2019-09-18 17:04

Surprizele furtului de medicamente pentru cancer pulmonar, în valoare de 1,7 milioane de euro, din depozitul aflat pe A1

 |  11:14
Surprizele furtului de medicamente pentru cancer pulmonar, în valoare de 1,7 milioane de euro, din depozitul aflat pe A1

PUTEREA a semnalat recent că dintr-un depozit de pe Autostrada București-Pitești a dispărut, în conditi surprinzătoare, o cantitate însemnată de medicamente foarte scumpe destinate pacienților bolnavi de cancer pulmonar, produse ale firmei Roche România.

Însă, de la o zi la alta, apar tot mai multe surprize privind dispariția acestor medicamente, iar, după primele cercetări ale polițiștilor giurgiuveni, se ridică tot mai multe semne de întrebare asupra acestui furt.

 

Reacția lapidară şi târzie a păgubitului Roche România

 

În data de 25 octombrie 2018, din depozitul operatorului logistic H. Essers România, aflat la KM 23 de pe Autostrada București-Pitești, au dispărut 959 de cutii de Tarceva 150 mg, în valoare totală de 7.566.682 de lei, adică aproape 1.700.000 de euro, aparținând firmei Roche România. Practic s-au furat  479 de cutii de Tarceva 150 mg din seria B4365B02, care vor expiră în octombrie 2021, și 480 de cutii de Tarceva 150 mg, seria B4313B04, al căror termen de valabilitate expiră în aprilie 2020. Surprinzător, deși furtul a fost înregistrat pe camerele de supraveghere ale depozitului, inclusiv faptul că hoții aveau cagule pe cap, păgubitul, adică Roche România, a constatat dispariția medicamentelor abia după două zile. Mai mult, răspunsul Roche România către PUTEREA adâncește și mai mult misterul dispariției acestor medicamente. „Cantitatea ce a dispărut din depozitul H. Essers Logistics SRL reprezintă necesarul de tratament al pacienților români, pentru aproximativ 6 luni și jumătate. Valoarea estimată a prejudiciului este de 7,8 milioane RON. Compania noastră a informat în cel mai scurt timp, atât Poliția Română care investighează în prezent cazul-cât și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, cu privire la această situație. Facem toate demersurile necesare pentru reaprovizionarea de urgență cu acest medicament, un transport special ce acoperă necesarul de tratament al pacienților români pentru aproximativ 4 luni, urmând a sosi spre sfârșitul lunii noiembrie”, este punctul de vedere al firmei Roche România. Dar, păgubitul nu face nicio precizare despre data când s-a constatat dispariția medicamentelor și nici când a fost sesizată Poliția Română și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Ulterior, Inspectorarul Județean de Poliție Giurgiu a adus câteva clarificării extrem de importante despre dispariţia acestor medicamente.

 

IPJ Giurgiu: „Furtul fusese comis cu două zile înaintea sesizării Poliţiei”

 

 „La data de 27 noiembrie a.c., în jurul orei 20.45, prin S.N.U.A.U.  s-a primit o sesizare cu privire la faptul că a fost spart depozitul unei societăți comerciale  din localitatea Bolintin Deal, județul Giurgiu, iar din interior au fost sustrase medicamente. Polițiștii din cadrul Secției nr. 3 de Poliție Rurală Bolintin Vale s-au deplasat la fața locului unde au constatat că aspectele sesizate se confirmă , bunurile fiind sustrase din depozitul unei societăți ce are ca obiect de activitate închirierea de spații către societății comerciale care comercializează medicamente. Cu ocazia activităților investigative și de cercetare, la fața locului efectuate de investigatori și specialiști criminaliști s-a stabilit că furtul fusese comis cu două zile înaintea sesizării organelor de poliție, totodată fiind obținute mai multe date de interes operativ ce sunt exploatate în cadrul dosarului penal constituit.

Inițial s-a reclamat furtul unei cutii cu medicamente, fără a se cunoaște conținutul și valoarea acesteia, ulterior, din verificările efectuate, stabilindu-se că din depozit au dispărut medicamente, însă reprezentanții acesteia au omis să sesizeze organele de urmărire penală”, se precizează în comunicatul IJP Giurgiu. De asemenea, trebuie precizat că Agenția Naţională a Medicamentului care trebuia informată imediat după dispariția medicamentelor, a fost anunţată la aproape două săptămâni de la comiterea furtului, adică pe 14 noiembrie 2018

 

Proprietarii medicamentelor nu au comunicat nici până acum un prejudiciu cert către Poliție

 

La ora actuală, polițiștii giurgiuveni au constituit un cerc de suspecți și „sunt desfășurate activități de cercetare penală, sub coordonarea unui procuror de supraveghere, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat”. Dar, potrivit IJP Giurgiu, până la acest moment, „proprietarii medicamentelor (n.r. - Roche România) nu au comunicat un prejudiciu cert”. În schimb, Roche România ne-a transmis că „valoarea estimată a prejudiciului este de 7.8 milioane RON”. Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA, cercetarea penală a acestui dosar a demarat sub coordonarea unui procuror controversat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale, dar, ulterior, speța a fost declinată spre competenţă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu. De asemenea, există informații că un important politician din zona Giurgiu depune eforturi mari pentru mușamalizarea acestui furt. În limbaj medical, acest furt se încadrează în categoria importurilor paralele, adică există posibilitatea foarte mare ca aceste medicamente să fie reintroduse pe piața românească prin intermediul distribuitorilor. Practic, sunt șanse foarte mari ca cele 28.770 de comprimate Tarceva de la Roche România, aflate în cele 959 de cutii depozitate la operatorul logistic H. Essers România de la KM 23 de pe Autostrada București-Pitești, adică de pe raza administrativă a localităţii Bolintin Deal, județul Giurgiu, să reintre în circuitul medical de la noi sau din străinătate.   


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray