2020-08-11 16:22

Tender și Iancu, pușcărie grea în Dosarul RAFO-Carom

 |  21:01
Tender și Iancu, pușcărie grea în Dosarul RAFO-Carom

Ionuţ Mureşan

Oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost condamnaţi definitiv, luni, la 12 ani şi şapte luni, respectiv 14 ani de închisoare în Dosarul RAFO-Carom în care au fost trimişi în judecată în 2006 pentru înşelăciune şi spălare de bani în legătură cu preluarea ilegală a Rafinăriei Oneşti şi „sifonarea” resurselor acesteia. Completul de judecată format din magistraţii Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor de la Curtea de Apel Bucureşti au pronunţat decizia definitivă cu opt ore înainte să intervină prescripţia faptei de înşelăciune.

Ovidiu Tender, în vârstă de 59 de ani, poate solicita eliberarea după executarea unei treimi din pedeapsă, însă Marian Iancu, în vârstă de 50 de ani, va putea beneficia de acest lucru abia în 2025. Dezbaterile finale din procesul RAFO-Carom au avut loc, joia trecută, la Curtea de Apel Bucureşti, procurorul de şedinţă al DIICOT cerând pedepse maxime pentru oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu şi extinderea sechestrului. Avocaţii inculpaţilor din dosar au încercat, la ultimul termen, amânarea dezbaterilor, în condiţiile în care pe 9 iunie intervine prescripţia faptei de înşelăciune reţinută în sarcina clienţilor lor. Potrivit rechizitoriului, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au urmărit obţinerea de fonduri ilicite de pe urma privatizării SC Carom SA Oneşti, prin preluarea datoriilor societăţii, garantarea plăţii lor cu acţiuni supraevaluate, iar apoi raportarea către stat a unor investiţii care, de fapt, erau făcute cu banii aceleiaşi societăţi. Procurorii au împărţit în patru etape strategia celor doi oameni de afaceri, iar primul pas făcut de aceştia a constat, potrivit anchetatorilor, în găsirea unei soluţii în aşa fel încât, pe de-o parte, SC Tender SA să devină creditor al SC Carom SA, iar pe de altă parte, VGB Impex SRL (al cărei administrator era Marian Iancu) să devină distribuitor unic de benzină pentru SC Carom SA Oneşti. Aceasta din urmă datora SNP Petrom suma de 345.388.619.239 lei vechi, iar Ovidiu Tender s-a folosit de două firme de a căror servicii nu se putea lipsi Petrom şi care îi aparţineau, pentru a convinge Petrom să încheie cu el un contract de cesiune de creanţă preluând datoria Carom către SNP Petrom şi devenind astfel creditorul rafinăriei.

Carom, acaparată de Tender

A doua etapă a constat, aşa cum este menţionat în rechizitoriu, în „acumularea voită” de către VGB Impex a unor datorii de 1.300 de miliarde lei vechi prin neplata tuturor livrărilor de benzină din perioada iunie 2002 - septembrie 2003. Ca urmare a neachitării în totalitate a produselor petroliere de către VGB Impex, Carom a acumulat datorii la bugetul de stat. Aşa cum rezultă din rechizitoriul întocmit de procurori, Ovidiu Tender s-a folosit de poziţia pe care firma sa o avea faţă de Carom, aceea de creditor, pentru a determina autorităţile statului să schimbe condiţiile de participare la licitaţia care avea ca obiect vânzarea pachetului majoritar de acţiuni.

Marian Iancu - şi debitor, şi creditor

Următoarea „mutare” a fost achiziţionarea de acţiuni la Carom, astfel încât omul de afaceri Marian Iancu a ajuns, la data de 27 septembrie 2002, să aibă o dublă poziţie în raport cu această societate, în sensul că, deşi avea datorii la Carom (prin benzina neplătită de firma sa VGB Impex), deţinea 43 la sută din acţiunile societăţii prin cealaltă firmă a lui, VGB Oil. Acest lucru îi permitea să controleze Carom şi deciziile luate în cadrul societăţii, iar partenerul său de afaceri Ovidiu Tender, prin firma SC Tender SA, a ajuns să deţină 51 la sută din acţiunile Carom, după ce a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la stat, în data de 9 iunie 2003.

În ultima etapă, potrivit rechizitoriului, planul celor doi este finalizat prin încheierea contractelor de cesiune de creanţă şi de garanţie reală mobiliară, odată cu realizarea obiectivelor pe care Ovidiu Tender şi Marian Iancu şi le-au propus la început.

Rafinăria, „modernizată” cu fier vechi

Marian Iancu a găsit modalitatea de a nu plăti benzina şi motorina cumpărate, în valoare de aproximativ 1.300 de miliarde de lei vechi, pentru care avea drept exclusiv de distribuţie: prin „compensarea” acesteia cu utilaje vândute rafinăriei cu suma supraevaluată de 600 miliarde lei, în condiţiile în care respectivele bunuri erau utilaje scoase din funcţiune. Acestea au fost vândute succesiv prin firmele unor parteneri de afaceri ai lui Marian Iancu, pentru ca valoarea lor să crească de la 3,5 miliarde de lei - suma cu care au fost cumpărate de la Combinatul Archim Arad, aflat în lichidare - la aproape 600 de miliarde de lei - suma cu care au fost cumpărate de RAFO Oneşti, în data de 30 septembrie 2003. Pentru că suma nu era suficient de mare pentru a contrabalansa datoria VGB către rafinărie, ea a fost completată, conform datelor din rechizitoriu, cu preţul supraevaluat al unor terenuri în legătură cu care procurorii au ajuns la concluzia că sunt „lipsite de interes economic pentru rafinărie”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-08Parerea ta...

HAHALERE
09 Iun 2015

Circ cu averea statului . Sa vedem cind recupereaza paguba si datoriile catre stat . Dar muncitori cine le mai da de lucru ? Si unde ? Niste tigani inbuibati si bolnavi de sifilix , malarie , holera .
DUMNEZEU(L MAMII VOASTRE)
09 Iun 2015

”ȚARĂ MINORĂ. ȚARĂ DE SECĂTURI!”
ANONIM
09 Iun 2015

BORATURA DE IANCU A FALIMENTAT prin excrocherii SI UTON Onesti o uzina importanta de fabricat utilaje chimice si petroliere pentru export. Mii de oameni si-au pierdut locul de munca.
STRATEG
09 Iun 2015

CEI MAI MARI PATRIOTI . PATRICIU , ASTIA DOI SI NASTASE , TIRIAC , NICOLAE , COCOS , UDREA ,TARICEANU , ROMAN , BECALI , STELU , BICA , TOPOLICEANU , ETC . ETC. ETC .
CROCODILUL FLAMAND
09 Iun 2015

ASTIA SUNT TOTI SECURISTII LUI MAGUREANU...SERPALAUL CU OKELARI..GARANTATI ILIESCU SI NASTASE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz