2019-10-17 13:31

Șmen imobiliar TEHNOCRAT la Ministerul Apelor și Pădurilor, parafat de guvernarea PSD

 |  14:54
Șmen imobiliar TEHNOCRAT la Ministerul Apelor și Pădurilor, parafat de guvernarea PSD

Fostul Departament al Apelor și Pădurilor a funcționat, până anul trecut, în clădirea societății “Progresul Silvic” de pe Bulevardul Magheru, nr.31, unde ani de zile a fost sediul Romsilva.

Însă, în guvernarea tehnocrată, când Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor era condus de Cristiana Palmer Paşca, s-a decis mutarea Departamentului Ape și Păduri într-o altă locație, care, deși mai puțin centrală, s-a dovedit că a costat dublu. Aranjamentul, valabil pentru patru ani, a fost parafat în guvernarea tehnocrată de ministrul Palmer Paşca și pus în aplicare, în timpul guvernului Grindeanu, de către ministrul Adriana Petcu, după transformarea Departamentului Ape și Păduri în Minister.

Rețeta de succes: acelaşi spațiu, zonă mai proastă, dar chirie dublă

Pe 11 mai 2016, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) condus de Cristiana Palmer Paşca a încheiat un acord-cadru (nr. 09/11.05.2016) cu Centrocoop Distriline SRL București, având ca obiect “închirierea unui spațiu cu destinație birouri dotat cu mobilier, utilităti și spații de parcare”.

Acordul-cadru avea o durată de 48 de luni, urmând ca în fiecare an bugetar să se încheie un contract subsecvent, iar valoarea utilităţilor să fie stabilită în funcție de consumurile lunare. Conform documentelor oficiale, mutarea efectivă în noua locație, Calea Plevnei, nr.46, a avut loc peste mai bine de un an de zile de la încheierea acordului-cadru, mai exact pe data 26.06.2017, tocmai în perioada când își începea mandatul cabinetul Tudose.

Practic, atunci pleca Adriana Petcu din fruntea Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) și venea „celebra” Doina Pană. Pentru spațiul de circa 2.200 mp de pe Bulevardul Magheru, MMAP plătea o chirie lunară de circa 10.000 de euro, la care se mai adăugau cheltuielile cu utilitățile. În noua locație, de pe Calea Plevnei, “suprafaţa închiriată este de 2.231 mp util + 300 mp pentru arhivă și depozitare”, iar chiria lunară este de 96.512,69 lei cu TVA inclus, ceea ce reprezintă circa 21.000 de euro. La o analiză simplă rezultă că valoarea chiriei lunare pentru spațiul de pe Bulevardul Magheru era de circa 10 euro/mp, iar pentru cel de pe Calea Plevnei, de aproximativ 21 euro/mp. Ca atare, s-a plecat din sediul aflat în zona centrală a Capitalei, unde era cunoscut ca “leagănul silviculturii”, și s-a mutat la fostul han al cooperației de pe Calea Plevnei, dar la o chirie dublă. 

 

De la 8 euro/mp - chirie pentru Salrom, la 21 euro/mp – chirie pentru MAP

Chiria pentru spațiul ocupat acum de Ministerul Apelor și Pădurilor din Calea Plevnei este enormă, și asta nu pentru că ni se pare nouă. În spațiul unde își desfășoară activitatea acum acest minister a funcționat până în aprilie 2017 Societatea Națională a Sării – Salrom, care a plătit o chirie lunară de doar 8 euro/mp.

Pe data de 1 noiembrie 2016, președintele Centrocoop, Ioan Crișan, transmitea către Societatea Națională a Sării SA, adresa nr. 7237 prin care îi aduce la cunoştiinţă directorului general Dumitru Matei că dorește să prelungească contractul de închiriere cu încă 24 de luni, dar, atenție, cu o chirie chiar mai mică, adică de 7,5 euro/mp, în loc de 8 euro/mp.

Acum, prin mutarea Ministerului Apelor și Pădurilor, Centrocoop primește însă o chirie de aproape trei ori mai mare decât cea achitată de Salrom. O adevărată afacere, că deh …ministerul plătește chiria din bani publici!

Acestea fiind faptele, nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce fostul ministru al Apelor și Pădurilor din Guvernul Grindeanu, Adriana Petcu, în prezent secretar de stat în același minister, n-a denunțat acordul-cadru de închiriere parafat de tehnocrata Cristiana Palmer Paşca?  Întrebarea e retorică, bineînțeles…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-10Parerea ta...

DANIEL
09 Ian 2018

Cel care a scris acest articol are nevoie sa ia lectii de matematica deoarece 21.000 euro/2300 mp inchiriati rezulta o chirie de aproximativ 9 euro/mp. cred ca autorul articoluluia vrit sa scrie ca la salrom s a facut un smen. La salrom chiria pentru 1200 mp este de 20.000 euro/luna.
VALERICA
09 Ian 2018

vai de mine
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray