2020-07-03 14:51

Țeapă patronală incredibilă, luată de Dăncilă chiar la Palatul Victoria

 |  16:49
Țeapă patronală incredibilă, luată de Dăncilă chiar la Palatul Victoria

Pe agenda publică a premierului Viorica Dăncilă figura miercuri, de la orele 17.00, o întâlnire cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului Român (CNPR). Dar, miercuri seară, Biroul de presă al Guvernului ne-a comunicat că premierul s-a întâlnit cu o altă structură patronală, care nu are reprezentivitate din punct de vedere legal, și, colac peste pupăză, a fost reprezentată la întâlnirea de la Palatul Victoria de personaje controversate și chiar certate cu lege.

Adică, Dăncilă a fost păcălită de colaboratorii săi că să se întâlnește cu o mare confederație patronală, dar, în realitate, a fost vorba doar despre o `fantomă` de patronat, ceea ce înseamnă că toată întâlnirea a fost manevră ieftină de imagine, adică o „țeapă”.

Întrevedere sau șușanea?

„Prim-ministrul Viorică Dăncilă și mai mulți membri ai Cabinetului s-au întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai Confederației Patronatului Român, la inițiativa premierului, întrevederea având ca principal obiectiv relansarea și imbunătățirea dialogului dintre Executiv și mediul de afaceri, informează un comunicat al Guvernului”. Numai că, pe site-ul Executivului se anunțase o întâlnire cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului Român (CNPR), și nu cu cei ai Confederației Patronatului Român. Surpriza mare a fost că la întâlnirea cu premierul Dăncilă, la care au participat și vreo 7-8 miniștri, Confederația Patronatului Român a fost reprezentată de două personaje extrem de controversate, președintele Gheorghe Naghiu și fostul patron de mucava al Rapidului, Nicolae Cristescu. Acest patronat, denumit Confederația Patronatului Român, este o structură patronală nereprezenativă, și acest lucru se poate vedea pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Surprinzător este că ministrul Muncii, Marius Budăi, care a fost și el prezent la întâlnire, n-a avut curiozitatea să se uite pe site-ul ministerului pe care-l păstorește și să vadă că Patronatul Român nu este o structură patronală reprezentativă, așa cum prevede legea, și nu se află printre cele zece confederații naționale reprezentative la nivel național, înființate conform Legii dialogului social nr. 62/2011. De asemenea, nici Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR), care era menționată inițial pe site-ul Guvernul, nu figurează la Ministerul Muncii printre cele zece confederații naționale reprezentative la nivel național. Cum este posibil ca prim ministrul României să-și propună să se întâlnească cu o structură patronală nelegală, CNPR, pentru ca, ulterior, să se întâlnească cu altă structură patronală - Patronatul Român -, tot nereprezenativa? Dar, culmea amatorismului și prostiei este că premierul Dăncilă a ținut să aibă alături, la această întâlnire, vreo 7-8 miniștri care să discute cu controversații Naghiu și Cristescu, dar și cu alți patroni care habar nu aveau ce caută la acea întâlnire.

„Paiațe” patronale controversate

Premierul Viorica Dăncilă ar fi trebuit să știe că Gheorghe Naghiu, președintele Confederației Patronatul Român, a fost pus sub acuzare, în 2014, pentru falsificarea numărului de membri din patronat, astfel încât să poată ajunge membru al CES (Consiliul Economic și Social).  Falsul i-a păcălit pe judecătorii Curții de Apel București, dar și pe reprezentanții Guvernului, care i-au recunoscut lui Gheorghe Naghiu locul în CES, în 2013. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au început urmărirea penală, pe numele lui Naghiu, pentru falsificarea numărului membrilor patronatului său. Ca să ajungă în CES, Federația Patronatul Român condusă de Gheorghe Naghiu avea nevoie că reprezinte 7% din angajații din economia națională. În vara anului 2013, Gheorghe Naghiu a reușit să obțină recunoașterea reprezentativității organizației sale patronale prin falsificarea unei adeverințe. Celălalt însoțitor de nădejde al lui Naghiu la întâlnirea de miercuri, hangiul Nicolae Cristescu, este unul dintre foștii patroni „paiață” ai Rapidului și ai FC Național, care până în 1989 se remarcase ca mare specialist în lustruirea legumelor și fructelor din piețele Dorobanți și Floreasca, la vizitele tovarășei Ana Mureșan. Culmea este că premierul Viorica Dăncilă a propus crearea unui grup de lucru, coordonat de ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, care să centralizeze și să analizeze toate propunerile venite din partea patronatelor, astfel încât acestea să fie transpuse în măsuri guvernamentale concrete. Soluțiile vor fi discutate în cadrul unor întâlniri lunare între reprezentații Guvernului și cei ai Confederației Patronatului, adică Naghiu și Cristescu. Incredibil, dar adevărat!

„Fazanii” de serviciu și cei doi fazani-șefi

 

Dar, culmea diletantismului, este că Viorica Dăncilă a fost însoțită la această întâlnire de mai mulți minștri ai cabinetului, deși unii dintre ei, când au văzut că totul este doa o șușanea ieftină, s-au tirat imediat, așa cum a fost cazul ministrului Turismului, Bogdan Trif. La această întâlnire, lângă premierul Dăncilă au fost prezenți ministrul Finanțelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ministrul Muncii și Justiției sociale, Marius Budăi, ministrul interimar al Educației naționale, Valer Daniel Breaz, ministrul Agriculturii și Dezvoltării rurale, Petre Daea, ministrul Turismului, Bogdan Trif, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, consilierii de stat Dan Matei și Dragoș Stoica, precum și reprezentanți ai altor ministere. Ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, puteau face măcar o minimă verificare a celor cu care urma să se întâlnească premierul. Adică, dacă dădeau măcar o simplă căutare pe „Goagăl”, vedeau că totul este o mare „țeapă” patronală și nu o mai puneau pe Viorica Dăncilă într-o postură penibilă. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz