2020-08-13 05:04

STENOGRAME noi din Dosarul lui Ioan Niculae: Cum se cumpăra o Hotărâre de Guvern

 |  15:06
STENOGRAME noi din Dosarul lui Ioan Niculae: Cum se cumpăra o Hotărâre de Guvern

Stenograme pline de cuvinte obscene au fost trimise de DNA în instanţă, în dosarul care vizează tentativa omului de afaceri Ioan Niculae de a cumpăra o Hotărâre de Guvern, în 2009, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila.

La începutul anului 2009, Ioan Niculae, patronul INTERAGRO, a realizat demersuri pentru promovarea unui act normativ – HG, prin care să fie acordate subvenţii la achiziţia de îngrăşămite din producţia internă, ceea ce ar fi favorizat indirect interesele companiei sale private INTERAGRO, care deţinea pe stoc la acel moment o cantitate foarte mare de îngrăşăminte.

În acest caz este vorba de înregistrarea mai multor convorbiri telefonice în baza unor mandate de securitate naţională, în perioada ianuarie – martie 2009. În convorbirile telefonice, Gheorghe Bunea Stancu de fiecare dată susţine demersurile şi interesele omului de afaceri Ioan Niculae, promiţându-i că va realiza intervenţii la nivelul decidenţilor guvernamentali pentru a accepta să ia acea hotărâre favorabilă patronului INTERAGRO.

 Probele directe sunt 7 convorbiri telefonice dintre patronul INTERAGRO şi Gheorghe Bunea Stancu, identificate ca având legătură cu problematica critică supusă analizei.

Pasaje relevante din acest dialog sunt următoarele.

IN: Băi, sunt la Mediaş. Am fost la Transgaz la ăia. Că n-am putut să-ţi răspund, că era telefonul lăsat la secretară şi secretara nu mi-a spus.

GBS: Secretara. A! Te-ai dus pentru gaz?

IN: Da. Pentru gaz.GBS:Dar nu crezi?

IN: Auzi, măi? Dar PSD-ul n-a pus nici acuma director la Transgaz!

GBS: O să punem, măi, ai răbdare!

IN: Puneţi, măi! Cand dracu' ne vedem, măi? Băi! Pune-l, măi, pe ăla al tău să

vorbească cu Sorin!

GBS: Păi dar ce faci? Te ţii de promisiune cu?... Ce se... Cu uree?

IN: Păi sigur că mă ţin, măi! Dacă tu nu-mi dai o adresă unde s-o trimit! Că nu pot. Trebuie să-i fac nişte forme, dă-o-n gura mă-sii de uree! Trebuie să am şi eu, să fac o factură, să fac un aviz de expediţie. Chiar dacă nu contează foarte tare.

GBS: Da măi, am înţeles! Am înţeles.

IN: Pune pe cineva care...

GBS: Factura și avizul de expediție, da? Auzi? Deci eu vin pe 9, deci între 9 și 15

discutăm problema aia pe care am început-o noi, da?

IN: Da, da.

GBS: Şi dăm o fugă până acolo. Aia cu…mai las-o puţin, nu... Nu putea să spună, că nu puteam să vorbesc atunci când m-ai sunat tu.

IN: Da, măi, foarte bine. Nu. Că dă-l dracului...

GBS: Lasă, că nu e chiar aşa cum... Ăsta joacă la mai multe capete, nu e numai cu noi.

IN: N-am insistat, numai te-am întrebat. A fost o întrebare, n-a fost o insistentă.

GBS: Da. Îl putem ajuta, dar nu ştiu dacă e cazul pe el. Acuma e important să rezolvăm problema noastră, nu problema lui. Aia cu... ăla se întâmplă, să ştii!

IN: Bravo!

GBS: Aia se întâmplă. Ăsta mă înjură peste tot. Cred că îi trag o flegmă în ochi. Dă-l dracu' de ţăran prost! Nu degeaba îi spune Tărâţă. Cred că tărâţe are în cap.

IN: Aia e. Da.

GBS: Dă-l în p... mă-sii!

IN: Deci aia e confirmată din partea mea că mergem împreună acolo, da? La Insulă dacă vrei să mergem împreună, mergem împreună. Deci eu cu toată forţa vreau, da?

GBS: Păi nu ți-am spus da, măi?

IN: Mi-ai spus da. Corect!

GBS: Ţi-am spus de prima dată.

IN: Aşa. Vreau...

GBS: Dar nu e treaba! Eu nu mă duc pe mâna lu' idiotul ăsta, dă-l dracu' de panaramă! Ăsta e o panaramă de om, ce treabă am eu cu el?

IN: Auzi, Stănele? Am nevoie să-i dai un telefon lu' băiatul ăsta, că eu n-am luat telefonul lui atunci, lui Ionuţ Bazac, cum îl cheamă...

GBS: Da, măi. 07...

eventual mergi şi tu cu mine, pe data de 16 februarie.

GBS: Merg eu, că altfel te ţine ăsta... Merg eu.

IN: ...nu mă duc, dă-l în (cuvând obsec) mea! Parcă nu-i cer nimica. Îi cer să schimbe sistemul ăsta nenorocit din România, care...

GBS: Nu măi! Mergem împreună şi o rezolvăm. O rezolvăm. Nu se pune problema, o rezolvăm. Deci eu mă duc puţin la schi şi vin pe 9. Pe 8 cred că o să vin. 7-8. O să vin să stau două-trei zile în Bucureşti, că oricum am treabă, să mi-i pună pe ăştia. Am ANRM-ul, am Rezervele Statului, am la CEC, la Eximbank, am o grămadă de posturi, trebuie să mi-i pună, ştii? Trebuie să-i pună, că n-au încotro.

IN: ANRM-ul este important. O să-ţi spun eu. Am eu vreo două idei. Poate chiar trei.

GBS: Chiar trei? Dar o să discutăm. Da. O discutăm. Păi da' am locul doi pe ţară, măi!

IN: Ştiu măi!

GBS: Dă-o în p... mă-sii! Nu pot să-şi bată la infinit de mine, că dacă nu-i trag una lu' handicapatul ăla, de dracu' îl ia!

IN:Dă-l în p...!

GBS: Păi măi, el negociază pe voturile noastre, măi

IN: Când pleci măi?

GBS: Ce, măi, să negocieze el?

IN: Dă-l în p... noastră! Parcă nu ştim noi că e tâmpit? Când pleci, măi, la schi?

GBS: Acuma sunt în maşină. Sunt aproape de Bucureşti. Mă văd cu unul la marginea Bucureştiului şi intru pe autostradă, mă duc pe Valea Oltului, rămân la Sibiu, la ăla, la Conea, dacă-l ştii. Auzi, măi? Dar ce faci, măi? Demolezi tot la Slobozia aici? Am văzut că în continuare le dai jos.

IN: Du-te, măi, că nu demolez nimic. Aia este o fabrică veche, care n-a mers niciodată. N-a mers de dinainte de 89. Se numeşte Sibetra. Sibetra în România n-a mai mers din 1986 - 1987. Aia a fost dintre primele fabrici de amoniac făcute în România. Aia trebuie curăţată de acolo, tot, am luat toate pompele, motoarele, ce ne trebuia nouă pentru rezervă, iar fierul l-am vândut, dă-l în gura mă-sii, că oricum trebuie să facem curat acolo! Acolo vrem să…

Acest dialog telefonic din martie, indică şi disperarea lui Ioan Niculae de a-şi vedea problema rezolvată – adoptarea HG privind subvenţiile, dar relevă şi faptul că Gheorghe Bunea Stancu, afirmă că are influenţă, autoritate, pe lângă importanţi decidenţi guvernamentali şi politici.

Pasaje relevante din acest dialog, sunt următoarele:

IN: Alo!

GBS: Salut, frate! Ia zi, ce s-a întâmplat?

IN: Domnule preşedinte, nici când îţi dau telefon să-ţi mulţumesc nu răspunzi la telefon.

GBS: Nu. Am fost... Ei, în partid, toată lumea vrea funcţii. Şi la Bucureşti şi la Brăila, am pus la Agenţia Naţională de Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii preşedinte, la Rezervele Statului preşedinte, la RAPPS, am o grămadă. Am vreo 7-8 funcții de astea naţionale, ştii?

IN: Trebuie să vii la BUCUREŞTI să stăm de vorbă, STĂNELE, că avem mai multe.

GBS: Stai, măi, că mă interesează subiectul şi pe mine! Îţi dai seama că mă interesează subiectul ăsta, că e foarte important şi interesant subiectul. Dar mai avem şi altele de discutat. Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu pe care ... (se referă la ministrul Ilie Sârbu)

IN: Da.

GBS:Acela cu subvenţiile.

IN: Da.

GBS: Înțelegi? Și i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.

IN: F... în pe mă-sa de nenorocit!

GBS: Păi cum măi? Eu am pierdut atunci nopţi cu el, fii convins! Băi, trebuie să voteze, f... în ... pe mă-sa să-l ... de nenorocit! Şi dacă voiam, îl puneam pe... dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tânipit am fost, m-am luat după alţii, ca să nu mai zic după cine. Dă-i în p…

IN: Ați făcut mare greşeală cu ăsta, dar... Oricum, eu vin acuma...

GBS: Ai răbdare puţin că, dacă nu rezolvă Insula Mare a Brăilei... I-am şi spus: Băi, dacă nu-mi rezolvi lucrurile, în trei zile apare pe site! Bine. Vedem săptămâna viitoare. Dacă nu ţi-l fac eu pe ăsta de mănâncă chibrite, ştii?

IN: Vrei să facem o prinsoare amândoi? Nu va rezolva nimic, pentru că este o jigodie, e un nenorocit, e un laş.

GBS: Dar nu contează ce spune el, măi! Eu am alte chestii. Voturile sunt la mine şi ei vor funcţiile. Nu ştiu dacă m-ai înţeles.

IN: Da, da.

GBS: Iar eu nu mă joc cu chestiile astea, ştii? Şi ei ştiu destul de bine că cu mine... Deci dacă lui Ilie îi e frică de cineva din partid, îi e frică de mine! Că eu nu îi fac nimic, că eu n-am putere să fac ceva, dar îl bag în morişcă în Comitetul Executiv şi-l desfiinţez. Şi pe argumente, nu pe vorbe, ştii? Da. Ia zi!

IN: Vreau să scrii câteva judeţe, Brăila şi ce mai ai tu. Găseşte-mi, fie prin colegi de-ai tăi, preşedinţi de Consilii Judeţene... La tine, la Brăila, o să depozitez cea mai mare cantitate. Vreau să aduc vreo 8-10 mii de tone, chiar mai mult, de uree.

GBS: Ei, adu-mi mai multe! Că vreau să bag şi eu pe Bursa Agrirom, aia, să fac şi eu un business. Ţi-am spus că vreau să iasă. Mi-a dat doar un milion de euro...

IN: Păi pe Bursa Agrirom vreau să fac.

GBS: Da, măi, da.

IN: Trebuie să-mi găsesc spaţiu de depozitare. Plătesc eu transportul, ţi-l aduc acolo.

GBS: Da.

IN: Dar trebuie să ne întâlnim amândoi. Trebuie să vorbim.

În acest dialog, se face vorbire în mod explicit despre persoane, funcţii, demersuri. În acest sens, relevante sunt următoarele pasaje:

IN:Alo!GBS: Da.

IN: Măi, ai reuşit să vorbeşti cu idiotul ăsta? Bagă azi?

GBS: Nu. Nu răspunde. Am încercat. Nu răspunde. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbeşti? De Ilie Sârbu, nu?

IN: De Sârbu, da.

GBS: Da măi. Nu mi-a răspuns.

IN: Ia vezi pe cine ai tu acolo, pentru că eu am iar veşti proaste, că s-a internat în spital, l-a lăsat pe ăsta, pe Harbuz, ca s-o plimbe. S-o mai plimbe o săptămână, două, că după aia zice: Băi, nu se mai poate da în luna aprilie cu îngrăşăminte!

GBS: Măi, dar ăsta e chiar nenorocit!

IN: E nenorocit rău!

GBS: Vorbesc cu Geoană, măi!

IN: Vorbeşte cu Geoană!

GBS: Da. îl sun pe Geoană.

IN: Şi spune-i altfel lui Geoană: Băi, sunt pregătiţi ăştia pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti, să te întrebe unde sunt ăia 15 milioane pe hectar pe care i-ai promis în campanie!

GBS: Da, dar PDL-ul vrea?

IN: Păi dacă a găsit şi banii! I-a pus în Buget. La extrabugetare. Zice: rezerva bugetară pentru prima rectificare sunt 1,080 miliarde de lei, deci 250 de milioane de euro, numai pentru îngrăşămintele cu azot, pentru însămânţările de toamnă.

GBS: În p... Lasă că vorbesc cu...

IN: Deci sunt banii. Că prima dată se fofila că nu i-a găsit banii Pogea. După aia, când i-a găsit banii Pogea, a început el să dea declaraţii. Că au întrebat ăştia ai noştri la Bruxelles, la purtătorul de cuvânt de la Comisia Europeană. Şi a zis: Domnule, avem veşti date de Ministrul Agriculturii român că n-aţi fost de acord cu subvenţionarea pentru îngrăşăminte că şi aşa avem o situaţie critică. Şi a zis: Nu e adevărat. Noi am răspuns. Un singur răspuns a făcut Bruxelles-ul la o societate din România, la un ziarist de la ziarul Bursa, din România. Nu ştim cine e ăla. Nu ne-a făcut nicio solicitare, nici ministrul Agriculturii, nici nimeni. Nici măcar nu ne-a întrebat dacă suntem sau nu de acord.

GBS: Aha! Am plecat de la Transporturi. Acuma am mai mult timp şi mă ocup de treaba asta.

IN: Măi, ocupă-te, că e vitală. Şi pentru toată lumea, şi...

GBS: Am înţeles. Dar e bună şi pentru noi.

IN: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Zi-i: Dacă nu intră până luni, s-a dus.

GBS: Deci trebuie o Hotărâre de Guvern care să...

IN: Mâine vin până la tine să-ţi spun cu cine am vorbit de dimineaţă. Şi-ţi dau nişte veşti mai multe. Mâine, dacă e nevoie, vin până la tine, da?

GBS: Da. Auzi? Ăsta ce trebuie să facă? O să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?

IN: E făcută Hotărârea de Guvern. Şi el o plimbă de o lună jumate, nenorocitul ăsta! Deci are banii în Buget...

GBS: Nu, dar spune-mi ce scrie în Hotărârea de Guvern?

IN: Hotărârea de Guvern spune că fiecare care a însămânţat în toamna anului 2008 culturi de toamnă primeşte echivalentul a 1,8 lei pe kg şi echivalentul a patru saci de îngrăşăminte pe hectar.

GBS: Am înţeles.

IN: Deci Hotărârea e făcută. E făcută de mult, nu de acuma. Dar ăsta n-o bagă în Guvern. Deci toată lumea din Guvern zice: Băi, nu putem noi, că e de la Agricultură! Dacă nenorocitul ăsta nu vine cu Hotărârea s-o bage pe ordinea de zi, nu putem noi de la Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Cultelor să băgăm noi Hotărârea de Guvern. Dacă e pe Agricultură, trebuie s-o bage Ministrul Agriculturii.

GBS: Da măi, am înţeles. Gata. E clar.

IN: Deci trebuie s-o semneze, s-o bage în Guvern. Toată lumea din Guvern e de acord că trebuie să semneze. Inclusiv şeful mare. Numai el n-o bagă.

GBS: Poate să-l ia la p... şi Boc dacă vrea să-1 ia, dar...

IN: L-a luat de trei ori şi a zis: Da, da, da, cum face el. Şi n-a băgat-o. Să se acopere, a dat pe Uniunea Europeană. Uniunea Europeană zice: Noi nu ştim, domnule. Nu ne-aţi făcut nicio solicitare oficială în acest sens.

GBS: Aha! Hai că vorbim, da? Mă apuc acuma de treabă.

IN: Apucă-te, te rog frumos!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-02

In legatura cu acest articol...

STENOGRAME: Cum dădea Ioan Nicolae ordine PSD-ului și Guvernului
Parerea ta...

AVOCATUL POPORULUI
03 Mai 2016

CINE DRACU ERAU SEFII RASPUNZATORI SI A TINUT DOSARUL ATITIA ANI , SA DISTRUGA ECONOMIA SI SA DISPARA BANI ? TRADARE DE TARA .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz