2020-06-02 17:21

SCANDALUL termoficării se ADÂNCEȘTE la Severin. Cum s-a făcut primarul Screciu de PĂCURĂ în fața cetățenilor, și de ce îi stă în gât noua centrală termică

 |  12:57
SCANDALUL termoficării se ADÂNCEȘTE la Severin. Cum s-a făcut primarul Screciu de PĂCURĂ în fața cetățenilor, și de ce îi stă în gât noua centrală termică

Criza termoficării din municipiul Drobeta Turnu Severin, despre care Puterea24.ro a scris recent pe larg, riscă să se prelungească, coșmarul celor 85.000 de severineni care depind de sistemul centralizat de încălzire putând să se repete astfel și iarna viitoare, dacă autoritățile locale nu se trezesc rapid la realitate.

Scandalul, pornit de la faptul că, deși are contract de concesiune pe 20 de ani încheiat cu un investitor privat – Alfa Ground Solutions – și centrala termică construită de acesta, funcțională în orice moment, Primăria Severin a preferat să meargă pe o altă cale, care se dovedește acum absolut falimentară pentru oraș.

Epuizarea, la 15 martie, a stocului de păcură la Termocentrala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) poate grăbi sistarea energiei termice în Drobeta Turnu Severin, declara recent, pentru Agerpres, viceprimarul Daniel Cîrjan.

Potrivit sursei citate, măsura de întrerupere a furnizării agentului termic s-ar datora lipsei fondurilor necesare achiziției de păcură. Aceasta este utilizată la cazanele termocentralei, care au fost închiriate de Primăria Drobeta Turnu Severin, împreună cu echipamentele de distribuție, de la falimentara RAAN, contra unei sume totale uriașe – 4.192.922 lei, fără TVA, conform HCL 75/2016 (vezi FACSIMILUL 1).

"Până pe 15 martie dispunem de combustibil. După această dată, vor exista probleme, situație care ne-ar obliga să luăm măsura întreruperii furnizării apei calde și a căldurii la cele aproximativ 30.000 de familii din Drobeta Turnu Severin", preciza viceprimarul Cîrjan.

De altfel, încă de la sfârșitul lunii februarie, și primarul orașului, Marius Screciu (foto), se văita de lipsa banilor, aruncând vina, culmea!, tocmai pe cetățenii orașului, cei care au stat în frig și fără apă caldă perioade lungi în ultimele luni tocmai din cauza incompetenței autorităților locale.

Primarul își acuza alegătorii că nu își plătesc facturile, uitând să menționeze că el și consilierii locali sunt cei care au ales cea mai ineficientă și costisitoare soluție posibilă, adevărata cauză a „găurii” uriașe din bugetul orașului.

N-avem bani, dar ne plac nici INVESTITORII!

În contrast cu văicărelile pe tema lipsei banilor, primarul Screciu - unul dintre edilii incompatibili depistați de ANI anul trecut -, nu uită însă să continue războiul cu investitorul privat, Alfa Ground Solutions, deși acesta a finalizat construcția centralei termice, în parametrii necesari la acest moment, ceea ce ar asigura cea mai ieftină și eficientă soluție pentru problemele de termoficare a orașului.

În aceste condiții, total de neînțeles pentru un observator neavizat, investitorul este mai nou amenințat cu rezilirea contractului de concesiune. Motivul invocat de Primărie este faptul că lucrările nu ar fi fost gata la data de 2 februarie 2017, conform contractului de concesiune. Se ignoră însă, unii ar spune chiar cu rea credință, faptul că întârzierile față de termenele asumate sunt, în primul rând, din vina Primăriei.

Doar Primăria este cea care a întârziat cu nu mai puțin de 131 de zile - peste temenul de 15 zile convenit prin contract -, predarea efectivă a terenului de 25.000 mp pe care trebuia ridicată centrala de către investitor.

Astfel, în loc de 17 decembrie 2015, terenul, de fapt o fostă groapă de gunoi, a fost predat abia în data de 27 aprilie 2016, fiind salubrizat de către investitor (peste 44.000 de metri cubi de deșeuri de construcții) și nu de către Primărie, așa cum aceasta se angajase prin contract.

Mai mult, nici ulterior Primăria nu a vrut să își respecte angajamentul, toate costurile pentru aducerea terenului la stadiul la care să poată fi utilizat fiind suportate integral de către investitorul privat. Că așa e în tenis, vorba regretatului Toma Caragiu!

Normal că, în aceste condiții, la care s-a mai adăugat și perioada de iarnă, când lucrările de construcție încetează, au condus la o depășire a termenelor, însă aceasta a fost cât mai redusă posibil. Investitorul poate asigura în acest moment, prin capacitățile deja finalizate, toate necesitățile orașului de căldură și apă caldă, fiind pregătit să facă acest lucru și la momentul intrării în sezonul rece.

Doar că, în mod ciudat, Screciu și colegii săi - atât de încântați la început de ideea concesiunii încât au aprobat, în 12 mai 2016, o „Scrisoare de Confort” (vezi FACSIMILUL 2)  adresată Băncii Transilvania, pentru a o convinge să finanțeze realizarea centralei de către Alfa Ground Solutions -, caută acum orice motiv ca să saboteze proiectul. Și se pare că nu sunt singurii!

PREFECT cu explozie întârziată

 

Apropo de „Scrisoarea de Confort” pomenită mai sus, ca și cum situația nu ar fi destul de încurcată, intervine în ecuație și Prefectul județului Mehedinți. De fapt fostul prefect, „tehnocratul” Cristinel Pavel care, potrivit unui document intrat în posesia Puterea24.ro (vezi FACSIMILUL 3), a dat în judecată Consiliul Local Severin în noiembrie 2016, în chiar ultima zi a termenului legal de contestare, cerând anularea Hotărârii prin care a fost aprobată emiterea respectivei Scrisori de Confort.

Acțiunea fostului prefect, care contestă în principal procedura de adoptare a Hotărârii respective în Consiliul Local, pune gaz pe focul unui conflict care riscă să îngroape singurul proiect care propune o soluție modernă și viabilă de termoficare pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.

Și asta arată cât de goală este vorbăria celor aflați astăzi la Putere, care promit marea cu sarea investitorilor, pentru ca mai apoi să-i abandoneze la bunul plac al unor interese locale obscure.

Cum altfel pot fi caracterizate încercările permanente ale autorităților locale din Severin, dublate acum și de prefect, de a demonstra cu orice preț că proiectul centralei termice construite de un investitor privat român, cu finanțare obținută de la o bancă cu capital românesc, nu e credibil. Aceleași autorități care au cheltuit zeci ce milioane de lei pe așa-zise soluții salvatoare și constată acum că au adus orașul în sapă de lemn!

Sau poate că ăsta este misterul. Au nevoie să justifice măsurile proaste pe care le-au luat și sumele imense aruncate pe apa Sâmbetei în iarna care a trecut, dar nu pot face asta atâta timp cât noua centrală termică le stă în ochi, amintindu-le că au avut tot timpul o soluție mai bună la îndemână.

E drept, mai bună pentru severineni, nu și pentru EI!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-03-24

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine