2020-02-16 21:07

Ţepuit de israelieni, Mazăre încearcă şi cu afacerişti chinezi. Cazinoul din Constanţa, vacă de muls pentru investitorii străini

 |  19:20
Ţepuit de israelieni, Mazăre încearcă şi cu afacerişti chinezi. Cazinoul din Constanţa, vacă de muls pentru investitorii străini

PrimarulConstanţei, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că investitori chinezi suntinteresaţi să cumpere Cazinoul din Constanţa, după ce clădirea fuseseconcesionată de către administraţia locală către o firmă din Israel care nu maipoate continua însă investiţiile din cauza crizei economice. Concesionarulclădirii, israelianul Fredy Robinson, alias Regele cazinourilor, a intrat înincapacitate de plată, după ce a avut şi probleme cu autorităţile din ŢaraSfântă.

Potrivitlui Radu Mazăre, firma israeliană concesionară a intrat în incapacitate deplată, dar semnalele venite din partea mediului de afaceri chinez sunt pozitive."Din păcate, compania din Israel, către care am concesionat noi şi careşi-a plătit până acum toate dările, a intrat în incapacitate de a mai băga toţibanii şi de a renova din cauza crizei internaţionale. Am însă semnale că existădoritori, inclusiv în China, care au cazinouri în Macao şi care ar fiinteresaţi să cumpere. Chiar diseară (n.r. - miercuri seară) o să mă întâlnesccu consulul chinez şi voi discuta problema asta", a precizat Radu Mazăre,citat de corespondentul Mediafax. El a spus însă că nu ştie dacă îi poateconvinge pe investitori să vină în România, în condiţiile în care legislaţia îndomeniul jocurilor de noroc se modifică destul de des. "În Româmia, oricelucru merge greu şi prost, ăştia au pus taxe suplimentare pe cazinouri şiatunci nu ştiu de ce ar veni cineva să bage opt milioane de euro în Cazionuldin Constanţa, atâta vreme cât nu ştie cum este legislaţia, nu ştie cât va fitaxat şi încasat de către stat. Aşa face madam Udrea turismul, nu-l face bine?",a mai spus Radu Mazăre.

PrimăriaConstanţa a concesionat, în urmă cu trei ani, Cazinoul către Queenco LeisureInternational, firmă care urma să realizeze lucrările de modernizare aclădirii. La începutul verii anului 2007, primarul Radu Mazăreanunţa cu surle şi trâmbiţe că edificiul afost concesionat pentru 49 de ani grupului Queenco din Israel, un operatorinternaţional care deţine alte şapte cazinouri de lux în întreaga lume. După un an şi jumătate, nimeni nu investise însă unleu în consolidarea clădirii, pe care trecerea vremiişi-a lăsat amprenta.

Contract nerespectat

Omul de afaceri Fredy Robinson, cunoscut în toată lumea drept „regele cazinourilor”,este proprietarul grupului Queenco, concesionarul clădirii. El nu numai că nu a investit nimic, dar nici nu mai are de gând, pentru că nu maipoate. Anul trecut, în presa israelianăa apărut informaţia că Robinson are serioase probleme financiare, firmele sale din Israelacumulând datorii de peste 200 de milioane de dolari. Problemele sale par a se fi răspândit în toatăEuropa, unde israelianulde origine română are afaceri de sute de milioane de euro, deţinândpeste 50 de companii din domenii variate de activitate, printre care imobliare,industrie sau telecomunicaţii. Numai în România, omul de afaceri deţinea un veritabil imperiu economic, estimat la câtevazeci de milioane de dolari. Se pare că afaceristul româno-israelian intenţiona să introducă şi Cazinoul dela Constanţa în lanţul său internaţional, sporindu-i astfelnotorietatea. Mai mult decât atât, Robinson se angajase să plăteascăautorităţilor locale o redevenţă anuală de 140.000 de euro şi să investeascănouă milioane de dolari în renovarea şi modernizarea clădirii în primii cinciani ai contractului de concesiune. Cu toate acestea, prevederile contractualeau rămas doar pe hârtie, fără a se concretiza nimic.

„Regelecazinourilor”, arestat în Israel pentru tranzacţii comerciale dubioase

Fredy Robinson şi fiul său, Oded Lior Robinson,proprietari ai companiei Milomor Group (un gigant care controlează zeci defirme în lume, dar şi în România), au fost reţinuţi pe 1 iulie 2008 de Autoritatea de Securitate din Israel (un fel deCNVM al nostru) şi audiaţi timp de mai multe ore. Ei au fost duşi în faţa unuijudecător care i-a eliberat, însă i-a pus sub arest la domiciliu. Acuzaţia sereferă la tranzacţii făcute pe piaţa de capital israeliană, fără mandatelenecesare, dar şi la unele tranzacţii comerciale dubioase. Se pare că anchetainclude şi părţi implicate în afacerea companiei din România cu firmele celordoi Robinson. Arbitrul pieţei de capital, ISA, suspectează că respectivaafacere nu a primit toate aprobările necesare. Potrivit Haaretz, citând ISA, la sfârşitul anului 2004, o subsidiară a Milomor, Resido, acumpărat marmură de 2,2 milioane de euro, preţul fiind dublu faţă de celobişnuit. Reprezentanţii celor două companii au confirmat informaţia şi auprecizat că Fredy Robinson şi fiul său cooperează cu anchetatorii. Potrivitsurselor noastre, mai mulţi israelieni care au afaceri în România şi care auavut legături comerciale cu Fredy Robinson au primit citaţii pentru a seprezenta la Tel Aviv, unde urmează să fie audiaţi. Printre cei citaţi se aflăşi un fost diplomat, dar şi patronul unei televiziuni digitale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16

Mai multe imagini:
Ţepuit de israelieni, Mazăre încearcă şi cu afacerişti chinezi. Cazinoul din Constanţa, vacă de muls pentru investitorii străini
zoom
Ţepuit de israelieni, Mazăre încearcă şi cu afacerişti chinezi. Cazinoul din Constanţa, vacă de muls pentru investitorii străini
zoom
Parerea ta...

SIMIONC
05 Aug 2010

il rugam pe dl primar sa nu vinda CAZINOUL din Constanta! acesta poate fi un brand nu numai pentru oras ci si pentru tara cum poti vinde un brand?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine