2020-07-11 02:44

SCANDALUL TERMOFICĂRII. De ce preferă Primăria Severin să arunce și iarna aceasta banii în „gaura neagră” de la Halânga. Vezi cum o soluție mult mai avantajoasă este ignorată de edilul Marius SCRECIU

 |  09:38
SCANDALUL TERMOFICĂRII. De ce preferă Primăria Severin să arunce și iarna aceasta banii în „gaura neagră” de la Halânga. Vezi cum o soluție mult mai avantajoasă este ignorată de edilul Marius SCRECIU

Vorba unui serial celebru - ”winter is coming” -, iar pentru locuitorii din Drobeta Turnu Severin, groaza apropierii iernii nu este nicidecum un subiect de film – deși ar putea să ajungă -, ci crunta realitate. Și asta pentru că ar fi a treia iarnă pe care o vor petrece cu teama că nu vor avea apă caldă și căldură în case. Apa caldă și așa lipsește cu desăvârșire în tot restul anului, pentru că, de obicei, banii Primăriei se termină odată cu primii ghiocei.

Circa 70.000 de oameni, conectați la sistemul centralizat de termoficare, sunt astfel terorizați în fiecare an de proprii aleși locali care, culmea, aleg în fiecare an cea mai proastă soluție de termoficare posibilă, deși o alternativă viabilă, mai ieftină și mai eficientă există și stă nefolosită.

Ziarul PUTEREA a prezentat pe larg, la începtul acestui an, într-o serie de articole documentate, războiul aberant dus de Primăria Severin împotriva unui investitor privat cu care avea chiar și un contract de concesiune încheiat pe termen lung.

În timp ce severinenii trăiesc în continuare cu spectrul frigului din apartamente, Primăria s-a gândit că ar fi bine să rezilieze contractul de concesiune încheiat pe 20 de ani cu Alfa Ground Solutions și să încerce să pună mâna cu japca pe noua centrală termică, construită pe banii investitorului român și cu finanțare bancară.

Daune de 155 milioane de lei, la orizont!

Așa se face că acum, după ce în sezonul rece 2016-2017 au pus pe butuci bugetul orașului, preferând să închirieze pe sume exorbitante niște cazane de la falimentara Romag Termo - fosta centrală termică a orașului -, primarul și cei din jurul său sunt din nou buni de plată, Alfa Ground Solutions solicitând în justiție despăgubiri pentru faptul că noua centrală termică, deși prospăt construită, a devenit, din cauza unor jocuri de culise, obiect de muzeu.

În cererea de chemare în judecată, consultată de ziarul Puterea, este scrisă negru pe alb valoarea notei de plată pe care Primăria ar putea fi obligată să o plătească: 154.968.317,27 lei!

În ciuda sumei exorbitante, pe care ar putea fi obligată de justiție să o plătescă, evident tot din banii severinenilor, Primăria nu dă, deocamdată, nici un semn că înțelege gravitatea situației și faptul că acționează împotriva interesului direct al cetățenilor, de a avea căldură în case și apă caldă în tot timpul anului, la un preț cât mai mic.

Frigul scump, preferat căldurii ieftine

SCANDALUL TERMOFICĂRII. De ce preferă Primăria Severin să arunce și iarna aceasta banii în 'gaura neagră” de la Halânga. Vezi cum o soluție mult mai avantajoasă este ignorată de edilul Marius SCRECIU
zoom

Așa se face că, printr-o Hotărâre de Consiliu Local aprobată în cursul lunii august, HCL 235/2017 (vezi facsimil 1), Primăria Severin a decis să mandateze Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică – SPAET în vederea închirierii din nou a cazanelor de la falimentara ROMAG-Termo, fosta centrală termică a orașului, aflată la Halânga. Suma uriașă aprobată pentru a fi plătită cu titlul de chirie lunară este de aproape 700.000 de lei. Evident, SPAET va trebui să selecteze și o firmă care să opereze respectivele instalații, ceea ce va însemna cheltuieli suplimentare deloc neglijabile. Cu atât mai mult cu cât de data aceasta, probabil, banii de operare vor trebui plătiți anticipat, dat fiind că operatorul de anul trecut, o firmă adusă tocmai de la Botoșani, nu mai vrea să audă de Primăria Severin pentru că nu și-a primit nici până acum sumele cuvenite.

„Eu îmi doresc să vină cineva să preia termoficarea oraşului, uşa mea este deschisă pentru oricine doreşte să vină, să-mi prezinte soluţii şi idei, important este ca într-un final să găsim o soluţie pentru termoficarea oraşului”, spunea la sfârșitul verii primarul PSD al orașului, Marius Screciu, mimând o transparență și o deschidere care de fapt nu există.

SCANDALUL TERMOFICĂRII. De ce preferă Primăria Severin să arunce și iarna aceasta banii în 'gaura neagră” de la Halânga. Vezi cum o soluție mult mai avantajoasă este ignorată de edilul Marius SCRECIU
zoom

Dovada clară este faptul că, încercând să facă el primul pas în vederea ajungerii la o soluție cât mai avantajoasă pentru locuitorii orașului, investitorul Alfa Ground Solutions (AFG) a trimis, în data de 20 septembrie 2017, o propunere oficială Primăriei Severin (vezi facsimil 2), oferind spre închiriere capacitățile nou-construite, mult mai moderne și mai eficiente decât cele ale ROMAG-Termo. Iar prețul propus este substanțial mai mic decât cel aprobat de Primărie prin HCL 235/2017, sub 500.000 de lei/lunar, față de aproape 700.000 de lei/lunar.

Credeți cumva că primarul Screciu și consilierii locali au pus imediat mâna pe telefon și s-au agitat ca să nu cumva să rateze această ocazie de a economisi sute de mii de lei lunar din banii severinenilor? Exact...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-09-29Parerea ta...

NERO
29 Sep 2017

o cloaca de hoti cre isi urmaresc interesele lor sau ale clanurilor din care fac parte.sa iesim in strada sa demonstram impotriva lor.27
FLORICA POP
29 Sep 2017

Nu.i intereseaza buzunarul severinenilor, asta pentru ca ale lor sunt pline, mai mult , ei au instalatii pe gaze si, evident caldura la discretie.
RELU EREMIA
30 Sep 2017

Ceva de neînțeles la noi aici in Severin .. probabil ca pPrimarul Screciu care este un penal nu se va oprii din jaf pana nu l pune DNA acolo unde i este locul ..
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz