2020-02-27 07:47

STUDIU de CAZ. Lady Harvard, Avicola Buzău şi cacealmaua profitului reinvestit

 |  21:01
STUDIU de CAZ. Lady Harvard, Avicola Buzău şi cacealmaua profitului reinvestit

Mihai Pâlşu

În Monitorul Oficial de vineri, 25 aprilie 2014, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă privind scutirea la impozitare a profitului reinvestit, act normativ a cărui perioadă de aplicare este 1 iulie 2014 - 31decembrie 2016. În acest context legislativ, am decis să efectuăm un studiu de caz; unul extrem de grăitor, pentru a demonstra că la Ministerul Finanţelor - ca, de altfel, la multe alte ministere -, nimeni nu vrea să facă o simulare serioasă înainte de a modifica legislaţia. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor - Lady Harvard, cum am numit-o noi -, crede că scutirea de impozit a profitului reinvestit va ajuta societăţile comerciale şi va reduce evaziunea. O idee bună, dar lipsită de fundament. Astăzi vă oferim un argument forte: industria producătorilor şi comercianţilor de produse din carne de pasăre unde profitul este foarte mic! Dar de ce se ambiţionează ministrul Petrescu să promoveze o cacealma, când foarte bine ar putea să reducă TVA de la 24 la 5-10%? Răspunsul este evident: pentru că rezolvă o mare problemă de propagandă PSD. Victor Ponta, premierul Guvernului din care face parte şi Lady Harvard, a făcut promisiuni măreţe în urmă cu mai bine de doi ani. După 800 de zile, poporul a primit doar firimituri, iar particularii - motorul economiei – nici o lege „energizantă” care să le dea aripi. Ba mai mult, au apărut două taxe exorbitante: pe carburant şi pe stâlp. Studiul PUTEREA are concluzii cutremurător de cinice, aidoma caracterului guvernanţilor noştri care mint fără să clipească. Din cele 22 de „avicole” analizate, nici măcar una nu are profit demn de reinvestit. Vă oferim un exemplu grăitor, în care patroni sunt doi români, Stanca şi Gruia, cu acelaşi prenume, Bogdan. Este vorba despre Avicola Buzău SA, cu o cifră de afaceri anuală de peste 47 de milioane de euro, dar cu profit de numai... 16.000 de euro!!! Nota Bene. Avicola Buzău SA este deţinută de sereleul Aaylex Trading şi este listată la bursă unde nu face nici o brânză!

Interese divergente

Profitul reinvestit nu generează venituri pentru patronii lacomi, ci oftică. O invidie normală dacă luăm în calcul că, la fiecare leu din profitul obţinut, patronul dă la stat 16 bănuţi. O scurtă explicaţie: în cazul TVA, patronii escroci susţin menţinerea cotei de 24%, pentru că la un milion de euro pot evaziona împreună cu şefii ANAF fix 240.000 de euro, pe care să-i împartă 30/70%. În schimb, cei 16% din profit nu mai pot fi evazionaţi uşor, ci doar prin reducerea bazei de impozitare, adică prin reducerea profitului!

Revenind la tema noastră, putem spune că la marile concerne, gen OMV-PETROM, unde mulţimea acţionarilor este extrem de eterogenă, iar împărţirea dividendelor este aşteptată cu încredere an de an, scutirea profitului reinvestit este o soluţie de luat în calcul mai ales atunci când se doreşte extinderea firmei.

Dar la societăţile - fie ele şi pe acţiuni şi listate la BVB - precum Avicola Buzău, acţionarii autohtoni sau arabi au alte interese, astfel că profitul nu reprezintă o mare aşteptare. Din contră! S-a dovedit că profitul le încurcă socotelile.

Prima CONCLUZIE: Cota de 24% de TVA este extrem de favorabilă escrocilor şi inspectorilor ANAF care le oferă protecţie evazioniştilor la solicitarea unor lideri politici, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit, cota de 16%, nu este „fiabilă” pentru acţionarii lacomi.

Piaţă bună de jumulit poporul

Industria producătoare de carne de pasăre a înregistrat în ultimii 8 ani o dezvoltare de 60%. În acest timp, preţul la poarta abatorului a crescut cu peste 12,5%, adică cu 1,38% anual, iar exportul s-a mărit cu circa 966%, potrivit datelor oficiale INS.

Cu toate „aviarele” declanşate strategic de ministrul Flutur, avem o piaţă de desfacere uriaşă de carne de pasăre, în care acţionează 22 de mari „avicole”, cum sunt: Transavia - cotă de piaţă de 14,09%, Ave Group - 6,99%, Agricola Bacău - 6,36%, Avicola Buzău - 6,50%, Agrisol - 6,06%, Avicola Crevedia - 4,93% etc.

A doua CONCLUZIE: Avem producători şi piaţă de desfacere, preţurile la magazin sunt de nivelul celor din Vest, se învârt bani foarte mulţi în industria producătoare de carne de pasăre, iar uneori acţionarii ajung la galere. Vezi cazul arestaţilor Ramir Ghaziri şi Bou Ezzedinne de la Avicola Crevedia, societate aflată în insolvenţă - infractori protejaţi de politicienii Ion Stan şi Florin Popescu şi de şeful AJFP Dâmboviţa, Emilian Rusu.

Bilanţuri la indigo

Aşadar, patronii celor 22 de „avicole” NU au realizat, de ani buni, profituri remarcabile. Dacă studiem graficele evoluţiei bilanţurilor celor „22”, descoperim că par trase la idigo. Toate, dar absolut toate au cheltuielile aproximativ egale cu veniturile. Culmea, uneori profitul este negativ, adică s-a mers în pierdere, iar patronii „au venit cu bani de-acasă”, an după an, cum le place lor să spună în interviurile date unor reviste simandicoase, unde toţi afaceriştii sunt exemplari şi extrem de eleganţi în fotografiile prelucrate în Photoshop - până la proba cu procurori.

Pentru a nu fi acuzaţi că trucăm adevărul, vă oferim graficele cu evoluţia bilanţurilor celor mai bogate 17 „avicole” româneşti. Vom descoperi o tactică dragă tuturor patronilor din industria producătoare de carne de pasăre: profit cât mai aproape de zero.

Astfel, PUTEREA sare în ajutorul ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, oferindu-i informaţii şi analize „beton”, pe care ar fi trebuit să i le dea consilierii plătiţi regeşte din bani publici. Oare consilierii ministeriali şi personali cu ce s-or ocupa?

A treia CONCLUZIE: Afacerile cu carne de pasăre sunt rentabile pentru patroni, pentru inspectorii ANAF care oferă protecţie şi pentru politicienii bişniţari, dar nerentabile pentru muncitorii care sunt prost plătiţi şi, evident, pentru Bugetul de Stat, tras în ţeapă sistematic, an de an!

Bogdan Stanca face jocurile

Bogdan Stanca, alături de Bogdan Gruia, este unul dintre acţionarii binecunoscutei Avicola Buzău. Această societate pe acţiuni este listată la BVB şi face parte din Grupul CocoRico, holding controlat de… sereleul Aaylex Trading, sereleu deţinut în cote egale de… cei doi Bogdani, Stanca şi Gruia.

Despre Bogdan Stanca vă putem spune că este un patron desprins din celebrul serial american de aventuri „Incoruptibilii”. Cum probabil aţi ghicit, Bogdan Stanca nu este inspectorul Eliot Ness, ci gangsterul Al Capone. Evident, păstrând proporţiile, pentru că Stanca nu este nici asasin şi nici nu comandă asasinate.

Nu, Bogdan Stanca este doar un şiret evazionist, un afacerist ţepar din liga gulerelor albe, un manipulator şi corupător de şefi ANAF şi lideri politici prin intermediul unor personaje extrem de dubioase, ce au o „firmă” de PR binecunoscută de procurori: Răzvan & Doru.

Grupul CocoRico din care face parte şi Avicola Buzău are o mulţime de firme de pe tot palierul industriei producătoare de carne de pasăre, în aşa-numitul sistem integrat: „avicole”, ferme, abator, distribuţie internă şi externă, magazine, parc auto, FNC, marketing etc.

Conform datelor oficiale, Bogdan Stanca este preşedintele CA al Avicola Buzău. Dar pentru că are multă putere de muncă, Stanca este şef şi peste firmele Aaylex Trading, Aaylex Distribution, Aaylex Prod, Aaylex Fresh, Aaylex Management şi Avis Lipia. Şi, desigur, acţionar!

A patra CONCLUZIE: Bogdan Stanca este direct răspunzător de toate actele emise de societăţile enumerate mai sus. Stanca alături de Gruia este vinovat de deturnarea de fonduri, de neplata ratelor la diversele împrumuturi, de neinformarea BVB despre problemele şi plasamentele neperformante cu care se confruntă Avicola Buzău, de evaziunea fiscală, de lipsa profitului, de efectuarea de cheltuieli ilegale, dar prinse în bilanţurile contabile etc.

Deturnare de fonduri!

Din informaţiile noastre, Avicola Buzău a obţinut de la BCR un împrumut pentru dezvoltarea liniilor de producţie. În aceeaşi perioadă, Avicola Buzău a împrumutat sereleul Aaylex Trading cu circa 5 milioane de euro, pentru construirea unui complex de locuinţe – „Dante Bucureşti”.

L-am întrebat pe Bogdan Stanca: „Puntem vorbi despre o deturnare de fonduri? De ce Aaylex Trading, SRL-ul pe care îl conduceţi şi unde sunteţi acţionar, nu a returnat împrumutul către Avicola Buzău, societate pe acţiuni unde sunteţi preşedinte şi acţionar prin intermediul Aaylex Trading?”. Până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns, deşi i-am trimis lui Bogdan Stanca aceste întrebări cu suficiente zile în urmă.

Aici merită să observăm că o parte din magazinele din Grupul CocoRico-Aaylex - circa 30 de magazine împrăştiate prin Bucureşti şi Buzău - au fost devalizate cu largul concurs al inspectorilor ANAF din cadrul DGFP Buzău, direcţie condusă până în 2013, cu o „mână forte”, de Ilie Liviu Constantin. Grandiosul şef Ilie avea chiar o vorbă de duh: „O aripă Coco alunecă bine cu un Petromar” - aluzie la contrabanda cu alcool pe care a păstorit-o directorul DGFP Buzău până când a fost „dat în fapt” la DNA de către unul dintre subordonaţii săi.

Înainte de a merge mai departe cu studiul nostru, îi mai oferim doamnei ministru Ioana Petrescu o informaţie tare ciudată: celebra societate pe acţiuni şi listată la BVB, Avicola Buzău, este deţinută de un sereleu, Aaylex Trading, deţinut la rândul lui de cei doi Bogdani, Stanca şi Gruia. Pentru a încurca iţele afacerii, Stanca şi Gruia sunt acţionari sau directori şi la alte firme din Grupul CocoRico-Aaylex. Vă lăsăm pe dumneavoastră, doamnă ministru, să vă delectaţi cu facturile şi biletele la ordin încrucişate, cu cheltuielile absurde, cu plata unor despăgubiri ciudate sau cu TVA-ul „răscolit” de grupul amintit!

A cincea CONCLUZIE: BCCO, DIICOT sau DNA au o pâine albă imensă de mâncat dacă se sesizează din oficiu în urma analizei realizate de PUTEREA şi dacă investighează afacerile derulate în ultimii ani de firmele din Grupul CocoRico-Aaylex. Pe lângă banalele devalizări şi evaziuni, deturnarea de fonduri va fi o mană cerească pentru procurori. Vor avea chiar o dublă surpriză, una cu iz european şi alta de sorginte dâmboviţeană! De care o secţie specializată pe evaziune fiscală din  SRI are habar!

BCR şi insolvenţa

Din datele oficiale emise sub semnătura lui Bogdan Stanca, Avicola Buzău a obţinut în anul 2013 un profit de circa 14.600 euro la o cifră de afaceri de aproximativ 47 milioane de euro - vezi graficul evoluţiei bugetului pentru Avicola Buzău.

În contextul în care Avicola Buzău nu a achitat nici o rată din împrumutul contractat de la BCR, l-am întrebat pe afaceristul Stanca:

„1. Cum veţi putea contracara o eventuală solicitare a BCR de intrare în insolvenţă a Avicola Buzău?

2. Cât de puternic va fi balastul împrumutului de 5 milioane de euro acordat de Avicola Buzău acţionarului său majoritar Aaylex Trading şi nerecuperat?

3. Avicola Buzău este listată la bursă. De ce nu aţi informat BVB că aveţi probleme majore cu restituirea împrumutului acordat de BCR şi că aţi făcut un plasament de 5 milioane de euro într-un proiect ce s-a dovedit falimentar? Consideraţi că astfel de informaţii nu trebuie cunoscute de jucătorii de pe bursă?”

4. În luna mai 2011, valoarea unei acţiuni era de 0,0413 lei, pentru ca trei ani mai trâziu, în mai 2014, o acţiune să valoreze 0,0257 lei. Conform graficului evoluţiei acţiunilor din ultimii trei ani, acţiunile Avicola Buzău s-au depreciat cu circa 50%, deşi compania a fost supusă unui amplu proces de modernizare, iar producţia a crescut simţitor. Cum explicaţi această scădere dramatică a acţiunilor Avicola Buzău pe BVB?”.

Patronul Bogdan Stanca s-a ferit să dea vreun răspuns întrebărilor noastre, dar poate va avea succes noul preşedinteal ASF, Mişu Negriţoiu, mare specialist în combaterea fraudelor pe Bursa de Valori.

A şasea CONCLUZIE: BCR are o problemă majoră de rezolvat: să sesizeze DNA pentru faptul că patronul Bogdan Stanca a deturnat 5 milioane de euro din împrumutul acordat. De asemenea, ASF trebuie să analizeze comportamentul preşedintelui CA al Avicola Buzău în relaţia cu BVB.

În fine, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, trebuie să solicite efectuarea unei inspecţii financiare asupra firmelor din Grupul CocoRico-Aaylex. Aşadar, BCR, Negriţoiu şi Petrescu, dacă vor să ne demonsteze că sunt ADEVĂRAŢI LIDERI într-un stat democrat, trebuie să acţioneze în consecinţă: banca - pentru a-şi proteja acţionarii, Negriţoiu - pentru a stopa jocurile ilegale pe bursă, iar Petrescu - pentru a reduce evaziunea fiscală.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-30
Parerea ta...

BINE BAIETI
30 Iun 2014

sa vad daca am inteles Noi platim carnea la pretul lor ia ei nu dau inapoi taxele platine de noi. Iar cei care ar trebui sa nu le permita acest lucru, adica doamna ministru Petrescu impreuna cu sefii Anaf, iau degeaba lunar salariu platit tot de noi. alti baieti destepti
A OPTA COCLUZIE
30 Iun 2014

Doamna Harvard nu poate sa miste in frontul PSD. Noi vom continua sa platim preturi mari la produse alimentare, energie si benzina, iar EI, cum bine a punctat "bine baieti", se indestuleaza fara sa pateasca nimic. Acum Ei nu mai au frica de nimic. Aici ne'a adus politica.
CASCAVAL
30 Iun 2014

ROMANI, NU VA LASATI PACALITI DE ACESTI IMPOSTORI BORFASI CARE NE CONDUC !! IESITI IN STRADA, DACA ESTE NEVOIE !! PONTA SI CAMARILA - AFARA DE LA GUVERNARE !! TICALOSILOR !!
TARE
01 Iul 2014

Ministrul ioana Petrescu tocmai ce dat unda verde la afacerea Intralot si Loteria romana. cine crde ca ministrul Petrescu, aceasta Lady Harvard, va putea sa reduca evaziunea fiscala este total naiv. Diaconu face legea, Petrescu este o fraiera cu staif
INSPECTOR PROFRAUDA SI PROSPAG
16 Iul 2014

Doamna ministroaie unde e spaga noastra cinstita, muncita si binemeritata ? Vrem liber la spagi grase! Ne este vesnic foameee!!!
BITOANA SORIN IONEL
19 Noi 2014

Spunti d lor ceva si despre ab construct
MARIANA SUCIU
19 Noi 2014

Ce vreti sa aflati despre cat a furat gruia bogdan cu ab construct?va spun eu
CLAUDIU TULEI
19 Noi 2014

Mariano nu da din casa
GINA NICULAE
19 Noi 2014

Despre banii negriiai luigruia va spun eu tot
NELU NEAGU
19 Noi 2014

Eu va spun cat se fura la metrou
IULIAN PLESA
19 Noi 2014

Eu va pot spune cat s a furat la cuponul de autostrada de la cernavoda
BOGDAN GRUIA
19 Noi 2014

Ba prostilor,toti ati furat.gura mica
ANDREA POPESCU
19 Noi 2014

Da,dar nu cat tine
DNA VEGHEAZA
31 Mai 2016

Nenorocitul de Bitoana sorin Ionel a furat un million euro de la ab construct iar sluga credincioasa Vladu Sorin vruia si el ceva de acolo...
ATOTSTIUTOR
18 Mai 2018

Asta care a furat un million jumate de euroi -bitoana f sorin ionel cand o sa faca puscarie. ....vreau sa se faca dreptate
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine