2019-12-06 05:42

Suspiciuni de fraudă la Ministerul Fondurilor Europene

 |  21:01
Suspiciuni de fraudă la Ministerul Fondurilor Europene

Ionuţ Mureşan

Procurorii anticorupţie au descins, luni dimineaţă, la Ministerul Fondurilor Europene, la autorităţi de management al fondurilor UE, la societăţi comerciale şi la persoane fizice într-un dosar care vizează fraude la finanţări europene şi falsuri comise în perioada 2007-2013. Douăzeci şi trei de percheziţii au avut loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Timiş, Caraş-Severin şi Teleorman.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a confirmat că echipele DNA sunt prezente în sediul instituţiei, spunând că aşteaptă să afle ce proiecte sunt vizate. Ministrul a precizat că la ultima verificare a procurorilor a fost vorba despre documente false depuse la dosar de cei care au solicitat finanţare europeană. “La ultima verificare a DNA pe astfel de proiecte a fost vorba de documente aduse în fals de către cei care încercau să primească fonduri europene, în special legate de partea de calitate, documente false cu care ei se prezentau la structurile care gestionau fondurile europene pentru a obţine proiecte cu finanţare europeană. Într-un final s-a dovedit că ei nu puteau să obţină, s-au respins acele solicitări, dar au folosit documentele false atunci când au dorit să obţină fonduri europene. Atunci a fost acea speţă. În legătură cu ce se întâmplă astăzi nu pot să vă spun, pentru că încă nu ştiu exact proiectele verificate şi speţele respective. Vin cu documente false, ştiind că nu poţi să ai datorii la stat atunci când aplici pentru fonduri europene şi probabil că asta este o încercare de a înşela structurile europene şi a obţine fonduri europene”, a declarat Eugen Teodorovici. Ministrul a precizat că deocamdată nu are informaţii că ar fi vizaţi angajaţi din minister, dar în cazul în care va exista această situaţie, de a fi puşi sub acuzare angajaţi, aceştia vor fi suspendaţi din funcţii, conform procedurilor. „Nimeni nu este mai presus de lege, cine greşeşte trebuie să plătească. Este o chestiune clară privind fondurile europene”, a adăugat Teodorovici.

Proiecte cu probleme, la Timişoara

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals. Din cele 23 de percheziţii, patru se desfăşoară la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane. Potrivit unor surse judiciare, cele patru instituţii unde au loc percheziţii sunt Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (AM-POSCCE) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest din Timişoara. Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a spus că este vorba despre patru proiecte, dintre care unul a fost propus pentru reziliere, iar altul nu a fost avizat pentru plată. “Procurorii DNA au cercetat documentele pentru patru proiecte pe Creşterea Competitivităţii Economice preluate de la fostul Minister al Economiei şi care acum sunt la Ministerul Fondurilor Europene. Este vorba despre trei contracte şi unul aflat în rezervă. Din cele trei proiecte, unul a fost propus spre reziliere şi unul nu a fost avizat pentru plată. Percheziţiile nu au vizat instituţia noastră, ci aceste proiecte. Procurorii au ridicat acte”, a declarat Sorin Maxim. Potrivit unor surse judiciare percheziţiile de luni au fost efectuate într-un dosar amplu al DNA central, care vizează fraude cu fonduri europene. Presa locală din Timişoara scrie că, în acest dosar, au avut loc percheziţii la una dintre cele mai importante case de schimb valutar din centrul oraşului, Streliţia, precum şi la hotelul care poartă acelaşi nume, ambele unităţi fiind controlate de familia comisarului-şef Vasile Staicu, fostul şef al serviciului secret al Poliţiei Timiş, filiala locală a celebrului “Doi şi un sfert”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray