2020-06-02 17:44

SEVERINENI, aici sunt banii Dumneavoastră! Cum a plătit PRIMĂRIA orașului, pentru 5 luni de termoficare, bani cât pentru o CENTRALĂ TERMICĂ nouă

 |  12:16
SEVERINENI, aici sunt banii Dumneavoastră! Cum a plătit PRIMĂRIA orașului, pentru 5 luni de termoficare, bani cât pentru o CENTRALĂ TERMICĂ nouă

Afară este primăvară, sezonul friguros a trecut însă, după o iarnă traumatizantă, locuitorii din Drobeta Turnu Severin se gândesc cu groază că este posibil ca și următoarea să fie la fel, cu apă caldă și căldură pe sponci, la bunul plac al unor autorități care risipesc banii comunității pe soluții falimentare, în timp ce noua centrală termică, realizată de un investitor privat, stă nefolosită.

De altfel, celor 90.000 de severineni li s-a reamintit recent că pot retrăi oricând coșmarul din iarna care abia s-a încheiat. Chiar dacă temperaturile erau încă scăzute, Primăria Severin a tăiat încălzirea și apa caldă cu o săptămână înainte de sfârșitul lunii martie, termenul anunțat inițial.

Motivul invocat a fost faptul că nu mai sunt bani pentru păcură. Aceasta era utilizată la cazanele termocentralei, care au fost închiriate de Primăria Drobeta Turnu Severin, împreună cu echipamentele de distribuție, de la falimentara RAAN, contra unei sume totale uriașe – 4.192.922 lei, fără TVA, conform HCL 75/2016 (vezi FACSIMIL 1).

Culmea este că, deși decizia de a plăti lunar sume exorbitante pentru această „cârpeală” a fost strict a Primăriei - în condițiile în care noua centrală termică, mult mai eficientă și care putea livra gigacaloria la un preț de aproape trei ori mai mic, era parțial gata încă din noiembrie -, vina pentru situația actuală este aruncată de primar în spinarea severinenilor, cei care l-au ales, acuzați acum că nu-și plătesc la zi facturile.

Un primar INCOMPATIBIL și niște funcționari incompetenți

Ziarul PUTEREA a scris recent, pe larg, despre războiul aberant pe care Primăria Severin și actualul primar, Marius Screciu (foto), îl duc cu investitorul Alfa Ground Solutions.

În timp ce se vaită permanent în presa locală pe tema faptului că severinenii nu plătesc, iar Primăria a ajuns din cauza asta pe butuci, primarul Screciu - încă în funcție deși a fost găsit incompatibil de ANI încă de acum un an - insistă să caute niște miraculoase soluții care există, deocamdată cel puțin, doar în capul său, în timp ce o ignoră cu obstinație pe cea aflată chiar în fața ochilor săi.

Alfa Ground Solutions a prezentat Primăriei, încă de la începutul lunii decembrie, un grafic de furnizare a energiei termice (vezi FACSIMIL 2) la prețul prevăzut în contractul de concesiune (168 lei/Gcal), de circa 2,5 ori mai mic decât prețul plătit de autorități în aceată iarnă. Evident, documentul a fost ignorat de primar și de funcționarii din jurul său care au continuat să refuze, în mod nejustificat și abuziv, respectarea obligației contractuale de cumpărare a energiei termice produse de noua centrală. Devenind astfel răspunzători, așa cum le-a transmis și investitorul (vezi FACSIMIL 3), de faptul că prețul mult mai mare plătit de Primărie pe gigacalorie îi afectează direct, „material și moral”, pe cetățenii municipiului.

 

RĂZBOI juridic real, dar cu motive inventate

 

Acum, investitorul Alfa Ground Solutions este în plin război juridic cu Primăria Severin, care l-a înștiințat că reziliază contractul de concesiune pe 20 de ani, pe motiv că centrala nu a fost finalizată la data de 2 februarie 2017, cum era prevăzut.

Ca și cum simpla întârziere a unui termen de construcție poate pune capăt unui contract de concesiune încheiat pe 20 de ani. Atunci penalitățile de întârziere ce rol mai joacă într-un contract?

Mai mult, dacă chiar s-ar ține cont de realitate, Primăria ar trebui să fie cea care să plătească penalități investitorului.

Din cauza funcționarilor de acolo, care acum încearcă să-și acopere incompetența cu hârtii, predarea efectivă a terenului de 25.000 mp, pe care trebuia ridicată centrala de către investitor, a fost întârziată cu nu mai puțin de 131 de zile - peste temenul de 15 zile convenit prin contract.

Astfel, în loc de 17 decembrie 2015, terenul, de fapt o fostă groapă de gunoi, a fost predat abia în data de 27 aprilie 2016, fiind salubrizat de către investitor (peste 44.000 de metri cubi de deșeuri de construcții), și nu de către Primărie, așa cum era prevăzut în contract.

Evident că, în aceste condiții, la care s-a mai adăugat și perioada de iarnă când lucrările de construcție încetează, a intervenit o depășire a termenelor, deși aceasta a fost limitată cât s-a putut. Investitorul poate asigura în acest moment, prin capacitățile deja finalizate, toate necesitățile de căldură și apă caldă orașului, fiind pregătit să facă acest lucru și atunci când va veni sezonul rece.

PRIMĂRIA a găsit „vinovații”: locuitorii care nu plătesc și investitorul care nu se lasă alungat

 

Dar toate aceste lucruri nu contează pentru primarul Screciu și colegii săi. Ca să-și acopere deciziile eronate cu hârtii și să arate că de fapt nu există nicio altă soluție mai bună, iar severinenii sunt condamnați să plătească scump „frigul”, Primăria Severin a trecut recent la represalii.

Nu doar împotriva locuitorilor, deja pedepsiți cu tăierea anticipată a agentului termic, ci și împotriva investitorului Alfa Ground Solutions căruia, după notificarea de reziliere a contractului de concesiune, i se cer acum și daune în valoare de 12.083.975,95 lei, fără TVA, „contravaloarea costurilor efectuate pentru producerea energiei termice în luna februarie 2017”.

Altfel spus, o companie din România, care s-a angajat pe banii ei și cu finanțare de la o bancă, tot românească, să construiască o centrală termică, se trezește acum, când centrala este gata, că rămâne fără concesiune și, în plus, este pusă să plătească ouăle sparte de Primăria Severin, cea care i-a „sabotat” în mod activ investiția. Asta în timp ce locuitorii orașului stau în frig și fără apă caldă și sunt acuzați că nu plătesc, de parcă Primăria nu pe banii din impozitele lor își testează incompetența.

Dacă facem un simplu calcul aproximativ, rezultă că Primăria Severin a plătit în perioada noiembrie 2016 – martie 2017, aproape 60 de milioane de lei, fără TVA, o sumă cu adevărat imensă, dacă avem în vedere că investiția în noua centrală termică, cea construită de Alfa Ground Solutions, este cam de același nivel. Altfel spus, primarul Screciu și compania au plătit pentru cinci luni de termoficare cât a costat o centrală termică ridicată de la zero. Halal administrație, spaima banilor nu altceva! Măcar așa au și severinenii ocazia să vadă pe ce se duc banii lor, punct cu punct, și cine semnează pentru aceste cheltuieli (vezi FACSIMIL 4). Așa, ca să știe măcar cui să ceară socoteală dacă și la iarnă apa rămâne rece și caloriferele înghețate!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-04-10

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine