2019-08-20 17:41

Şi aruncaţi în stradă, şi neplătiţi. 10.000 de poliţişti vor fi disponibilizaţi, fără salarii compensatorii

 |  19:04
Şi aruncaţi în stradă, şi neplătiţi. 10.000 de poliţişti vor fi disponibilizaţi, fără salarii compensatorii

Ministrulde interne, Traian Igaş, a declarat ieri că personalul MAI ce va fidisponibilizat în 2011 nu va obţine salarii compensatorii, ci doar ajutoaresociale şi includerea într-un program de reconversie profesională. "Ceicare vor fi disponibilizaţi vor beneficia de acel program de reconversie. Nuputem vorbi în acest moment de salarii compensatorii, practic situaţiaeconomică nu ne permite să facem ceea ce s-a întâmplat în trecut, şi anume sădăm acele salarii compensatorii într-o cifră destul de mare", a spus Igaş.

Ministrula mai susţinut că prin reorganizarea structurilor MAI nu va fi afectatăsiguranţa publică, ci din contră se urmăreşte modernizarea sistemului de ordinepublică astfel încât populaţia să beneficieze de un grad de siguranţă mai mare.În ceea ce priveşte mediul rural, Igaş a susţinut că nu vor fi desfiinţateposturile de poliţie, ci va fi menţinut un singur poliţist, maxim doi, care săasigure permanenţa, iar restul personalului va forma o serie de structuriregionale de poliţie. Ministrul internelor, Traian Igaş, a fost audiat, ieri,de membrii Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, pe temadisponibilizărilor din minister, pe tema aderării la Schengen, precum şi cuprivire la cercetarea de către DNA a fostului secretar general din MAI,Laurenţiu Mironescu. La audieri au mai venit Marian Tutilescu, şefulDepartamentului Schengen din MAI, şeful DGA Jenică Arion Ţigănaşu,reprezentanţi ai DGIPI, precum şi alţi reprezentanţi ai conduceriiministerului.Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, va fiaudiat, din nou, săptămâna viitoare de către deputaţii din Comisia de Apărarepe tema restructurărilor din minister, precum şi cu privire la aderareaRomâniei la Schengen, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Comisiei, GeorgeScutaru.

Potrivitlui Scutaru, audierile vor avea loc la sediul MAI, unde deputaţilor din Comisiade apărare le vor fi prezentate date privind reducerile de personal pe fiecarecategorie şi structură în parte.O altă temă care va fi abordată în cadrulîntâlnirii de săptămâna viitoare va fi şi problema aderării ţării noastre la spaţiulSchengen,urmând să fie abordat şi cazul Laurenţiu Mironescu, fostulsecretar general al MAI, arestat pentru fapte de corupţie. Pe de altă parte,deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat că este de părere că norma de hranănu are cum să fie tăiată doar pentru luna iunie, ci măsura va fi prelungităpână vor fi făcute disponibilizările.

Aparatul central,redus la 1.000 de salariaţi

MinistrulTraian Igaş a declarat, la finalul audierii în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor,că i-a informat pe parlamentari despre activitatea sa din ultima perioadă laconducerea instituţiei, preluând totodată câteva idei venite din parteaacestora. De asemenea, Igaş a adăugat că, în cadrul întâlnirii, le-a precizatdeputaţilor din Comisie că numărul celor care vor trebui să plece din ministereste de aproximativ 10.000, iar disponibilizările vor avea loc în următoareledouă luni. Întrebat în cadrul căror structuri se vor opera disponibilizările,ministrul internelor a afirmat că, în urma acestor măsuri, numărul angajaţilordin aparatul central al MAI va scădea, pentru prima oară în ultimii 20 de ani,sub 1.000. Igaş a adăugat că noile organigrame au fost, în mare parte,aprobate, iar în teritoriu se ştie deja, în mare parte, câţi oameni vor părăsiministerul. Traian Igaş a specificat că există bază legală pentrudisponibilizarea celor 10.000 de angajaţi ai MAI, atât în baza modificăriloraduse statutului poliţistului, cât şi prin adoptarea unor hotărâri de Guvern.Oficialul a amintit şi că reducerea normei de hrană la 130 de lei este o măsurătemporară, luată pentru luna iunie, iar sumele tăiate urmează să fie recuperateîn semestrul al doilea, adăugând şi că persoanele care rămân în minister dupădisponibilizări vor beneficia de toate drepturile băneşti acordate prin lege.

De altfel,vicepreşedintele Comisiei de apărare, George Scutaru, a adăugat că circa 200 deangajaţi ai aparatului central vor fi disponibilizaţi. Totodată, Scutaru aprecizat, după audierea lui Igaş, că numărul total de posturi radiate din MAIeste de 30.000, însă aproximativ 10.000 sunt ocupate efectiv.

Sindicaliştii au oprit protestele pânămâine

SindicatulNaţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din MinisterulAdministraţiei şi Internelor a decis, în urma discuţiilor avute marţi cu TraianIgaş, suspendarea mitingului de protest cel puţin până vineri, când lideriiorganizaţiei se vor întâlni din nou cu ministrul. Potrivit preşedintelui SNPPC,Marin Gruia, mişcarea de protest a fost suspendată, pentru că ministrul internelorTraian Igaş a luat în considerare,în cadrul întâlnirii de marţidupă-amiază,propunerile sindicatului privind restructurarea unităţilorsubordonate ale ministerului şi a promis că vineri dimineaţă vor fi discutatedetaliile. Printre propunerile agreate de conducerea MAI şi care ar urma cavineri să fie discutate în detaliu se numără şi cea ca absolvenţii din ultimiiani ai şcolilor de poliţie care vor să demisioneze să nu fie puşi la plataşcolarizării. De asemenea, autosuspendarea din structurile MAI este o soluţieagreată de conducere, iar sindicatul a promis că va strânge toate cererile dinţară într-o săptămână.

Lideriisindicatului au cerut totodată ministrului de interne să aprobe pensionareacelor care îndeplinesc condiţiile legale, cu obligaţia ca peste trei aniaceştia să primească compensaţii. Toate aceste propuneri, dar şi altele,susţine Marin Gruia, vor fi discutate din nou vineri dimineaţă, începând cu ora9.00, cu conducerea MAI.

Patru poliţiştiau intrat în greva foamei

Totodată,cei patru angajaţi ai MAI care marţi au intrat în greva foamei au renunţat şiei la această formă de protest. Reamintim că patru angajaţi ai MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor (MAI) au intrat în greva foamei, marţidupă-amiază, declarând că vor renunţa la această formă de protest doar atuncicând conducerea ministerului le va soluţiona cererile. Cei patru angajaţi aiMAI - o femeie care lucrează la Cadastru, un poliţist din Hunedoara şi doipoliţişti din Bucureşti - au declarat că au ales această formă de protest faţăde disponibilizări şi de scăderea salariilor poliţiştilor. Cei patru considerăcă există suficiente soluţii pentru a evita concedierile şi tăierile salariale,însă acestea nu ar fi luate în considerare de conducerea ministerului. PreşedinteleSNPPC Marin Gruia a declarat săptămâna trecută, că liderii sindicatului auhotărât ca, începând de luni, 6 iunie, să picheteze zilnic, pe termennelimitat, sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în semn de protestfaţă de decizia de reducere a normei de hrană a angajaţilor MAI. "Amhotărât în şedinţa extraordinară ca, începând de luni, în faţa Ministerului deInterne, să organizăm zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, mitinguri de protest faţăde decizia ministerului de a tăia normade hrană. Am fost sunaţi de foarte mulţi colegi de-ai noştri din ţară carene-au spus că vor înceta activitatea. În momentul de faţă, prin aceastădecizie, avem poliţişti şi angajaţi ai MAI care câştigă sub 1.000 de lei",a declarat Marin Gruia.

Gruia aspus că SNPPC a solicitat Primăriei Capitalei autorizaţie pentru o lună, dupăcare acest termen va fi prelungit până când problema banilor va fi rezolvată."Facem apel la toţi angajaţii ministerului să participe la acesteproteste, fie că sunt, fie că nu sunt membri (ai sindicatului, n.r.)", apunctat Gruia. Drepturile salariale ale angajaţilor MAI au fost diminuateparţial în luna iunie, urmând ca banii reţinuţi să fie restituiţi începând cutrimestrul al treilea în limitele bugetare şi în funcţie de deschiderile decredite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639249-10-20

Mai multe imagini:
Şi aruncaţi în stradă, şi neplătiţi. 10.000 de poliţişti vor fi disponibilizaţi, fără salarii compensatorii
zoom
Parerea ta...

SILE
09 Iun 2011

Eu nu le-as plinge atita de mila. In Romania au fost milioane de disponibilizati fara nici un fel de compensatii.Si era previzibil sa se ajunga aici pentru ca nu s-au facut reforme reale bazate pe o legislatie teafara, care sa elibereze forta vie a natiunii.Am putea spune ca peste 4 milioane de romani au fost aruncati afara din tara(spre norocul lor)si majoritatea lor au inteles ca se poate trai si altfel. O zi buna !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray