2019-11-19 02:48

Situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile!

 |  21:01
Situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile!

Robert Veress

Teamnet și Siveco sunt cele două firme din IT care au lucrat pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în perioada în care DNA spune că Ana Maria Pătru, președintele instituției, este acuzată că a primit șpagă 275.000 de euro, pentru atribuirea unor contracte și pentru trafic de influență pe lângă ministrul Economiei din cabinetul Emil Boc 2 - Ion Ariton. Pătru a încasat 225.000 de euro de la una dintre firme și 50.000 de euro, de la cealaltă. DNA nu a formulat încă acuzații la adresa persoanelor juridice și nici nu le-a nominalizat, însă Teamnet și Siveco, respectiv Sebastian Ghiță și Irina Socol, sunt principalii suspecți. Atât Teamnet, cât și Siveco, sunt contractante și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Siveco e implicată în informatizarea sistemului încă de la început, Teamnet a fost cooptată anul acesta. La cum arată situația în acest moment, pare că situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile de acum înainte, dacă nu se vor lua măsuri radicale.

Imaginați-vă informatizarea autorităților publice din România ca un parazit care intră într-o relație de simbioză vitală cu organismul parazitat – moare parazitul, moare și gazda. Procesele de informatizare, acolo unde s-a putut -și s-a putut mai peste tot-, au fost astfel gândite, încât același grup de firme (Siveco și/sau Asesoft/Teamnet) să se ocupe de cele necesare. Nu doar la început, ci pe un termen nedefinit… chiar la infinit. De exemplu, la Casa de Sănătate, de informatizare s-au ocupat HP și omniprezenta Siveco. Scoaterea completă din ecuație a celor două firme care au pus pe roate Sistemul Informatic Unic Integrat – SIUI, ar paraliza efectiv activitatea CNAS, cu consecințe incalculabile.

S-a încercat înlocuirea parțială a HP cu Teamnet, dar dovada faptului că a fost o mutare hazardată este în ce se întâmplă cu funcționalitatea cardului de sănătate în ultima perioadă. Practic, în ultima lună, cardul a fost utilizat mai mult în modul off-line, fapt care îngreunează enorm activitatea în întregul sistem medical, cu răsfrângere asupra sănătății pacienților, a promptitudinii serviciilor de care aceștia pot beneficia. De altfel, în acest moment, nici HP și nici Teamnet nu se ocupă de sistemul informatic al cardului de sănătate (CEAS). HP a realizat sistemul și i-a asigurat o perioadă de timp service-ul (multă vreme chiar cu titlu gratuit, sperând în obținerea contractului de mentenanță). În martie 2016, mult timp după ce contractul de service a expirat, CNAS a organizat o licitație pentru mentenanța sistemului.

Licitațiile pentru mentenanța platformei care permite verificarea calității de asigurat a unei persoane în baza codului numeric personal (CNP), respectiv pentru CEAS, au fost câștigate de Teamnet International, la sfârșitul lunii iunie 2016. Factorul hotărâtor în desemnarea firmei câștigătoare, în dauna HP și a altor competitori, a fost prețul. În loc de 27,2 milioane de lei net, suma estimată de CNAS, Teamnet s-a angajat să execute toate lucrările contractuale pentru o sumă cu aproape cinci milioane mai mică, de 22,3 milioane. Problema e însă că Teamnet nu deține licențe pentru niciun produs HP dintre cele care au fost utilizate la realizarea platformei CEAS. și nici cotațiile pentru produsele software.

La începutul lunii noiembrie, după a treia cădere în cascadă a SIUI, Radu Țibichi, președintele CNAS, a precizat că problema sistemului e de ordin fizic: au căzut unele componente hardware, care nu pot fi înlocuite imediat, fiindcă nu se găsesc în țară! Nu se găsesc, pentru că cei din CNAS care au realizat contractele pentru SIUI nu au prevăzut disponibilitatea lor imediată!

Teoretic, dacă în momentul primei căderi majore a SIUI (luni, 10 octombrie, ora 10), ar fi fost în vigoare contractul cu Teamnet, firma controlată de deputatul PRU, Sebastian Ghiță, ar fi avut obligația de face sistemul să funcționeze, plătind despăgubiri pentru orice întârziere. Însă, deși licitația a fost încheiată în iunie, iar rezultatul acesteia, contestat în instanță, a fost confirmat de magistrați încă din luna septembrie, contractul nu e încheiat nici în prezent, iar CNAS refuză să vorbească despre cauze, cum refuză să ofere alte informații în afara celor din declarațiile președintelui Țibichi. De pildă, cu două săptămâni în urmă, am adresat următoarele întrebări, mai multor persoane din structura CASAN, inclusiv prin biroul de presă: „Care sunt, exact, problemele tehnice ale sistemului? Cum se face că, în pofida operațiunilor de „consolidare” a sistemului, după întreruperea de 73 de ore în funcționarea acestuia, din perioada 10 - 13 octombrie 2016, s-a produs o nouă întrerupere, marți, 1 noiembrie, ora 9? Există soluții ca, pe actuala infrastructură, să se găsească soluții pentru ca asemene incidente să nu se mai producă, în viitor (cel puțin nu cu aceeași frecvență)? Sau este necesară o nouă infrastructură - practic, construirea unui sistem de la zero? Ce resurse (estimare de cost) și cât timp estimați că va necesita o consolidare reală a sistemului?”. Încălcând legea accesului liber la informațiile de interes public, CNAS refuză să răspundă în termenul legal de 10 zile și nici nu oferă un termen de răspuns.

Ce spun procurorii DNA  referitor la situația de la AEP

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 noiembrie 2016, a inculpatei PĂTRU ANA MARIA, președinte al Autorității Electorale Permanente, iar la data faptelor vicepreședinte al aceleiași instituții - funcție cu rang de secretar de stat, pentru săvârșirea a 3 infracțiuni de trafic de influență și 2 infracțiuni de spălarea banilor”, arată DNA.

În ordonanţa procurorilor se spune că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni, întrucât inculpata, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul Autorităţii Electorale Permanente, ar putea influenţa desfăşurarea anchetei penale prin sugestionarea depoziţiilor martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că inculpata ar încearcă să ascundă mijloace materiale de probă.

“De asemenea, măsura luată de procurorii anticorupție este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, raportat la modalitatea de săvârşire, cuantumul obiectului infracţiunilor de corupţie (aproximativ 275.000 euro), implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos. (…) La data de 16 noiembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria urmează să fie prezentată Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se spune într-un comunicat de miercuri, al DNA. În aceeaşi zi, pe seară, Ana Maria Pătru a fost de altfel arestată preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei Tribunalului Prahova, însă decizia nu este definitivă.

În comunicatul de marți se detaliau faptele de care este acuzată d-na Pătru: „În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanţii unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. Bucureşti.  În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum şi că va susţine societatea să  obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2009, suspecta Ana Maria Pătru a disimulat proveniența sumei de  210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să  obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta  Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.

Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziţionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane”.

Ana-Maria Pătru a fost ridicată de polițiștii care au pus în executare mandatul de aducere de la o vilă din Voluntari, Ilfov, casă care nu apare în declarația de avere a președintei. Soțul ei, Florin Ștefan Pătru, director general al firmei Chempro Chemicals, suspectată de căpușarea combinatului Oltchim, a fost urmărit și oprit în trafic, în Râmnicu Vâlcea. Conform unor surse judiciare, s-a spus că dl. Pătru tocmai luase din casa din satul Vlădești actele firmei folosite acum 8 ani la spălarea banilor din care s-a cumpărat apartamentul din București. E vorba de un apartament de 95 mp, care apare în declarația de avere a Anei Maria Pătru - cel evaluat la 210.000 de euro.

Cum aflăm de implicarea Teamnet și Siveco

Marți dimineață, procurorii DNA Ploiești au organizat patru descinderi în acest dosar. Una la sediul AEP și la 3 locuințe ale familiei Pătru, un apartament din București, o vilă din localitatea ilfoveană Voluntari, de unde a fost ridicată pentru audieri Ana-Maria Pătru și o casă din Vlădești, județul Vâlcea.

În comunicatul oficial al DNA nu s-au precizat firmele de la care șefa AEP ar fi încasat mita, însă, surse judiciare, citate de mass-media, au arătat că e vorba de achiziționarea unor servicii IT de către AEP, în perioada 2008-2015. Acesta este un indiciu destul de bun, întrucât AEP a încheiat contracte pentru servicii IT cu două firme: Teamnet și Siveco.

AEP a încheiat un prim contract cu Teamnet International în anul 2008, în valoare de 5,8 milioane de lei. A urmat un contract de 4,8 milioane de lei, în 2012. Cu Siveco (Irina Socol) s-a încheiat un prim contract tot în 2008, de 2,5 milioane, un al doilea contract în 2009, de 5,3 milioane și un al treilea contract în 2012, de 7,1 milioane. La propunerea PDL (partid din care a făcut parte și care a propulsat-o în cariera administrativă), Ana Maria Pătru a devenit președinte AEP în 2012 (anterior, așa cum se precizează și în comunicatul DNA, Pătru a fost vicepreședintele AEP). Doi ani mai târziu, AEP a mai contractat servicii IT de la Asseco, o companie corelată cu Siveco. Suma pusă la bătaie: 5,8 milioane de lei.

Conform cotidianului Evenimentul Zilei, reținerea șefei AEP s-ar fi făcut în urma unui denunț al Irinei Socol. Șefa Siveco, condamnată definitiv, la doi ani și șase luni de închisoare, pentru evaziune fiscală, este cea care ar fi furnizat probe și pentru incriminarea și ulterior condamnarea lui Relu Fenechiu, fost deputat și ministru liberal al Transporturilor în cabinetul Ponta, în perioada decembrie 2012 – iulie 2013. De notat că Fenechiu era condamnat în dosarul Transformatorul în iulie 2013 (când a și fost forțat să demisioneze), dar a continuat să exercite trafic de influență în beneficiul Siveco până în ianuarie 2014, înainte de condamnarea definitivă (la cinci ani de închisoare) și încarcerarea sa.

Conform Flux24.ro, Irina Socol s-a întâlnit duminică cu Ana Maria Pătru având tehnică de interceptare asupra sa. Discuţia ar fi avut loc într-o cafenea timp de 2 ore, timp în care Socol i-a amintit lui Pătru despre discuţiile din trecut privind contractele. Se pare că această discuţie ar fi devenit o probă suplimentară pentru DNA.

Iohannis: „O surpriză foarte, foarte neplăcută”

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a declarat foarte surprins de reținerea șefei AEP: „O cercetare a DNA asupra șefului acestei instituții este o surpriză foarte, foarte neplăcută”. Iohannis cere înlocuirea imediată a d-nei Pătru și dă asigurări că alegerile parlamentare nu vor avea de suferit: „Nu cred că felul în care funcționează instituția va fi fundamental afectat. Este o instituție serioasă, lucrează de atâția ani cu problematica alegerilor și sunt convins că își va face treaba în continuare”.

Demisia care se impunea

Ana Maria Pătru a luat decizia de a-și înainta demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, a anunțat, marți seară, avocatul Ene Cristian. ''Doamna Ana Maria Pătru, având în vedere situația juridică, a luat decizia de a-și înainta de îndată demisia din funcția de președinte AEP'', a declarat avocatul șefei Autorității Electorale Permanente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-20

Mai multe imagini:
Situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile!
zoom
Situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile!
zoom
Situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile!
zoom

Situația cardului de sănătate nu se va rezolva ani de zile!
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray