aplaneze conflictul cu patronatele și totodată să-și cosmetizeze cât de cât imaginea mai ales cu ocazia zilei de 1 mai. Ca atare, Bogdan Trif împreună cu președintele Consiliului Județean Constanța- Horia Ţuţuianu, au regizat un scenariu prin care să-l aburească pe Dragnea și pe cei din turismul de pe Litoral al cărui final va fi mâine cu ocazia unei conferințe de presă unde vor fi prezentate „măreţelor realizări” ale celor doi. Astfel, Horia Ţuţuianu a făcut eforturi mari ca să-l scoată pe Trif basma curată în fața lui Dragnea și, că atare, în ultimele zile, a asfalat și plombat drumul către sudul Litoralui, a toaletat zona verde și vopsit pr ici pr colo bordurile și copaci, pentru ca mâine totul să arate cât de cât bine. 

 

 Serviciu contra serviciu 

 

 Practic, prin cosmetizarea pe repede înainte a sudului Litoralului, Horia Ţuţuianu a întors serviciile făcute de Bogdan Trif cu ocazia concesionării plajelor.  Adică, ministrul Turismului nu s-a implicat în procesul de concesionare a plajelor, deși legea îl obliga să avizeze toate caietele de sarcini, dar nu a făcut-o, fapt pentru care Ţuţuianu a concesionat cum a vrut și cui a vrut plajele de pe Litoral. Ca atare, mâine, la orele 13.00, Bogdan Trif și Horia Ţuţuianu vor ieși public într-o conferință de presă și vor anunța că Litoralul este pregătit pentru primirea turiștilor, iar proiectul de lege a turismului adoptat de Guvern este o mare realizarea a lui Bogdan Trif. Numai că realitatea de Litoral este total diferită de cea pe care o trâmbițează Bogdan Trif, mai ales că el n-a catadicsit să facă comandament pentru pregătirea deschiderii sezonului estival, preferând, să-i amenințe cu controale pe hotelierii din zona montană.

 

 

Asociaţia Patronală Mamaia: „Mai avem nevoie de minister dacă specialiştii nu sunt întrebaţi?” 

 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), preşedinte al Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a declarat, săptămâna trecuta, că specialiștii din turism nu au fost consultați cu privire la proiectul legii turismului, adoptat de Guvern. El consideră că nu poate conduce Ministerul Turismului cineva care nu a gestionat un apartament sau o vilă. „Am cerut de nenumărate ori demisia ministrului Turismului. (...) Mai avem nevoie de minister atâta timp cât specialiştii nu sunt întrebaţi? Păi dacă vine cineva la Ministerul Turismului care nu a gestionat nici măcar un apartament sau o vilă, să mă ierte Dumnezeu, vrea să gestioneze un turism, un litoral, o Deltă? Şi de câte ori discutăm acolo, la minister, chiar pe legea turismului, ni se pune pumnul în gură. Uitaţi-vă la OMD-uri (Organizaţii de Management al Destinaţiilor), de ce nu se aplică OMD-urile, legea? De ce nu vor? Pentru că noi, patronatul FPTR, am cerut prin crearea OMD-ului să avem drept de vot 50% şi autorităţile locale 50%. Nu le convine. Atunci, şi noi am avea un cuvânt de spus - de ce nu se asfaltează, ce-i cu investiţia de acolo. Şi noi trebuie să avem un cuvânt de spus. (...) Dacă ni se mai pune pumnul în gură, multora ne vine să mai trecem şi graniţa asta, dacă tot suntem în UE", a spus recent prim-vicepreşedintele FPTR, la Eforie Nord. El mai susține că agenţii economici vor să gestioneze staţiunile unde îşi desfăşoară activitatea. "Scopul nostru este ca noi să ne gestionăm staţiunile, printr-un consiliu de administraţie. Un preşedinte angajat din afara României şi să vină să administreze staţiunea... Şi avem exemple. Cred că în cel mai scurt timp vom ajunge acolo, dar pentru asta trebuie să luptăm", a afirmat Nicolae Bucovală.

 

FPTR: „Legea a fost mutilate!”

 

Prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan, a susţinut, la rândul său, că în proiectul noii legi a turismului nu s-a ţinut cont de observaţiile aduse de patronatele din turism. „Asta este o lege a turismului la care nu au ţinut cont de observaţiile noastre.Noi am fost de acord cu o lege a turismului, acea lege a fost mutilată. (...) Fiecare ministru, începând de la Dan Matei Agathon, în clipa în care a păşit pe poarta ministerului a zis că trebuie să facă legea turismului. De ce? Ca să-i rămână numele în istorie. N-o să-i rămână numele în istorie pentru o lege a turismului atât de proastă. Această lege a fost mutilată. Cea a lui Dobre era aproape bună, reuşisem să ajungem la un consens. (...) După care legea aceea a fost mutilată, pe baza aprobărilor luate pe legea anterioară s-au ataşat la legea actuală, la textul actual şi aşa s-a mers mai departe", a spus Răducan. El a mai afirmat că în noul proiect de lege a turismului „se practică dezinformarea" şi că miza este de fapt „cine gestionează banii". „Problema de fapt este cine gestionează banii. Banii sunt luaţi cu acordul nostru, de la noi, prin taxe, taxe de promovare, se duc la primărie, care împreună cu organizaţiile patronale din zona respectivă creează OMD-ul iar hotărârile... noi am cerut să fie 50% - 50%. (...) Aceşti bani care se iau de la noi am vrut să-i gestionăm tot noi, nu să-i cheltuim noi. (...) De exemplu, nu am fi de acord ca să se planteze panseluţe în ronduri, ci am prefera pentru început să se facă iluminatul public. Noi vrem ca aceşti bani să fie gestionaţi, controlaţi şi de noi, cei care îi dăm, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Această prevedere, această mutilare pe care o aduce legea turismului dă dreptul primăriilor să hotărască în caz că noi nu suntem de acord cu hotărârea pe care o iau ei", a declarat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR.

 

Noii vătafi ai turismului românesc

 

Proiectul noii legi a turismului, adoptat săptămâna trecută  de Guvern, include noi metode de control de tip "mystery guest", precum şi descentralizarea unor competenţe, a declarat ministrul de resort, Bogdan Trif. Numai că, prin descentralizare unor competenţe ale Ministerului Turismului cum ar fi autorizarea şi clasificarea stucturilor de primire turistică, preşedinţii de consilii judeţene, cum e cazul şi a lui Horia Ţuţuianu, devin noii vătafi ai turismului românesc. Astfel, baronii locali ai PSD au cerut să aibă controlul asupra tuturor restaurantelor, teraselor, pensiunilor şi hotelurilor din judeţ iar Trif s-a conformat şi a promovat acel proiect de lege adoptat de Guvern dar extrem de contestat de patronatele din turism. Adică, s-a ajuns în turism ca-n tenis, serviciu contra serviciu!  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine