2020-04-03 21:35

Statul eutanasiază spitalele

 |  19:54
Statul eutanasiază spitalele

Numeroase spitale din ţară rămân fără medicamente şi consumabilenecesare pentru tratarea pacienţilor. Motivul: casele judeţene de asigurări desănătate nu achită restanţele de milioane de lei pe care le au faţă deunităţile sanitare. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, de exemplu, aredatorii de aproximativ 7.000.000 de lei faţă de Spitalul Clinic C. I. Parhon”. Unitateaspitalicească a rămas deja fără consumabile indispensabile la secţia de dializă,dar şi pentru secţia de terapie intensivă. Conducerea spitalului susţine că varămâne fără medicamente într-o lună.

Managerii maimultor spitale se plâng că nu vor mai putea să trataze bolnavii din cauzarestanţelor pe care casele regionale de asigurări de sănătate le au faţă deunităţile sanitare. Într-o astfel de situaţie se află Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, care nu-şi poate achitadatoriile faţă de furnizorii de medicamente din cauza unor restanţe de aproape2 milioane de euro pe care le are CJAS Iaşi. Conducerea unităţii spitaliceşti atrimis o adresă către Asigurări, sperând că situaţia va fi rezolvată. “Dincauza nevalidării serviciilor lunii aprilie, a neachitării creditelor deangajament ale anului 2009 şi a finanţării mult diminuate faţă de serviciilerealizate în acest an, unitatea noastră a ajuns în situaţia de a nu mai achitade luni întregi facturile către furnizorii de produse şi servicii, fapt care vaduce, până la finele acestei luni, la blocarea întregii activităţi a spitalului”, se menţionează în documentul Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” adresat CJAS Iaşi, în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică. În adresa redactatăde cadrele medicale de la spitalul ieşean se menţionează toate datoriile CJASfaţă de unitatea sanitară. “Prinprezenta, vă facem cunoscut următoarele:valoarea serviciilor contractate pentru luna aprilie 2010 cu decontare în lunamai 2010 este de 1.825.649,51 lei; valoarea serviciilor realizate de unitateanoastră şi nevalidate de către CJAS Iaşi în luna aprilie 2010 cu decontare înluna mai 2010 este de 2.109.275,9 lei; valoarea serviciilor lunii apriliedecontate de către CJAS Iaşi în luna mai a fost de 798.165,66 lei. Faţăde cele stipulate mai sus, menţionăm că până în luna iulie unitatea noastră nua primit rezultatul serviciilor validate ale lunii aprilie cu decontare în lunamai”, se arată în adresaSpitalului “C. I. Parhon”.

Autorităţile locale se tem să preia spitalele din cauzadatoriilor

Conducerea unităţii spitaliceşti a explicat că datoriile totale faţă de“C. I. Parhon” acumulate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, până în lunaiulie a anului curent, sunt de aproximativ 5.000.000 de lei. Reprezentanţiiunităţii spitaliceşti speră să fie achitate măcar restanţele din 2009. Restanţele spitalului faţă de furnizorii deutilităţi depăşesc 1.000.000 de lei. “Suma finanţată dedumneavoastră în luna iulie a fost de 1.215.329 de lei din care 1.142.949reprezintă cheltuielile cu salariile, iar diferenţa de 72.380 este insuficientăpentru plata utilităţilor care se ridică la aproximativ 1.000.000 de lei”, se arată în acelaşi document.

Contactat deredacţia “Puterea”, managerul Spitalului „C. I. Parhon”, Adrian Covic,a mărturisit că există medicamente şi instrumente indispensabile pentrutratarea pacienţilor care nu se pot găsi în unitate. “Spitalul nostru nu poate fi preluat de autorităţilelocale din cauza datoriilor. Este pusă în pericol viaţa pacienţilor. Suntmedicamente ce nu mai pot fi achitate. Este o criză incredibilă. Deja nelipsesc materiale speciale necesare pentru realizarea dializelor sau pentrusecţia de terapie intensivă”, ne-a declarat Adrian Covic.Acesta susţine că neplata datoriilor de către CJAS afectează mai multe spitale.“Spitalele colaborează între ele. Noi facemdialize pentru mai multe spitale. CJAS nu a plătit datoriile de anul trecut. Înluna mai, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost nefuncţional timp deo lună şi l-au modificat. SIUI a fost modificat cu un act adiţional. Acestlucru este ilegal”, ne-a mai spus Covic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine