2020-08-04 15:17

Service-urile auto denunţă la ASF tertipurile companiilor de asigurări

 |  21:01
Service-urile auto denunţă la ASF tertipurile companiilor de asigurări

Ionuţ Mureşan

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis, luni, către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în atenţia preşedintelui acesteia, Mişu Negriţiou (foto), 15 propuneri de modificare a Normei RCA menite să pună capăt abuzurilor asigurătorilor şi tuturor tertipurilor folosite de aceştia pentru a se sustrage, ori de a amâna plata daunelor către persoanele asigurate. ASSAI a sesizat ASF cu privire la faptul că societăţile de profil profită de pe urma legislaţiei neclare, a birocraţiei sau, pur şi simplu, de lipsa de cunoştinţe a plătitorilor de poliţe, astfel încât banii să „curgă” către asigurători şi să „picure” către asiguraţi.

„Dacă o instituţie cu 609 angajaţi şi un buget anual de cheltuieli cu personalul de 26,87 milioane de euro nu poate găsi soluţiile de protejare a 5 milioane de cetăţeni ai acestei ţări, putem discuta deja de ASF în termenii unui eşec instituţional”, a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean. Printre propunerile transmise către ASF se află şi abrogarea unui articol prin care asigurătorii îi fură „legal” pe păgubiţi. Norma prevede ca „în situaţia efectuării plăţii de către asigurătorul RCA direct în contul indicat în declaraţia de acceptare a despăgubirii de către persoana prejudiciată, aceasta se consideră a fi integral despăgubită dacă în termen de 30 de zile de la data intrării sumei în contul său bancar nu a notificat asigurătorului RCA eventualele obiecţii referitoare la cuantumul despăgubirii, dacă plata efectuată conţine elementele necesare identificării acesteia de către creditor”. ASSAI constată că în 95% din cazuri societăţile de asigurări plătesc parţial despăgubirile, iar plătitorii de poliţe au la dispoziţie 30 de zile pentru contestaţii şi să solicite diferenţa. „Păgubitul RCA nu este informat de această prevedere legislativă cu dedicaţie stabilită de către ASF în favoarea pieţei pe care pretinde că o supraveghează şi în acest fel, acesta este privat de dreptul său fundamental de a obţine o despăgubire justă şi legală care să îi repare prejudiciul în baza unei poliţe de asigurări obligatorii”, arată ASSAI într-un comunicat.

Înşelaţi cu banii în avans

ASSAI arată cum norma propusă pentru abrogare funcţionează în avantajul asigurătorilor, care profită de lipsa de informare a plătitorilor de poliţe şi le permite să achite despăgubiri parţiale pentru daune. „Majoritatea păgubiţilor RCA, fiind neinformaţi şi neprotejaţi de către o autoritate aşa cum ar fi trebuit să fie ASF, consideră că suma achitată de către asigurătorul RCA reprezintă valoarea corectă integrală de despăgubire şi sunt liniştiţi că au primit banii de despăgubire necesari pentru repararea autovehiculelor avariate. Descoperă însă, când este mult prea târziu, după cele 30 de zile de la data în care le-au fost viraţi banii în cont, că suma achitată de către asigurătorul RCA este derizorie şi insuficientă pentru repararea autovehiculului avariat”, se arată în documentul citat. Propunerea ASSAI este ca, în cazul în care asigurătorul RCA face plăţi în avans ale despăgubirii fără solicitarea în scris a păgubitului, diferenţa de sumă să poată fi solicitată de către acesta în termen de trei ani de la primirea plăţii parţiale. Totodată, ASSAI propune amendarea directorului de daune al societăţii de asigurări de către ASF, cu 25 % din valoarea salariului brut, pentru fiecare abatere.

Alte sancţiuni propuse de către ASSAI pentru asigurători se referă la transmiterea de informaţii eronate privind valoarea maximă de despăgubire din partea inspectorilor de daună. Service-urile au constatat că majoritatea inspectorilor subevaluază în mod deliberat valoarea maximă de despăgubire, ceea ce are ca efect diminuarea ilegală a costurilor de despăgubire pentru păgubitul RCA. Mai mult, pentru aceste practici inspectorii de daune primesc bonusuri la salariu, astfel că ASSAI propune ASF amenzi de 3.000 de lei pentru inspectori şi penalizări de 10% din salariul brut al directorului de daune pentru fiecare abuz al subalternilor săi.

Utopia evaluărilor corecte

Pentru ca evaluarea costurilor de reparaţii să fie făcută în mod corect, ASSAI propune ca aceasta să fie efectută de către experţi tehnici care răspund penal şi patrimonial pentru rapoartele întocmite, nu de către angajaţii societăţilor de asigurări. „Efectuarea unei constatări şi evaluări a unor costuri de reparaţii corecte, complete şi obiective de către propriii angajaţi ai unei societăţi de asigurări, care este interesată în maximizarea profitului, s-a dovedit a fi o utopie (...)”, potrivit comunicatului ASSAI. O altă propunere făcută de către service-urile auto se referă la simplificarea procedurilor în cazul societăţilor de asigurări rău-platnice. „În situaţia în care păgubitul RCA a îndeplinit toate formalităţile necesare pentru primirea despăgubirii, iar cu toate acestea, asigurătorul RCA întârzie plata despăgubirii mai mult de 3 luni de zile, această obligaţie de despăgubire să devină cu titlu executoriu”, propune ASSAI, arătând că, în acest fel, păgubiţii nu vor mai fi nevoiţi să înceapă o acţiune în instanţă şi să aştepte, în medie, trei ani până la soluţionare. Potivit ASSAI, aproximativ 80% dintre plăţile efectuate de către toate societăţile de asigurări din România sunt efectuate cu întârziere, în afara termenului legal de 10 zile calendaristice, calculat de la data înregistrării tuturor documentelor necesare instrumentării daunei. În acest sens, ASSAI propune ASF ca firmele de asigurări să fie obligate ca pentru plata întârziată a despăgubirii să achite penalităţile legale de întârziere către păgubitul RCA, prin simpla formulare a unei noi cereri de despăgubire, iar aceasta să devină scadentă în maxim 10 zile calendaristice de la data înregistrării ei.

Propunerile de modificare a procedurilor în cazul normei RCA vizează şi termenul limită de răspuns la reconstatări, adică la procesul-verbal întocmit de către unitatea de service în care sunt trecute avariile constatate ulterior evaluării făcute de către inspectorul de daune. Potrivit ASSAI, deoarece ASF nu a prevăzut în Normele RCA un termen â maxim de răspuns, aceste răspunsuri sunt transmise după bunul plac al asigurătorului RCA sau CASCO, în termene cuprinse între două zile şi şase luni, timp în care reparaţia maşinii nu poate continua.

Facilităţi pentru păgubiţi, printre alte propuneri ale ASSAI

Alte propuneri formulate de către ASSAI pentru modificarea normei RCA, trimise către ASF, se referă la:

• Introducerea de către inspectorul de daune a unui dosar în cercetări, în condiţiile în care a primit deja o rezoluţie din partea Poliţiei să fie considerată un abuz, iar fapta să fie sancţionată de către ASF cu amendă de 3.000 lei.

• Decontarea închirierii unui autovehicul pentru păgubitul RCA pe toată durata în care asigurătorul introduce dosarul în cercetări.

• Informarea în scris a păgubitului în momentul constatării daunei cu privire la drepturile şi obligaţiile sale precum şi în legătură cu durata procedurilor.

• Stabilirea unei proceduri unice de constatare a daunelor RCA şi CASCO valabilă pentru toate societăţile de asigurări.

• Termenul de constatare a daunei să nu depăşească trei zile lucrătoare din momentul avizării acesteia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-08Parerea ta...

DODO
08 Sep 2014

Ireprosabile propunerile ASSAi! Sustin 100% toate propunerile lor.
SIMINA
08 Sep 2014

De ce naiba indivizi ca Misu Negritoiu ajung sa conduca institutii atat de importante, iar tipi cum e cel de la ASAI sunt nepromovati in functii importante? As fi mult mai linistita daca la conducerea ASF ar fi tipul asta.
PIOTR
09 Sep 2014

ASF da norme pe bani. Este clar ca aceasta institutie nu are nici un fel de legatura cu interesele asiguratilor romani, Actul de reglementare si supraveghere este complet corupt. ASF trebuie desfiintata, iar grupul infractional aflat in conducerea ei trebuie anchetat de DNA. Asiguratii romani sunt in pericol cu aceste lichele corupte la conducerea ASF.
CARACATITA ASF
09 Sep 2014

PROPUNERILE ASTEA AJUTA ASIGURATII ROMANI, DAR INCURCA SOCOTELILE FIRMELOR DE ASIGURARI. CREDETI CA MAFIOTUL ALA DE NEGRITOIU VA RESTITUI BANII PRIMITI DE LA ASIGURARI CA SA ADOPTE ACESTE PROPUNERI?UITATI-VA LA FATA LUI SI AVETI RASPUNSUL.
VASILE
09 Sep 2014

Propunerile ASSAI sunt perfect pertinente.Daca doreste cu adevarat protectia pagubitilor ASF-ul va trebui sa tina cont de aceste propuneri.
LUCIAN
09 Sep 2014

Lista ASSAI ar trebui sa poarte numele de "15 moduri in care se poate evita plata despagubirii in cazul unui accident" Pana acum ASF nu a facut decat sa ofere protectie societatilor de asigurare .
RADU
09 Sep 2014

Stimati domni daca nu reusiti sa reglementati aceasta piata a RCA impreuna cu normele de aplicare si cu sanctiunile pe care ar trebui sa le suporte firmele de asigurari cel mai simplu lucru ar fi eliminarea obligativitatii RCA deoarece in momentul de fata oricum nu ti se deconteaza sau intra in cercetari ori iti platesti tu singur si daca esti nevinovat.Eliminati o domnilor si atunci nu va mai trebui sa platiti 609 incompetenti din ASF.
MISU SPAGAROIU
09 Sep 2014

Tupeul maxim, coruptia la varful ASF, lacomia fara margini ale derbedeilor cocotati politic in functiile de conducere a acestei CLOACE sunt emblema acestei organizatii infractionale deghizate in institutie de supraveghere financiara. Hotii din ASF si din Asigurari si-au dat mana si au votimat propunerea de Norma "made by ASF".
ALIN
09 Sep 2014

Daca nici acum nu se intelege CLAR ca ASF este mama foarte grijulie a companiilor de asigurari rau platnice,atunci va trebui sa ne turnam toti cate o galeata de gheata in cap si sa ne trezim. ASF a creeat deja un precedent,adica a lasat 2 companii muribunde sa existe pe piata iar acum faptul acesta va fi demn de urmat in toata piata. Nimeni vad ca nu intelege ca toti romanii vom fi afectati si ca toate vor veni una dupa alta pentru ca o za a lantului deja se rupe. Presimt ca in scurt timp cei 80.000 de romani pacaliti de asiguratori vor face coada la usa ASF-ului!! Sa nu fie totusi prea tarziu!!!
AURELIAN
09 Sep 2014

Daca se doreste ca service-urile sa nu mai finanteze societatile de asigurare,sa multumească clientii,sa respecte cerintele aberante ale RAR si sa mai si "trăiască", atunci trebuie ascultată si parerea lor.
ADRENALIN
09 Sep 2014

Bataia e rupta din Rai. Eu zic ca aceasta metoda este singura aplicabila si eficienta in relatia cu ASF si asiguratorii. Nu vedeti ca in orice alt fel nu baga nimeni in seama pagubitii?!
DANUT
09 Sep 2014

Propunerile ASSAI sunt foarte bune, la obiect si necesare.ASF(fostul CSA) ar trebui sa protejeze, sa informeze asiguratii,si sa verifice asiguratorii sa nu faca abuzuri,dar din pacate nu face acest lucru desi incaseaza o gramada de bani.Este clar ca nu se vrea imbunatatirea situatiei.
DE LA UN BUN ROMAN
09 Sep 2014

Pe cine ar incurca acest CEETAR? Cu ce incurca un corp de experti tehnici care sa fie impartial nemanjiti de stapanii lor pentru pacalirea romanului de rand??
ASIGURAT
09 Sep 2014

Tot haosul de pe piata asigurarilor, il datoram "profesionalismului" angajatilor ASF - care s-a erijat, culmea, in aparatorul asiguratorilor !!! Cea mai buna decizie ar fi curatarea din temelii a ASF-ului de toti angajatii corupti, apoi dl.M.Negritoiu sa angajeze oameni competenti, care sa se implice intr-un mod profesionist in disciplinarea asiguratorilor !
TINU
09 Sep 2014

Gresit! Misu Negritoiu este capul si artizanul mentinerii acestui sistem anti client. Pestele de la cap se impute, iar la ASF pute rau de tot.
UN CETATEAN
09 Sep 2014

Mediatizati va rugam la televiziuni propunerile de modificare a normelor RCA inaintate de ASSAI, caci acestea vizeaza 5 mil.de asigurati !! ASF ne demonstreaza inca o data, ca este deranjat atunci cand i se cere sa-si faca datoria, protejand asiguratii/ pagubitii !
ERATA - UN CETEAN
09 Sep 2014

Mediatizati va rugam la televiziuni propunerile de modificare a normelor RCA inaintate de ASSAI, caci acestea vizeaza 5 mil.de asigurati !! ASF ne demonstreaza inca o data, ca este deranjat atunci cand i se cere sa-si faca datoria, protejand in schimb asiguratorii !!
PAUL
09 Sep 2014

Excelente propuneri !
DINO
09 Sep 2014

Oamenii vizionari, luptatori si curajosi trebuie promovati si nu nulitati securiste precum Misu Negritoiu.
LIVIA
09 Sep 2014

5 milioane de cetateni ai acestei tari sunt sfidati in fiecare zi de firmele de asigurari protejate de ASF. Astra si Carpatica cotizeaza greu la ASF ca sa isi conserve activitatea ilegala in piata RCA. ASF este exact ca militianul corupt care se uita in alta parte cand o batrana este jefuita in miezul zilei.
DAN
10 Sep 2014

Propunerile ASSAI sunt foarte bune,la obiect si necesare.Din pacate prea putina lume intelege importanta acestor propuneri,dar ASF ,care ar trebui sa le inteleaga si sa le aplice nu doreste acest lucru.Pur si simplu refuza sa-si faca datoria pt. care sunt platiti exagerat de mult,sfidind pe toata lumea.
AURICA
10 Sep 2014

Decizia de adoptare a propunerilor inaintate de ASSAI catre ASF reprezinta testul suprem pt ASF pt a-si dezvalui adevarata identitate. Aceste propuneri ar fi trebuit sa vina din partea ASF, dar acum mai are o sansa sa spele rusinea, adoptandu-le. Propunerile ASSAI sunt intr-un mod atat de evident pt protectie legala a pagubitilor RCA incat nu mai exista un echivoc in adoptarea lor.Acesta este si testul final pt Negritoiu:va adopta aceste masuri conforme cu scopul cu care a fost creata ASF sau va merge mai departe cu prietenii de la asigurari.
PAGUBIT
10 Sep 2014

ASF, prin acest presedinte M.Negritoiu, mai are o sansa de a demonstra intregii natiuni ca este in slujba asiguratilor/pagubitilor, si nu a asiguratorilor pe care-i protejeaza cu orice ocazie ! Sfat pt.dl.Negritoiu: domnule Negritoiu, daca nu vreti sa va pierdeti scaunul, nu ignorati propunerile ASSAI !!
TUDY
11 Sep 2014

Modul in care va reactiona ASF la propunerile ASSAI reprezinta testul final pt apartenenta ASF la companiile de asigurari. Propunerile ASSAI sunt firesti, si concepute in sprijinul legal al pagubitului RCA. Ele nu reprezinta un abuz in favoarea pagubitului RCA, ci niste masuri de bun simt si de aceea sunt foarte greu de contestat. Invit pe toti cei carora le pasa de ce se intampla in acest domeniu sa initiem un referendum pt sprijinirea aplicarii masurilor propuse de ASSAI si sa continuam sa ne spunem parerile noastre vis a vis de ce se intampla in acest sector important de activitate care vizeaza interesele a 5 milioane de romani.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz