2020-07-07 20:16

Se întâmplă pe moșia lui Oprișan. Salvamont Vrancea, sinecură de un milion de lei pentru un apropiat al baronului

 |  21:01
Se întâmplă pe moșia lui Oprișan. Salvamont Vrancea, sinecură de un milion de lei pentru un apropiat al baronului

Consiliul Județean Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprișan a alocat, pentru anul în curs, un buget de 1.010.000 lei, aproximativ 225.000 de euro, pentru Serviciului Public Județean Salvamont, o instituție care funcționează cu un singur angajat. Este vorba de directorul Adrian Vrabie, un fost fotbalist care are un mare avantaj, este fratele lui Cătălin Vrabie, unul dintre liderii locali ai PSD și cumătrul Ralucăi Dan, mâna dreaptă a lui Marian Oprișan. Despre Raluca Dan, care ocupă funcția de secretar al județului se spune că ar fi nu doar mâna dreaptă a baronului ci mâna de fier care conduce județul, uneori chiar și peste voința acestuia. Până de curând, Cătălin Vrabie a fost, de asemenea, unul dintre oamenii de încredere ai baronului Marian Oprișan care l-a promovat, de-a lungul vremii, ca prefect și secretar de stat. Frații Vrabie împărtășesc cu baronul de Vrancea aceiași pasiune pentru vânăt, Cătălin administrând printr-o asociație două dintre cele mai importante fonduri de vânătoare din Vrancea și Galați.

Serviciul Public Județean Salvamont a fost înființat în 2010, prin hotărâre de Consiliu Județean și, conform prezentării de pe website-ul instituției, are ca obiect de activitate patrularea preventivă pe traseele montane, asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, salvarea și acordarea primului ajutor medical turiștilor, transportul accidentaţilor sau al bolnavilor la unitățile de urgenţă sau la locul de unde pot fi preluaţi de echipaje medicale specializate.

Încă de la început, serviciul a existat doar pentru a-i asigura un salariu fostului fotbalist Adrian Vrabie, rămas pe dinafară după încheierea carierei. De altfel, deși există de șase ani, în cadrul Salvamont n-a mai fost angajat nimeni altcineva. Pe hârtie, serviciul se bazează pe un număr de 12 voluntari pe care nu i-a văzut nimeni în vreo acțiune. Despre ei se face referire doar în rapoartele de activitate ale directorului Vrabie, când se referă la achiziția de echipamente sau la stagiile și cursurile de pregătire la care participă.

Drept urmare, putem aprecia că suma repartizată Salvamont Vrancea este foarte mare, având în vedere că activitatea serviciului, în anul în curs, tinde către zero. Acest lucru reiese și din analiza Contului de Execuție Bugetară a Consiliului Județean încheiat la 31 martie a.c.. Conform cifrelor, în primele trei luni ale anului, Salvamont a consumat 44.200 lei, adică 4,37% din totalul alocat. În urma unui simplu calcul, reiese un cheltuială lunară de 14.733 lei  care, probabil, reprezintă plățile făcute cu salarizarea unicului angajat.

Prin comparație, o altă unitate aflată în subordinea Consiliului Județean, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu“  a primit un buget de 1.973.000 lei în condițiile în care derulează o activitate mult mai complexă cu 45 de angajați.  În mare, biblioteca întreține cinci sedii, face achiziții de carte și periodice, are în derulare mai multe proiecte, unele internaționale etc. În primul trimestru al acestui an, instituția a  a cheltuit 366.953 lei, aproape 20% din alocarea bugetară ce i-a fost repartizată.

Salvamont participă la salvarea turiștilor prin… telefon

Trebuie spus că Munții Vrancei nu sunt nici foarte înalți și nici prea dificil de parcurs. Există puține trasee montane, în zona Lepșa – Soveja, unde se practică turismul de week-end. Amatorii de drumeții se cazează la pensiunile din regiune și vizitează, în special, Rezervația Naturală Cheile Tișiței unde, de altfel, se petrec și cele mai multe situații ce necesită intervenția salvatorilor. Potrivit statisticilor, numărul incidentelor cu turiști rătăciți care au nevoie de ajutor nu depășește cinci sau șase cazuri în fiecare an. De salvarea lor se ocupă, când nu reușesc să se descurce singuri, jandarmii din subunitatea care funcționează în comuna Soveja sau angajații Parcului Natural Putna.

De la începutul lui 2016 și până în prezent au fost înregistrate  două cazuri de persoane rătăcite în Munții Vrancei,  în Cheile Tișiței. Primul s-a petrecut în seara de 1 mai și a avut ca protagoniști un cetățean german și o tânără din Adjud. Ei au rătăcit drumul după lăsarea întunericului și, în jurul orei 21.30 au apelat la Serviciul de urgență 112. Câteva ore mai târziu au fost recuperați de jandarmii din Soveja.

Al doilea caz s-a petrecut  în primul week-end al acestei luni. Doi drumeți băcăuani s-au pierdut de grup alături de care vizitau Cheile Tișiței și au fost găsiți după aproximativ trei ore de căutări. Reprezentantul Salvamont a participat la acțiune și s-a implicat activ, alături de jandarmi, dar nu direct ci prin intermediul telefonului, de la Focșani.  Aceasta deși era week-end, perioada în care se înregistrează cel mai mare aflux de turiști în zona respectivă.

Turiștii au reclamat lipsa marcajelor indicatoare, arătând că acesta a fost motivul pentru care s-au abătut de la traseu și s-au rătăcit. Afirmațiile lor au fost confirmate chiar de jandarmii salvatori, într-o informare postată pe Facebook: „Turiști veniți din municipiul Bacău cu un autocar au intenționat sa viziteze Cheile Tisitei, dar din cauza marcajului deteriorat s-au dezorientat şi s-au pierdut“.

Pentru lipsa marcajelor șeful Salvamont dă vina pe persoane necunoscute

Marcarea traseelor montane este singura atribuție a Salvamont Vrancea care îi justifică existența și de care, din păcate, nu se achită. Conform rapoartelor de activitate pe care Adrian Vrabie le depune anual, marcarea traselelor turistice și, în special, menținerea lor în bună stare este o misiune imposibilă. În fiecare raport,  șeful Salvamont se plânge că nu poate opri distrugerea indicatoarelor care ar fi luat proporțiile unui „fenomen“. Din cele relatate de el, reiese că în Munții Vrancei ar opera adevărată brigadă de vandali care nu au altă treabă decât să inducă turiștii în eroare și să-i facă să rătăcească traseele ca să dea de muncă salvatorilor. În opinia sa, ar fi vorba de o organizație invizibilă care atacă pe nesimțite și căreia nu-i poate face față nici poliția, nici Jandarmeria, nici SRI nici DNA ori alticineva:

„Constatăm că daunele asupra marcajelor de pe lungimea traseelor continua și din păcate nu avem o soluție pentru a stopa acest fenomen. Este regretabil faptul că mare parte din eforturile noastre sunt în zadar în ceea ce privește poziționarea de săgeți de direcționare, panouri de informare etc. Acestea sunt furate sau distruse de către persoane necunoscute. Ducem o luptă continuă cu vandalismul din zona montană“.

Este o afirmație ciudată deoarece montaniarzii știu cât valorează indicatoarele când rătăcești drumul și încerci să te orientezi și e greu de crezut că le-ar distruge. Mai curând, Adrian Vrabie caută să justifice neîndeplinirea atribuțiilor și să răspundă acuzațiilor potrivit cărora lasă în paragină traseele montane.

Vrabie, un plagiator al propriilor rapoarte de activitate

Tot din rapoartele de activitate ale lui Adrian Vrabie, aflăm că în afară de salvarea turiștilor și marcarea traseelor, de care nu se ocupă, activitatea Salvamont Vrancea constă în participări la consfătuiri anuale și seminarii, achiziții de echipamente și cursuri de pregătire plătite din bani publici pentru Vrabie și prietenii săi pe care îi înregistrează ca voluntari.

Dacă la intervențiile specifice, reprezentantul Salvamont nu este văzut, în schimb, el este extrem de activ în informările pe care le prezintă în fiecare an. În documente care nu depășesc cinci pagini, Adrian Vrabie se laudă cu o activitate foarte intensă, de fiecare dată aceiași. An după an, Adrian Vrabie își plagiază propriile rapoarte de activitate repetând  informațiile până la virgulă. 

Cineva interesat să analizeze activitatea Salvamont și a șefului său, de la înființare și până acum, nu trebuie să piardă prea multă vreme cu documentarea ci doar să lectureze un raport de activitate, indiferent din ce an este datat.

Frații Vrabie, vânători pasionați și investitori în turism

La fel ca și fratele său Cătălin și baronul Marian Oprișan, Adrian Vrabie este pasionat de vânătoare și nu pierde nici un prilej să se fotografieze cu animale ucise de el. De câtva timp a devenit și investitor particular, de succes, în agroturism. Cu 200.000 de euro, o finanțare europeană acordată de GAL „Valea Râmnicului“, și-a construit o pensiune agroturistică în comuna vrânceană Poiana Cristei, pe unul din fondurile de vânătoare administrate de asociația fratelui său. Terenul i-a fost concesionat, pe 49 de ani, de Primăria condusă de pesedistul Vlad Petruș, pentru modica sumă de 2.000 de lei anual.

GAL-ul  de la care a primit finanțarea este controlat de fostul viceprimar al Focșaniului, găsit incompatibil de ANI, Gabriel Necula, finul de cununie al lui Cătălin Vrabie. De altfel, soția acestuia, Corina Vrabie, a beneficiat de o altă finanțare, de 80.000 de euro, tot printr-un GAL controlat de Necula, pentru construcția unei pensiuni de cinci stele în comuna Nămoloasa (Galați) pe celălalt fond de vânătoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-01

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

D-LE SCLAVONE....
30 Aug 2016

Să nu mă înțelegeți greșit! Toată stima pentru efortul de a arăta MIZERIILE UMANE ce ne-nconjoară....dar, de fiecare dată CU ALTĂ ȘI ALTĂ ȘTIRE (de genu...) te-apucă pandaliile, pentru că JUSTIȚIA DOARME PE CUR, E SURDĂ, PROASTĂ, MUTĂ, CUI MÂINILE ȘI PICIOARELE LEGATE....TOT DE-ĂȘTIA! PÂNĂ NU VOR FI LEGAȚI, JUDECAȚI ȘI TRIMIȘI LA OCNELE DE SARE (dacă mai scapă ceva din țara asta nevândut...) DE LA OPINCĂ LA VLĂDICĂ ȘI, MAI ALES VLĂDICI....voi, reporterii vă riscați niște înjurături sau telefoane de amenințare, noi - draci mulți, și de toate culorile!
CETATEANU'
31 Aug 2016

Bine ca sunt declarate ,,parcuri nationale'',sper in felul acesta sa nu fie taiate.
,,FABULA''
31 Aug 2016

Vrabioiu este cel mai mare absorbant de fonduri europene vrancene.Pentru vrabiutoiu cel mic,i-a dat in gusa un milion de euro,mai sa-si axfisieze fratiorul care se putea sa se sature cu un vermisor.Vrabioiu este in habitatul sau protejat de pasari mari ca vulturul,bufnita si stoluri de grauri.
D.N.A
31 Aug 2016

ALO ,alo ,alooo dnaul păi e facem fratilor mai muncim si noi un pic prin Vrancea asta ,ca astia iar îşi fac buzunarele mari,iar sau apucat de furat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz