2019-12-14 14:38

SCANDALUL „Diplome de licență fără studii” – PATRU profesori de la unversități din Arad au fost REȚINUȚI

 |  21:55
SCANDALUL „Diplome de licență fără studii” – PATRU profesori de la unversități din Arad au fost REȚINUȚI

Șase persoane, printre care se află și patru profesori, au fost reținute de procurorii Parchetului General în dosarul "Diplome de licență fără studii”, în timp ce față de alte nouă persoane s-a dispus măsura controlului judiciar, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, 36 de persoane, angajați și studenți de la Universitățile "Aurel Vlaicu" și "Vasile Goldiș" din Arad, precum și absolvenți ai acelorași universități, sunt cercetate penal în acest caz. Față de 16 dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

Astfel, au fost reținute șase persoane, dintre care patru sunt cadre didactice: Lucian Păiușan acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale); Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată și trafic de influență; Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită; Irina Monica Orășan-Alic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență.

De asemenea au fost reținuți doi informaticieni: Viorel Eduard Orășan-Alic și Bogdan Alexandru Torcea, acuzați de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Cei șase inculpați vor fi prezentați la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, Parchetul a pus nouă persoane sub control judiciar pe o perioadă de 90 de zile: Emil Nicolae Urtilă (cadru didactic), Allbertino Radu Jipa (cadru didactic), Laura Corina Nicolescu (cadru didactic), Ramona Gligor (cadru didactic), Taha Abed-El-Kader (intermediar), Dahamshi Ahmed (intermediar), Rinaldi Matteo și Procopio Marco Antonio (studenți), Heib Khattab (student).

Cum funcționa MAFIA diplomelor

 

Procurorii susțin că, pe parcursul anilor universitari 2015 - 2016 și 2016 - 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două universități nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenților cu ocazia desfășurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permițându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal.

Concret, studenții primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grilă de la examenele de an derulate online.

De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele. În unele situații s-a operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500 - 600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format Power Point.

Anchetatorii spun că unii dintre studenții străini de la cele două universități au urmat cursuri în limba română și au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenții care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalți, ca și unii absolvenți ai universităților respective.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-07-28Parerea ta...

MARCEL
27 Iul 2017

DOCTORATELE SE IAU DOAR CU SPAGA. AI BANI ESTI DOCTOR. NU DAI SPAGA - ESTI NIMICA. INAINTE SE MUNCEA MULT PENTRU DOCTORAT ...ERAU VREMURI COMUNISTE...ACUM DOAR DACA AI BANI POTI SA DEVII DOCTOR...AI AVANTAJE SI MERITA...SA TOT FURI IN ROMANICA...FACULTATILE SUNT DOAR PENTRU CEI CU BANI ....NU PENTRU CEI CARE STUDIAZA...
ANONIMUS
28 Iul 2017

Mediul privat universitar din Ro ne ofera servicii slabe pentru educatie. Multe fac rabat de la calitate si responsabilitate. Se face scoala ca gasca prin apa, se intra pe baza de doosar nu de examen, iar de absolventi bine pregatiti doar cazuri de exceptie. Multi au ajuns aici profesori universitari, care in alta parte nu puteau preda decat la un liceu. Mai sunt si unii buni dar se pot numara pe degete. Acreditarea s-a facut in multe cazuri pe bani si nu pe respectarea criteriilor. Mediocritatea si incompetenta au ajuns sa domine in Ro iar cei mai bine pregatiti pleaca din tara.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray