2020-04-03 08:46

UPDATE. Stenogramele discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc, Dan Şova şi Mitică Iliescu zguduie PSD şi implică numele premierului într-o schemă de trafic de influenţă

 |  21:01
UPDATE. Stenogramele discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc, Dan Şova şi Mitică Iliescu zguduie PSD şi implică numele premierului într-o schemă de trafic de influenţă

Ionuţ Mureşan

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi şeful de campnie al lui Victor Ponta, Dan Şova, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie într-un nou dosar de trafic de influenţă, în legătură cu „jocurile de culise” din PSD. Surse judiciare afirmă că, pe de-o parte, Viorel Hrebenciuc este suspectat că i-ar fi cerut lui Dan Şova – în schimbul ajutorului acordat pentru a accede la şefia PSD – să iniţieze un proiect privind amnistia, pentru ca el şi Miron Mirtea să scape de închisoare. În schimb, Dan Şova ar fi promis că îl va determina pe ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc să iniţieze un asemenea proiect. Pe de altă parte, Viorel Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) Dumitru Iliescu, promiţându-i acestuia, în schimb, că-i va angaja fiica, de profesie arhitect, într-o instituţie publică.

Citeşte şi: 

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, “şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse”. Potrivit unor surse judiciare, respectivul coleg de partid al lui Hrebenciuc este Dan Şova. Procurorii DNA i-au interceptat pe cei doi vorbind despre amnistie, în interceptări fiind pronunţat şi numele lui Victor Ponta.

Citeşte şi: 

Amnistia, durerea lui Hrebe

“Viorel Hrebenciuc (VH): Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem ceva cu amnistia. Uite şi tu, mă, că…

Dan Şova (DS): Amnistie şi graţiere, obligatoriu.

VH: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

DS: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnule preşedinte, trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…

VH: Clar că te impui. Orice aprobă partidul ai forţă imensă, Dane, ascultă ce-ţi spun. Nu sunt nebun, cel mai mare partid. E solid, ascultă-mă ce-ţi spun. Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane.

DS: Partidul merge.

DS: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu, în primul rând.

VH: Asta e problema.

DS: Este negativ.

VH: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu. În rest, nu am o problemă. Practic şi normal că mă focusez pe tine. E şi Vali Zgonea…

Şova îl amestecă pe Ponta

DS: Da, ce facem cu Vali?

VH: Hai să-ţi spun o chestiune. O să fii preşedinte. O să ai – pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi. Că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la Guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru. Sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi. Nu ai ce să faci, boss.

DS: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

VH: Da, că e de ăsta, la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul. Aia e cheia succesului la Marian.

VH: Dane, orice telefon îi dai este influenţare. Dacă eu sunt pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu?  Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare.

DS: Da, da.

VH: Deci, automat, suntem beliţi (…)

DS: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

VH: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

DS: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.”

Şefia PSD, la schimb cu Legea amnistiei

Atât Hrebenciuc, cât şi Şova s-au prezentat, luni, la sediul DNA, unde procurorii le-au adus la cunoştinţă calitatea de suspecţi în cauză. Procurorii susţin că, în timpul întâlnirii care a avut loc în 17 octombrie, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Şova să se asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său din PSD ar fi acceptat-o. DNA a precizat că propunera a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru “a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”. Potrivit unor surse judiciare, acest “membru reprezentativ al partidului” este Miron Mitrea, în contextual în care instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Dan Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al PSD, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

“Cârtiţa” din DNA

Hrebenciuc este suspectat şi pentru că ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate de DNA faţă de el, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină diverse foloase necuvenite pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii. Surse judiciare afirmă că Viorel Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al SPP Dumitru Iliescu, acesta cerând şi obţinând de la un angajat al Direcţiei informaţii despre interceptarea deputatului. Dumitru Iliescu a fost şef al SPP în perioada 1990-1996. Acesta l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii. În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Ponta: “Toată lumea e egală în faţa legii!”

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, întrebat despre situaţia juridică a lui Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, că el nu se ocupă de aceste lucruri, ci de guvernarea ţării, Ponta adăugând, cu referire la faptul că cei doi sunt membri PSD, că toată lumea e egală în faţa legii. “Nu mă ocup eu de lucrurile astea, eu trebuie să mă ocup de guvernarea ţării, de viaţa dumneavoastră de zi cu zi”, a spus Ponta. În condiţiile în care jurnaliştii i-au spus că Hrebenciuc şi Şova sunt şi membri PSD, el a răspuns: “Toată lumea e egală în faţa legii”. Premierul a mai spus că numele său apare în interceptările DNA din 2010, de când deţine funcţia de preşedinte al PSD. Întrebat dacă se află în interceptările DNA în cazul lui Viorel Hrebenciuc, premierul a răspuns: “Dar cum s-ar putea să nu fiu?”

Foto: Lucian Curelariu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-21Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
20 Oct 2014

De fapt toata colcaiala asta de serpi si guzgani cu cozile imbarligate este din decembrie 1989 si se numeste "REVOLUTIA O CIOARA VOPSITA CARE NASTE PUI VII" Adica guzgani,serpi si tot felul de dihanii care se bat pe banii si resursele Romaniei,toti proveniti din "sistemul ticalosit" de dinainte de 1989 care a devenit "democratia originala si capitalismul de cumetrie" Adica un fel de tziganie de Bangladesh care infesteaza toata Uniunea Europeana cu coruptie si spalare de bani furati din bugetul Romaniei,bineinteles cu inalta protectie de la NATO Trailes Bahtalo Europa,tzaptzarap mankatzash
DIANA
20 Oct 2014

SOVA, LUATE-AR DNA-UL CAT MAI REPEDE.MAI FUSESI SI MINISTRU LA TRANSPORTURI SI MAI VISAI CA TE INTORCI.VAI DE NOI SI VAI DE TINE.CURAND O SA-I TII DE URAT LUI FENECHIU.NEMERNICILOR. ASA SA VA AJUTE DZEU.ACUM SUNT HOTARATA SA-L VOTEZ PE IOHANNIS. MERITA.
CE DIALOG MISTO!
20 Oct 2014

Reies chestii simpatice: 1. VAL (adica schnautzerul de Dragnea cu tot Teleormanul lui...)trebuie dat pe val(ul) istoriei sefiei psd-ste pentru ca imprastie energii negativiste:) 2. Cu alt VAL, zis Vali Zgonea - merge treaba in epoca post-Victoriana, nefacand pe M.Viteazu! 3. Lui Marean care 'este', ca sa nu si-l faca dusman, trebuie sa-l gadile la calcaie, sub barbie, pe scafarlie....
EI...
20 Oct 2014

Cum e bagat pe teava si Tov.Ponta! S-a specificat ca s-a facut presiuni vorbindu-se deja cu Tonta, pentru a-l convinge pe Min.Justitiei sa intervina ca sa dispara dosarul, cum disparu' nu in vremuri deja apuse, si Bechetelu'!
IAR MITREA,
20 Oct 2014

"membrul reprezentativ al partidului" sa faca BINE sa si-o ia peste MEMBRU in puscarie...CU EXECUTARE! Ete-al draq! La cate-a facut, nu poate sa stea ca un BARBAT in puscarie 2 ani?! Eu i-as fi dat 20 de ani! Si nu e singura magarie in care este implicat! Mai e treaba cu UGSR-ul in care este super-implicat alaturi de avocatul boborului! Campaniile PUTEREA a scris despre asta, pana i s-a uscat cerneala!
DE ULTIMA ORA!!!
21 Oct 2014

La Summitul de la Bucuresti al "The ECONOMIST" (cea mai prestigioasa publicatie economica din lume), ieri, mai multi lidri europeni au remarcat progresele vizibile facute de economia Romaniei, in ultimii 2 ani, sub Guvernul PONTA! La mai MARE!!!
HANIBAL
21 Oct 2014

Cine poate face un afis electoral cu Ponta inconjurat de PENALII lui ? iar sub el sa scrie:asta sunteti domnule
DUMITRASCU
21 Oct 2014

Cine poate face un afis electoral cu Elena UDREA sub BASESCU, "prestand", iar de jur imprejur, toti ceilalti penali portocalii: VIDEANU, BLAGA, ANASTASE, BERCEANU-BERCOVICI, "PINALTI"-GH. STEFAN, PLACINTA si multi, multi altii? Titlul afisului: ASTA sunteti, "doamna"!
GIGI
21 Oct 2014

Este apa de ploaie ce prezentati voi. Adica Finu suna pe Nasu sa o angajeze pe fata lui si gata.....se scufunda PSD-ul. Ne credeti prosti ? Aha, ca multa lume are boala pe Hrebenciuc se stie, dar cazul asta este o constructie atat de hilara.....Pai cata lume nu stie ca telefoanele sunt interceptate.....iar un fost sef de serviciu secret vorbeste pe telefon de interceptari , cand stie ca este interceptat !!! Pe cine prostiti voi ? Simtiti ca se scufunda corabia porocalie si atacati PSD -ul din toate pozitiile in punctele cele mai slabe ......
CE TE MIRI, GIGI?!
21 Oct 2014

ca au fost prosti vorbind in continuare stiind totusi, ca-s interceptati?! Pai, vorbeau cu toate astea...fiindca are o logica: ei se cred NEMURITORI in f-ctie, niste dumnezei mai mici care fac pe toata lumea, MUCI! Ce zici? P.S. Si daca ceea ce-au facut LA VEDERE - nu reprezinta un adevarat TUN, inseamna ca n-ai ochi de vazut, urechi de auzit!
CE FACI, LABARE BASIST?
21 Oct 2014

Iti pui singur intrebari si-ti raspunzi tot tu, in cele doua postari de mai sus? Esti dus cu capul, de la prea multa LABA, mai ales aia de la miezul noptii, cand te prinde ma-ta mare, in baie, dupa usa si-ti plesneste palme grele peste ceafa ta de hidrocefal-oligofren, sarmane! Hai, marsh inapoi in baie, dupa usa! :) :) :)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine